Ο κορυφαίος Έλληνας σεφ, έχει φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να μας δίνει συνταγές που βγαίνουν… ακριβώς και γι’ αυτό οι μαγείρισσες που τον ακολουθούν, δεν τον αλλάζουν με τίποτα!
Μέρες που είναι, θέλουμε να κάνουμε το σπίτι μας να «μυρίσει» Χριστούγεννα και για να γίνει αυτό δεν φτάνει μόνο να στολίσουμε και να το γεμίσουμε με φωτάκια και άλλα διακοσμητικά, αλλά πρέπει αναμφισβήτητα να μαγειρέψουμε, να φτιάξουμε γλυκά και οι μυρωδιές να αναδυθούν στον χώρο μας.
Αν θέλεις να ευχαριστήσεις την οικογένειά σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα φέτος τα Χριστούγεννα, μη διστάσεις να κάνεις αυτές τις συνταγές του Άκη Πετρετζίκη που θα σου προτείνουμε.
Δοκιμάσαμε τις καλύτερες συνταγές και έχουμε βρει για εσένα αυτές που πρέπει να φτιάξεις για να ξετρελάνεις τους πάντες στο γιορτινό τραπέζι. Εμπιστεύσου μας και δεν χάσεις!
Μελομακάρονα με βρόμη και λιναρόσπορο
Συστατικά
Για το σιρόπι
350 γρ. μέλι
350 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 γαρίφαλα
Για τα μελομακάρονα
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. μέλι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
3 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/3 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
500 γρ. βρόμη
2 κ.σ. λιναρόσπορο, αλεσμένο
50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
Για το σερβίρισμα μέλι
καρύδια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το μέλι, το νερό, το στικ κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα γαρίφαλα, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Φτιάχνουμε το σιρόπι 2-3 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά από τον φούρνο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τη βρόμη σε δόσεις και τη χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να γίνει αλεύρι.
Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το αλεύρι βρόμης, τον λιναρόσπορο και το αλεύρι ολικής άλεσης, και ανακατεύουμε με την κουτάλα, για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή! Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, γιατί θα βγάλει το λάδι της και δεν θα γίνουν τραγανά τα μελομακάρονα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα περίπου 3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το καθένα, και τα μεταφέρουμε στα ταψιά με τις λαδόκολλες.
Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα μελομακάρονα.
Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο.
Ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 20-25 δευτερόλεπτα.
Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρουμε.
Γεμιστή μπαλοτίνα κοτόπουλου και πλιγούρι
Συστατικά
Για το κοτόπουλο
600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, (3 τμχ.)
αλάτι
πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φέτες γαλοπούλα βραστή
20 γρ. σπανάκι baby
70 γρ. μοτσαρέλα
Για το πλιγούρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. πλιγούρι
200 γρ. νερό
2 κ.σ. δυόσμο
2 κ.σ. μαϊντανό
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το κοτόπουλο
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 λίτρα νερό.
Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
Ανοίγουμε με προσοχή τα φιλέτα του κοτόπουλου σε σχήμα πεταλούδας -σαν να τα φτιάχνουμε σνίτσελ- χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, ζητάμε από τον χασάπη να το κάνει.
Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα φιλέτα από τις δύο πλευρές.
Κόβουμε τις φέτες γαλοπούλας κατά μήκος και τις απλώνουμε πάνω στα φιλέτα του κοτόπουλου έτσι ώστε να καλύψουν την εσωτερική πλευρά του στήθους.
Τοποθετούμε πάνω από τη γαλοπούλα το σπανάκι.
Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες και την απλώνουμε πάνω από το σπανάκι. Προσοχή! Οι φέτες γαλοπούλας, το σπανάκι και η μοτσαρέλα, θα πρέπει να χωριστούν στα 3 και να μοιραστούν στα 3 στήθη κοτόπουλου για να δημιουργηθούν 3 μπαλοτίνες.
Τυλίγουμε με προσοχή το κάθε στήθος του κοτόπουλου σε κύλινδρο κρατώντας τη γέμιση καλά κλεισμένη.
Κόβουμε ένα κομμάτι μεμβράνης και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας.
Βάζουμε στο κέντρο του το φιλέτο κοτόπουλου που έχουμε τυλίξει και ρολάρουμε τη μεμβράνη πολύ σφιχτά, σαν καραμέλα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν σφιχτό κύλινδρο. Προσέχουμε να αφαιρέσουμε όλο τον αέρα μέσα από το ρολό δημιουργώντας δύο σφιχτούς κόμπους στην άκρη της καραμέλας.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φιλέτα.
Βυθίζουμε τις μπαλοτίνες στην κατσαρόλα με το νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 12-15 λεπτά.
Αφαιρούμε τις μπαλοτίνες από την κατσαρόλα, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο, και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Βγάζουμε τις μπαλοτίνες από το μπολ, αφαιρούμε με προσοχή τη μεμβράνη, και τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τις μπαλοτίνες στο τηγάνι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
Αφαιρούμε τις μπαλοτίνες από το τηγάνι και τις κόβουμε σε φέτες.
Για το πλιγούρι
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το πλιγούρι στο τηγάνι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Καλύπτουμε το τηγάνι με καπάκι, το αφαιρούμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό από το πλιγούρι.
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το ξύσμα λεμονιού, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τις μπαλοτίνες.
Χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες κανάτας
Συστατικά
260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 αυγά, μεσαία
240 γρ. γάλα
1/2 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
1/2 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για τη σύνθεση
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 γρ. κανέλα
400 ml σπορέλαιο
Για το σερβίρισμα
κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
κας-κας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά να κάψει.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανιλίνη, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αβγά, το γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 κανάτες και βάζουμε στη μία το κόκκινο χρώμα και στην άλλη το πράσινο χρώμα.
Ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε σε δόσεις το μείγμα στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε τους λουκουμάδες από το τηγάνι και του βάζουμε κατευθείαν στο μπολ με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Σερβίρουμε με τη λευκή κουβερτούρα και τα κας κας.
Για περισσότερες λαχταριστές συνταγές επισκέψου το akispetretzikis.com