Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
5 Μαΐου 2022 16:40
Ακμή : Ένας ύπουλος εχθρός της εφηβικής ηλικίας τώρα πλέον θεραπεύεται
Τα νέα δεδομένα στην αντιμετώπισή της
Μέχρι πρότινος η ακμή ταλαιπωρούσε άτομα εφηβικής ηλικίας τα οποία είχαν να αντιμετωπίσουν και μακρόχρονες θεραπείες. Ο σημερινός τρόπος ζωής, όπου κυριαρχεί το άγχος, έχει ως αποτέλεσμα να επεκταθεί το πρόβλημα της ακμής και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα νέα όμως από τον χώρο της ιατρικής είναι ευχάριστα δεδομένου ότι στον τομέα της Δερματολογίας έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την θεραπεία της ακμής. Μιλά στο Ciao magazine η δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου.
-Γιατρέ μου, τι είναι ακμή, ποιοι παράγοντες την προκαλούν και κυρίως πόσο επιδεινώνει το πρόβλημα o στρεσογόνος τρόπος ζωής μας;
Η ακμή είναι μία νόσος που εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες (πρόσωπο, μέτωπο, ράχη, στήθος). Προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και την απόφραξη του πόρου τους. Οι αδένες αυτοί ελέγχονται από κάποιες ορμόνες τα ανδρογόνα, και παράγουν σμήγμα, το οποίο είναι ένα μίγμα λιπιδίων. Αυτά τα λιπίδια, μετά από την επίδραση κάποιων μικροοργανισμών όπως είναι το propionobacterium aches και ο σταφυλόκοκκος μπορούν να μετατραπούν μέσα στον αδένα, σε φαγεσωρογόνα και ερεθιστικά ελεύθερα λιπαρά οξέα. Έτσι η έκκριση του σμήγματος επιδεινώνει την ακμή, ενώ όσο σοβαρότερη είναι η μορφή της ακμής, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή του σμήγματος.
Κάποιοι από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της ακμής, είναι η ηλικία η διατροφή, το κλίμα, το περιβάλλον, το στρες, η λήψη διαφόρων φαρμάκων, διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές (όπως πχ πολυκυστικές ωοθήκες) καθώς και η γενετική προδιάθεση.
-Συχνά το πρόβλημα της ακμής δεν είναι άμεσα αντιληπτό. Ποια είναι τα σημάδια εκείνα που θα μας κάνουν να ανησυχήσουμε ότι έχουμε ακμή και πως αυτή εμφανίζεται; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;
Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα δεν είναι άμεσα ορατό και όταν γίνει αντιληπτό καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την θεραπεία του.
Τα χαρακτηριστικά σημεία της ακμής είναι η έντονη λιπαρότητα του δέρματος, οι φαγέσωρες, που μπορεί να είναι κλειστοί ή ανοιχτοί (“μαύρα στίγματα”), οι ερυθρές βλατίδες (“ερυθρά σπυράκια”) και οι φλύκταινες (“κόκκινα σπυράκια με λευκό κέντρο”). Σε βαριές περιπτώσεις ακμής μπορεί να εμφανιστούν οζίδια (επώδυνα ογκίδια κάτω από το δέρμα), κύστεις, ουλές και χηλοειδή. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, την ράχη και το στήθος. Στο πρόσωπο η ακμή εντοπίζεται συνηθέστερα στο μέτωπο και γύρω από το στόμα. Η εντόπιση στο μέτωπο πιθανολογείται ότι οφείλεται στην συνήθεια να αφήνονται τα μαλλιά, “φράντζα”.
-Πόσες μορφές ακμής υπάρχουν;
Κοινή ακμή
Πρόκειται για την συχνότερη μορφή ακμής. Αποτελεί μία από τις πρώτες εκδηλώσεις της εφηβείας αν και σήμερα αρχίζει πολύ νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι παρατηρούνται συχνά φαγέσωρες και κέγχρια από την ηλικία των 10 ετών. Η πάθηση φτάνει στη μέγιστη δραστηριότητά της μεταξύ 16 και 18 ετών και υποστρέφει στην συνέχεια, αν και συχνά δεν εξαφανίζεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών.
Μετεφηβική ακμή γυναικών
Πρόκειται για μια πολύ συχνή μορφή ακμής που εμφανίζεται σε γυναίκες 20-30 ετών οι οποίες δεν είχαν πρόβλημα στην εφηβεία. Η κατάσταση συνήθως υποχωρεί μεταξύ 30-40 ετών αλλά όχι πάντοτε.
Η μορφή αυτή της ακμής έχει την τάση να εντοπίζεται στο πηγούνι και καταλήγει στην δημιουργία επώδυνων οζιδίων τα οποία επιδεινώνονται με την έμμηνο ρύση. Οι περισσότερες ασθενείς εμφανίζουν στον ορό του αίματος αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που θεωρείται υπεύθυνη για την δημιουργία της ακμής. Επίσης μερικές ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
-Είναι τελικά η θεραπεία της ακμής μια εύκολη υπόθεση; Πώς θεραπεύεται;
Οι ασθενείς με ακμή πρέπει να γνωρίζουν ότι η θεραπεία είναι εύκολη, αρκεί να έχουν υπομονή και να μην περιμένουν θεαματικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ημέρες. Και αυτό γιατί η θεραπεία της ακμής είναι συνήθως μακροχρόνια (έως και 6 μήνες). Για την θεραπεία χρησιμοποιούνται ειδικά φαρμακευτικά καλλυντικά, διάφορα τοπικά σκευάσματα (όπως κρέμες, τζελ, διαλύματα) και χάπια από το στόμα (όπως αντιβιοτικά, παράγωγα της Βιταμίνης Α ή αντισυλληπτικά). Στα όπλα μας εναντίον της ακμής, έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια, διάφορες θεραπείες που γίνονται στο δερματολογικό ιατρείο, όπως τα peeling, το dermabrassion κ.ά.
Συνέντευξη στην Νίκη Μουσαμά
Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου MD, MSc
Ειδικός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Αισθητική δερματολογία – Δερματοχειρουργική
Eφαρμογές Laser