Μια βόλτα στον παλαιότερο λιμναίο οικισμό της Ελλάδας
Στο Δισπηλιό Καστοριάς ανακαλύφθηκε το 1932 ένας από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς νεολιθικούς λιμναίους οικισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Ανοιχτό Μουσείο Δισπηλιού, θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς έμοιαζε ένα νεολιθικό χωριό δίπλα στη λίμνη περίπου 7.500 χρόνια πριν.
Στόχος του είναι η αναπαράσταση μιας άμεσης, απτής, και βιωματικής εικόνας της νεολιθικής ζωής, βασισμένης πάντα στα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας.
Το Ανοικτό Μουσείο Δισπηλιού
Δημιουργήθηκε το 1997-99 ως συμπλήρωμα των ανασκαφών του παρακείμενου Νεολιθικού Οικισμού που διενεργεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1992 μέχρι σήμερα.
Η ιδέα για ένα Ανοικτό Μουσείο ήταν του Γ. Χ. Χουρμουζιάδη, Καθηγητή του ΑΠΘ, και διευθυντή της ανασκαφής μέχρι τον θάνατό του το 2013. Στόχος του Ανοιχτού Μουσείου ήταν η αναπαράσταση μιας άμεσης, απτής, και βιωματικής εικόνας της νεολιθικής ζωής, βασισμένης πάντα στα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας.
Εμπνέεται από την ανασκαφή του Δισπηλιού, αλλά χρησιμοποιεί και στοιχεία του νεολιθικού πολιτισμού της περιοχής, ώστε να παρουσιάσει μια πληρέστερη σύνθεση. Δεν αναπαριστά μόνο όσα αποκαλύφθηκαν στην παρακείμενη ανασκαφή, αλλά προβάλλει μια συνολική εικόνα του νεολιθικού οικισμού δίπλα στη λίμνη.
Τα εκθέματα είναι αντίγραφα των νεολιθικών ευρημάτων της ανασκαφής Δισπηλιού και εκτίθενται σε ενότητες που παρουσιάζουν συγκεκριμένες δραστηριότητες (π.χ. μαγείρεμα, αποθήκευση), ώστε να είναι εύκολο για τον επισκέπτη να αντιληφθεί άμεσα τον ρόλο και τη λειτουργία τους.
Η Αρχαιολογική Θέση
Στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης Ορεστίδος, στο Δισπηλιό Καστοριάς, βρίσκεται η αρχαιολογική θέση «Νησί», στην οποία εγκαταστάθηκε πριν από 7500 χρόνια μια ομάδα από νεολιθικούς γεωργούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες.
Η τοποθεσία χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 2500 χρόνια. Η αρχαιολογική θέση έγινε γνωστή το 1932, όταν ο αρχαιολόγος Αντώνιος Κεραμόπουλλος εντόπισε ευρήματα τα οποία απέδωσε σωστά στη Νεολιθική Εποχή.
Η συστηματική ανασκαφική έρευνα και μελέτη του λιμναίου νεολιθικού οικισμού ξεκίνησε το 1992 από τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Γ. Χ. Χουρμουζιάδη (1932-2013).
Από το 2014 την έρευνα συνεχίζει ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Κώστας Κωτσάκης.