Η χρόνια που μας πέρασε ήταν αναμφισβήτητα από τις πιο δύσκολες.
Έτσι και οι γιορτές ήταν πολύ παράξενες για όλους και διαφορετικές. Όπως όλοι μας, έτσι και οι πλούσιοι συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να απαρνηθούν τις Άλπεις για χάρη των Εμιράτων.
Πέρυσι τέτοια εποχή, η πληρότητα στα διάσημα χιονοδρομικά θέρετρα των Γαλλικών, Ελβετικών και Ιταλικών Άλπεων για τις δύο εβδομάδες των Χριστουγέννων άγγιζε το 100%. Ρώσοι ολιγάρχες, Αμερικανοί μεγιστάνες, Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, γαλαζοαίματοι και jet setters συνωστίζονταν στα χιονοδρομικά της Κουρσεβέλ, στα δρομάκια του Γκστάαντ και στα εστιατόρια του Σεν Μόριτς. Αυτές οι γιορτές είναι πολύ διαφορετικές αφού η Ιταλία και η Γαλλία αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές οι πίστες σε Κορτίνα και Κουρσεβέλ αντίστοιχα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Αντίθετα οι Ελβετικές Άλπεις άνοιξαν και φέτος με περιοριστικά μέτρα που δεν φαίνεται να λειτουργούν και πολύ, αν κρίνει κανείς από τις εικόνες με τις ατέλειωτες ουρές χωρίς προφυλάξεις. Η κυβέρνηση της Ελβετίας στην οποία τα κρούσματα αυξήθηκαν πολύ, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επαφίεται στην κρίση των τοπικών αρχών η λειτουργία των χιονοδρομικών από τις 23 Δεκεμβρίου και μετά, ανάλογα και με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.
Οι Γερμανοί είναι ακόμη πιο αυστηροί σε ό,τι αφορά τα δικά τους διάσημα θέρετρα στην Βαυαρία, κλείνοντας όλα τα resorts μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου.
Οι Έλληνες των Άλπεων, η Αράχωβα και το Ντουμπάι
Η πανδημία άλλαξε τα πάντα, ακόμη και τις αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που μπορούσαν να δίνουν κάθε χρόνο το παρών στις Γαλλικές και τις Ελβετικές Άλπεις.
Εκεί όπου τα μαγαζιά κλείνουν πλέον στις 19.00 μ.μ. προσδίδοντας μια ασυνήθιστη εικόνα ερημιάς άδειων δρόμων, οι οποίοι μέχρι πέρυσι έσφυζαν από ζωή μέχρι τις μικρές ώρες. Ακόμη κι εκείνοι που έστρεψαν το βλέμμα τους στην Αράχωβα, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα πλάνα τους, καθώς ήρθαν οι απαγορεύσεις κι έτσι τα πάρτι στην «Παναγιώτα», το «Ε» και την «Ακουαρέλα» έμειναν όνειρα.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι πληροφορίες έλεγαν ότι αρκετοί γνωστοί και επώνυμοι -ειδικά νεαροί γόνοι- κοιτάζουν προς Ντουμπάι μεριά, όπου όλα λειτουργούν κανονικά και οι εικόνες από το εκεί Nammos θυμίζουν Μύκονο το καλοκαίρι. Απλά όσοι είναι εκεί αντί για σκι θα πάρουν μαζί τα μαγιό τους και καλοκαιρινά ρούχα, εκτός αν θέλουν να δουν το τεχνητό χιόνι και τις τεχνιτές πίστες που υπάρχουν στο Εμιράτο. Αυτό ισχύει για ανθρώπους όπως ο Βασίλης Μιχαήλ και η Χριστίνα Βακάκη, οι οποίοι συνήθιζαν να περνούν τις γιορτές στις Άλπεις, ή το Χάρη Βαφειά, με τη σύζυγό του Έμιλη.
Αλλά και για τα νεαρά μέλη της οικογένειας Νιάρχου, την Ευγενία, τον Τεό ή το Σταύρο με τη σύζυγό του, Ντάρια Ζούκοβα, όλοι τους λάτρες των Άλπεων, όπου διαθέτουν και τα δικά τους σπίτια. Αυτές τις γιορτές, όμως,τα σπίτια αυτά παραμείνουν κλειστά.
Όμως, πολλά από τα σαλέ πιθανώς θα ανοιξουν για να υποδεχτούν τους ιδιοκτήτες τους, όπως τη Μαριάννα Λάτση, τη Γιάννα Αγγελοπούλου και την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Οι Έλληνες της Κουρσεβέλ και του Γκστάαντ
Υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι για τους Έλληνες της Κουρσεβέλ. Οι Ελληνες άρχισαν να ανακαλύπτουν την Κουρσεβέλ αρχικά μέσα στο ’60 και με πιο έντονη παρουσία από τα τέλη του ’70 και μετά. Εφοπλιστές και επιχειρηματίες την αγάπησαν, διότι συνδύαζε καλές πίστες με τη ζωντάνια της νυχτερινής ζωής, ενώ στο Γκστάαντ ή στο Σεντ Μόριτζ, το σκι ήταν απλώς το προκάλυμμα της κοσμικότητας. Ηταν γενναιόδωροι, τους άρεσε η καλή ζωή και φέρονταν πάντα πολύ καλύτερα από τους σημερινούς νεόπλουτους άλλων εθνικοτήτων από τους οποίους λείπει ο σεβασμός. Οι Γάλλοι προτιμούσαν την ελληνική πελατεία γιατί ήταν άνθρωποι με ευμάρεια και αρχοντιά, ενώ φρόντιζαν να στείλουν Άγγλους και Ολλανδούς σε υποδεέστερες τοποθεσίες.
Τα τελευταία χρόνια, η Κουρσεβέλ έχει αναβαθμιστεί αρκετά στα μάτια της εγχώριας σόουμπιζ, των κοσμικών αλλά και μεταξύ των εύπορων Ελλήνων, κυρίως μετά τα εγκαίνια του Nammos στην Courchevel 1850, στο «Σεν Τροπέ των χειμερινών σπορ».
Εκεί, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα στα έλατα λειτούργησε για δύο σεζόν το «αδερφάκι» του διάσημου club της Μυκόνου, ένα all day restaurant που υποδέχθηκε τον Αντώνη Ρέμο σε ένα πάρτυ που συζητήθηκε πολύ.
Στον ρυθμό των Ελλήνων χορεύει τα τελευταία 30 χρόνια και ο γραφικό Gstaad, που ξεκίνησε ως θέρετρο της μόδας τη δεκαετία του ’60, με την παρουσία εστεμμένων και πλούσιων Ελλήνων που γνωρίζονταν από παιδιά όπως οι οικογένειες Παπαστράτου, Ζωγράφου, Κουλουκουντή και Φιξ.
Γέννημα θρέμμα της «Γκστααντούπολης» είναι ο Αλέκος Γουλανδρής, στο σαλέ του οποίου φιλοξενούνταν η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, έως ότου η βαθύπλουτη οικογένεια Μίλερ της Μαρί Σαντάλ προχώρησε στην αγορά ιδιόκτητου σαλέ. Η Λούλα Χανδρή, αλλά και η κόρη της Μαριέττα Χανδρή συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, ως μέλη του περίφημου «Eagle club». Στις τάξεις του κλειστού κλαμπ ανήκουν ο εφοπλιστής Πήτερ Λιβανός και η αδελφή του Αλεξάνδρα Πετά, που συνηθίζουν να φιλοξενούν στο σπίτι τους αγαπημένους φίλους όπως τον Δημήτρη και την Αγγέλα Τσίτουρα. Ο τελευταίος μάλιστα χτίζει ένα νέο σαλέ μοναδικής αισθητικής στο κοσμοπολίτικο θέρετρο.
Ο Σταύρος Νιάρχος junior με την αδελφή του Ευγενία Νιάρχου προτιμούν πάντως τις ανέσεις του ιδιόκτητου ξενοδοχείου τους «Kulm», ενώ σαλέ στο St. Moritz αγόρασε και το ζεύγος Ντίνος και Λία Μαρτίνου. Στη διάρκεια βέβαια των γιορτών το χαίρεται περισσότερο ο γιος τους Νικόλας Μαρτίνος, που φιλοξενεί καλούς του φίλους όπως τον Αλέξανδρο Αγγλούπα. Αγαπημένους φίλους, όπως τον Ηλία Τσουρεκά και τη Λάουρα Μακροπούλου, φιλοξενεί και ο Ηλίας Σάρρας στο ιδιόκτητο σαλέ της μητέρας του Ευγενίας Δασκαλοπούλου, και όλοι μαζί τα «σπάνε» παραδοσιακά στο «Dracula club» και στο μυθικό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του «Badrutt’s Palace». Στο Lugano της Ελβετίας, εξάλλου, με θέα ακριβώς απέναντι από την παγωμένη λίμνη βρίσκεται το σπίτι του επιχειρηματία Γιώργου Συγγελίδη, ο οποίος ζει σχεδόν μόνιμα στο απερίγραπτης ομορφιάς ελβετικό θέρετρο.
Στο Ντουμπάι
Πάρα πολλοί οι πλούσιοι Έλληνες που προσανατολίζονται σε πιο… ζεστά κλίματα και ετοιμάζονται να κάνουν γιορτές χωρίς χιόνια μεν, αλλά με απόλυτη ελευθερία δε.
Το Ντουμπάι είναι έτσι κι αλλιώς αγαπημένος προορισμός των νεαρότερων μελών της οικογένειας Λάτση, της Εριέτας και του Φίλιππου, οι οποίοι πηγαίνουν συχνά εκεί για να περάσουν λίγες μέρες με τους φίλους τους.
Όπως και για τη Μαριέττα Χρουσαλά και τον Λέοντα Πατίτσα, αλλά και τον ιδιοκτήτη του Nammos, Ζαννή Φρατζέσκο και τη σύζυγό του. Ο τελευταίος εξάλλου, έχει έναν επιπλέον λόγο να πάει στο εμιράτο, καθώς εκεί πλέον λειτουργεί με τεράστια επιτυχία άλλο ένα Nammos, στο οποίο φυσικά συγκεντρώνονται οι Έλληνες που κατευθύνονται στο Εμιράτο.
Το Ντουμπάι αποτελεί αγαπημένο προορισμό και για τα νεώτερα μέλη των οικογενειών Μαρτίνου και Προκοπίου, οι οποίοι επίσης προτιμούν παραδοσιακά να περνούν τις ημέρες των γιορτών στις Άλπεις, όπου κάποιοι από αυτούς διαθέτουν σπίτια, όμως φέτος πιθανότατα θα αλλάξουν ρότα.
Πηγή: περιοδικό Ciao