Ο Άρης Δαβαράκης μίλησε στην κάμερα του Καλύτερα δε γίνεται για την πορεία του στην στιχουργική και τη δημοσιογραφία, για τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, ενώ απάντησε σχετικά με τη σεξουαλική του ταυτότητα
Άρης Δαβαράκης: «Δεν υπάρχει λόγος να φοράμε φτερά για να δηλώνουμε γκέι».
«Είναι πάνω από 300 τραγούδια που έχω γράψει. Ο Χατζιδάκις έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξή μου. Ήταν σαν να κέρδισα το πρώτο λαχείο. Ξεκίνησα γράφοντας λόγια πάνω σε μουσική του Χατζιδάκι».
«Πάντα μου άρεσε ο Σάκης Ρουβάς σαν σόουμαν και σαν τραγουδιστής. Στην “Υποταγή” πέρασα πάρα πολύ ωραία με το μυαλό μου. Νόμιζα ότι γράφω ένα ωραίο, σαδομαζοχιστικό τραγούδι ας πούμε. Επειδή δεν είχα δοκιμαστεί σε αυτό το είδος, έπαιξα ωραία, μου άρεσε και το διασκέδασα. Το “Σε θέλω σαν τρελός» το εννοούσα. Υπήρχε κάποιος λόγος που το έλεγα και εγώ. Όχι στον Σάκη, φυσικά, αλλού».
Έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι είναι γκέι
«Διαπίστωσα σε μια ηλικία ότι είμαι γκέι και μάλιστα τότε ήταν η Μαλβίνα πολύ στα πάνω της και μου ζήτησε μια συνέντευξη, στην οποία και είπαμε να το πούμε. Το έβαλε και τίτλο: “Άρης Δαβαράκης: Είμαι ομοφυλόφιλος”. Για να είμαι ειλικρινής, έχασα πολύ νωρίς τους γονείς μου, αλλιώς δεν θα είχα στεναχωρήσει τη μάνα μου με μια τέτοια συνέντευξη και ίσως να ήταν και ένας θυμός. Είχα χάσεις του γονείς μου και ήμουν αγριεμένος.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοράμε φτερά και ψηλά τακούνια για να είμαστε γκέι. Γνώρισα ανθρώπους σοβαρότατους, αξιοπρεπέστατους, κυρίους οι οποίοι ήταν γκέι. Ο Γιάννης Τσαρούχης ήταν γκέι, ο Μάνος Χατζηδάκης ήταν γκέι, ο Κάρολος Κουν ήταν γκέι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έκαναν τρελά πράγματα, τη δουλειά τους έκαναν».
Σε παλιότερη συνέντευξη στο Κουτί της Πανδώρας είχε πει:
Μιλήστε μου για τους πρώτους σας έρωτες στο πλαίσιο της εφηβείας.
Ενθουσιώδεις! Και παθιασμένοι! Είχα την τύχη να ερωτευθώ πολύ και με διάρκεια, όχι δεξιά κι αριστερά. Κόλλησα! Έναν άνθρωπο είχα στο μυαλό μου και στην καρδιά μου. Ήταν τα χρόνια που συνειδητοποιείς χωρίς ακόμα να ξέρεις τη σεξουαλικότητα σου και τι θέλει το κορμί σου. Από κει που παίζεις, είσαι παιδί και υπάρχει επιείκεια από παντού, ξαφνικά λες «Όπα, τώρα έχω να κάνω με έναν κύριο ή με μία κυρία απέναντι, που τους θέλω»! Εκεί αρχίζεις να διαμορφώνεις και την άλλη σου ταυτότητα.
Έχω την αίσθηση πως τόσο εσείς, όσο και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, δουλέψατε πολύ για την απενοχοποίηση του σεξ στην Ελλάδα.
Ο Γρηγόρης πολύ περισσότερο, αφιέρωσε τη ζωή του ολόκληρη. Να διευκρινίσουμε κάτι: Εγώ δεν κυνήγησα ποτέ το σεξ, στην ουσία δεν έχω κάνει σεξ!
Τι ειν’ αυτό που λέτε τώρα;
Αλήθεια το λέω! Δεν έχω κάνει ποτέ σεξ, έχω ερωτευθεί! Ήμουν πολύ τυχερός…Με το που ήρθα στην Ελλάδα, το ότι γνώρισα ανθρώπους σαν τη Μελίνα, τον Χατζιδάκι, τον Τσαρούχη, τον Κουν, τη Λαμπέτη, σήμαινε ότι βρέθηκα με άτομα, που είχαν ουσιαστική ελευθερία μέσα τους. Δεν το συζητούσαν καν το αν, ποιον και πως θα ερωτευθείς. Για μένα δεν ετίθετο θέμα σεξουαλικότητας, μέχρι που άρχισε να γίνεται όντως θέμα. Νόμιζα πως όλοι οι άνθρωποι δεν είχαν πρόβλημα, αφού δεν είχα κι εγώ, με το τι είμαι. Θυμόμαστε ακόμη με τον Γιώργο Παυριανό τη γνωριμία μας μέσα σ’ ένα λεωφορείο για την Αγία Παρασκευή, πηγαίνοντας στο Τρίτο Πρόγραμμα. Θυμόμαστε τι φορούσαμε ο καθένας και πως φλερτάραμε μεταξύ μας. Προχωρήσαμε κι ανακαλύψαμε ότι πηγαίναμε στην ίδια δουλειά, δεν είχαμε όμως πρόβλημα μεσ’ στο λεωφορείο για τους άλλους να πούμε τα αστεία μας, να χαριεντιστούμε, να…