Κώστας Χαρδαβέλλας: Ο Ρεπόρτερ έφυγε
Όταν η τηλεόραση είχε ακόμη έντονες δόσεις ρομαντισμού, την δεκαετία του ’80, θυμάμαι ως παιδί να βλέπω έναν κύριο στην οθόνη που αν και ένιωθα πως με κάποιο τρόπο κοιτούσε […]
Συντάκτης: Συντακτική ομάδα
18 Νοεμβρίου 2022 08:40
Για την παράλληλη επικράτηση της γρίπης, του κορωνοϊού και των ιώσεων μίλησε στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
Αρχικά η καθηγήτρια ανέφερε πως και η γρίπη και ο κορωνοϊός αποτελούν ιώσεις και η σοβαρότητα της νόσου εξαρτάται από το είδος του ιού.
«Ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο ζόρικος γιατί σχεδόν όλοι μας και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, επί δύο με τρία χρόνια έχουμε προστατευτεί με αποτέλεσμα να μην έχουμε εκτεθεί ούτε στους απλούς ιούς και δεν έχουμε αποκτήσει καμιά μορφή ανοσίας», δήλωσε η Λινού.
Ερωτώμενη για το εμβόλιο της γρίπης είπε πως πρέπει να το κάνουμε, ενώ σημείωσε πως υπάρχει και μία μικρή πιθανότητα να νοσήσουμε ορισμένοι από εμάς και με γρίπη και με κορωνοϊό την ίδια στιγμή.
«Εκείνο που μας ανησυχεί σε επίπεδο δημόσιας υγείας και επιβάρυνσης του συστήματος δημόσιας υγείας είναι ότι ένα μέρος του πληθυσμού θα αρρωστήσει λόγω του κορωνοϊού, ένα άλλο λόγω της γρίπης και ένα τρίτο λόγω του αναπνευστικού», προσέθεσε.
Η καθηγήτρια τόνισε πως πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε άμεσα και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη. Υπογράμμισε πως η μορφή του κορωνοϊού που κυκλοφορεί τώρα δεν καλύπτεται από τα εμβόλια που κάναμε πριν από δύο μήνες, αντίστοιχα και το περσινό εμβόλιο της γρίπης δεν καλύπτει την μορφή του ιού που κυκλοφορεί τώρα.
«Σαφώς μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα τα εμβόλια, δεν θα αυξηθούν οι παρενέργειες εάν τα κάνουμε και τα δύο μαζί», κατέληξε αναφορικά με τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού.
Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις τους επόμενους μήνες, από ό,τι όσοι είχαν γρίπη, δείχνει βρετανική επιστημονική έρευνα.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αφενός στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες και αφετέρου σε όσους αρρώστησαν αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω του κορωνοϊού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας Αρτζούνε Σεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 152.754 ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 και άλλους τόσους που είχαν αρρωστήσει με γρίπη.
Κανένας δεν είχε έως τότε διαγνωστεί με επιληψία ούτε είχε εκδηλώσει επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με Covid-19 είχαν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σε σύγκριση με όσους είχαν περάσει γρίπη.
Η συχνότητα νέων περιστατικών επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων ήταν 0,94% στην ομάδα της Covid-19, έναντι 0,60% στην ομάδα της γρίπης.
«Μολονότι ο κίνδυνος εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων ή επιληψίας ήταν χαμηλός, κάτω του 1% του συνόλου των ανθρώπων με Covid-19, αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός όσων έχουν μολυνθεί με Covid-19, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με επιληψία και κρίσεις τέτοιες.
Επιπροσθέτως, ο αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων στα παιδιά μας δίνει άλλον έναν λόγο να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις Covid-19 σε αυτά», δήλωσε ο δρ Σεν.