Quantcast

Avantes Distillery

31 Μαρτίου 2025 12:56

Συνέντευξη: Χαρά Κατσού

 “Δημιουργία, όχι απλά παραγωγή”

Η Χαρά Κατσού, οινολόγος και ιδιοκτήτρια της Avantes Distillery, μας μιλάει για τη φιλοσοφία της ποτοποιίας, τις πρώτες ύλες  και την διαδικασία απόσταξης των εκλεπτυσμένων αποσταγμάτων της εταιρείας.

-Ποια προϊόντα παράγετε και ποια η φιλοσοφία σας;

Η ιστορία της οικογενειακής ποτοποιίας Avantes ξεκινάει στην Χαλκίδα το 1963. Αποτελεί παράδοση τα αποστακτήρια να περνούν από γενιά σε γενιά. Η ιστορικότητα όμως μιας ποτοποιίας ενισχύει την αξία της όταν υπάρχει εξέλιξη. Ο πατέρας μας περίμενε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας και κατόπιν μας παρέδωσε “τα κλειδιά” με απόλυτη εμπιστοσύνη. Η οικογενειακή παράδοση σου δίνει την εμπειρία, περνάει στο DNA σου ως οικεία συμπεριφορά, με στόχο όμως να δοθεί στην παράδοση προοπτική. Και αυτό πραγματοποιείται όταν ως συνεχιστής μεταφέρεις τη δική σου προσωπικότητα και τα δικά σου οράματα. Λειτουργούμε με τη διαίσθησή μας και τη λαχτάρα για καθετί αληθινό και ποιοτικό. Και αυτή η φιλοσοφία δε μας έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής. Για εμάς η εξέλιξη είναι μια έννοια επαναστατική και αναγκαία. Η ποτοποιία μας συνεχίζει την παράδοση σε δημιουργία ΟΥΖΟΥ, ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ και ΛΙΚΕΡ φρούτων και βοτάνων. Ενισχύουμε τις συνταγές μας με φυσικές πρώτες ύλες (πχ. Μέλι αντί για ζάχαρη σε λικέρ, επιπλέον βοτανικά στοιχεία σε ούζο ) και καινοτόμες τεχνικές στην απόσταξη. Επίσης από το 2016, έχοντας ως όραμα η Ελλάδα και η Εύβοια συγκεκριμένα να έχει δυναμική παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής ποιοτικών αποσταγμάτων, οδηγηθήκαμε στα μονοπάτια της παραγωγής GIN και ΑΨΕΝΤΙ

-Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις πρώτες ύλες;

Αναφέρθηκα ήδη στη πίστη μας να μεταδώσουμε τα οράματα μας ως δεύτερη γενιά αποσταγματοποιών  και να ενταχθεί η ελληνική ποτοποιία με ανταγωνιστικά αποστάγματα στο διεθνές χάρτη.  Προσανατολισμένοι σε αυτό το στόχο εμπνεόμαστε από την ελληνική φύση και το terroir του νησιού μας. Από το μάραθο της Β. Εύβοιας για τη δημιουργία του 100% εξ αποστάξεως ούζο μας, από τα βοτανικά στοιχεία, τα εσπεριδοειδή και το μέλι της περιοχής μας για τα λικέρ, από το κρίταμο της Σκύρου για το gin, το δεντρολίβανο, τη δάφνη και το έλατο για Αψέντι. Η θέλησή μας να μεταδώσουμε τα αρώματα του τόπου μας και να μεταφέρουμε την ενέργειά της ελληνικής φύσης στο καταναλωτή αποτελεί το ερέθισμα για κάθε καινοτόμο προϊόν μας. Είναι ο τόπος που μας εμπνέει. Η αλληλεπίδραση γήινου και υγρού στοιχείου ισορροπούν σε μία τελειότητα. Το ελληνικό φως, ο αέρας, η θάλασσα δίνουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην πρώτη ύλη που θέλει προσοχή και ευαισθησία η διαχείρισή της. Με αυτή τη φιλοσοφία δημιουργούμε τη συνταγή των προϊόντων που ξεχωρίζουν για το έντονο ελληνικό στοιχείο τους.

-Πώς γίνεται η απόσταξη;

Εργαζόμαστε με τη λογική του “Δημιουργία, όχι απλά παραγωγή” Για την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας η δημιουργικότητα συνδυάζεται με την καινοτομία. Ως οινολόγος έχω την πλήρη επιμέλεια της όλης παραγωγικής διαδικασίας. Καινοτόμες τεχνικές στην απόσταξη, βοτανικά στοιχεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στην ποτοποιία, αποτελούν τα όπλα μας για να πάμε παραπέρα το επάγγελμά μας που κάποιοι το χαρακτηρίζουν παραδοσιακό. Για την δημιουργία κάθε αποστάγματος προηγείται έρευνα και πειραματισμός και στην κάθε συνταγή βάζεις την “υπογραφή” σου ως στοιχείο αυθεντικότητας. Η απόσταξη αποτελεί ιεροτελεστία, αργή συνεύρεση βρασμού – ατμοποίησης – υγροποίησης  που γεννά σταγόνα-σταγόνα τα εκλεπτυσμένα αποστάγματα που ωριμάζουν ιδανικά στο χρόνο  ώστε να εμφανίσουν την τέλεια γεύση όσο και επίγευση. Απαιτεί χρόνο, αφοσίωση, εκσυγχρονισμό αλλά πάνω από όλα ψυχή και μεράκι.

 

Avantes Distillery– Μέλος του ΣΕΑΟΠ