Μια τάρτα, μα τι τάρτα. Αυτή που λατρεύει η Ελένη Μενεγάκη και είναι διά χειρός Πέτρου Συρίγου, του σεφ της. Αλατισμένη μάλιστα με καραμέλα. Ναι, αυτήν ακριβώς σάς προτείνουμε σήμερα. Τη φτιάξαμε, ήταν… γιαμ γιαμ και τη συνιστούμε. Ανεπιφύλακτα!
Υλικά
Για την τάρτα
100 γραμμ. βούτυρο
200 γραμμ. αλεύρι
20 γραμμ. νερό
20 γραμμ. ζάχαρη άχνη
2 γραμμ. αλάτι
1 αβγό
Για τη σοκολάτα
350 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
350 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για την αλατισμένη καραμέλα
150 γραμμ. βούτυρο
230 γραμμ. ζάχαρη
80 γραμμ. νερό
150 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 γραμμ. αλάτι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύετε με το αλεύρι με τα χέρια. Κάνετε μια τρύπα στη μέση και ρίχνετε το αβγό, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και, όταν η ζύμη είναι έτοιμη, φτιάχνετε μια μπάλα με την ζύμη. Την ισιώνετε και τυλίγετε με μεμβράνη. Αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια, ανοίγετε τη ζύμη με τον πλαστή και την τοποθετείτε στην ταρτιέρα. Αφήνετε στο ψυγείο για 15’ να ξεκουραστεί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165 βαθμούς. Τοποθετείτε κάποιο «βαρίδι» πάνω στη ζύμη, για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνετε για 20 λεπτά με το βάρος και άλλα 10’ χωρίς. Αφήνετε να κρυώσει πριν προσθέσετε τις υπόλοιπες στρώσεις.
Tέλος! Καλή όρεξη!