Η καλή ή κακή όρεξη αποτελεί καθρέφτη της υγείας του πεπτικού συστήματος στους ενήλικες 60 ετών και άνω. Ισχυρίζονται επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Southampton.
H πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, αποτελεί την πρώτη που αναδεικνύει το ρόλο-κλειδί της όρεξης για το πεπτικό σύστημα και το εντερικό μικροβίωμα υγειών ενηλίκων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες με μειωμένη όρεξη είχαν μικρότερο εύρος στην ποικιλία μικροοργανισμών στο έντερό τους. Σε αντίθεση με όσους χαρακτηρίζονταν από υγιή όρεξη, για τους οποίους η μελέτη έδειξε επιπρόσθετα πως τα είδη εντερικών μικροβίων σχετίζονταν με διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες και λαχανικά.
Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα αφορούσε τη δύναμη και κινητικότητα των μυών των συμμετεχόντων. Η αξιολόγηση της μυικής δύναμης σε ζεύγη διδύμων κατά τους κλινικούς ελέγχους έδειξε χειρότερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη αδυναμία για την ομάδα με τη φτωχότερη όρεξη.
Στη μελέτη συμμετείχαν δύο ισάριθμες ομάδες 102 εθελοντών ηλικίας 60 ετών και άνω με καλή και κακή όρεξη. Οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την όρεξή τους. Οι δύο ομάδες επιλέχθηκαν με αντιστοιχία ηλικίας, δείκτη μάζας σώματος, πρόσληψης θερμίδων, λήψης αντιβιοτικών και άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εντερικό μικροβίωμα.
Τη σχέση που προέκυψε εξήγησε η ερευνήτρια Δρ Natalie Cox από το Πανεπιστήμιο του Southampton.
«Η μειωμένη όρεξη οδηγεί σταδιακά στην ελλιπή σίτιση και την απώλεια σωματικού βάρους. Με συνέπεια τη μείωση της μυικής μάζας και δύναμης. Γνωρίζουμε ακόμη από παλαιότερες έρευνες ότι η κακή όρεξη συνδέεται με την απώλεια μυικής δύναμης ανεξαρτήτως σωματικού βάρους».
Η Δρ Cox επεσήμανε την ανάγκη μελετών που θα αναδείξουν τους ακριβείς τρόπους αλληλεπίδρασης μεταξύ όρεξης, εντερικού μικροβιώματος και μυικής λειτουργίας. Με στόχο την εύρεση νέων θεραπειών προς αποφυγή απώλειας της μυικής μάζας και κινητικότητας. Προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή των ηλικιωμένων.
πηγή: ygeiamou