Πήρες την απόφαση να κάνεις αυξητική μαστού; Καταρχάς, ουδείς λόγος ανησυχίας: πρόκειται για μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις της αισθητικής- πλαστικής χειρουργικής. Χρειάζεται, όμως, να ξέρεις κάποια πράγματα a priori. Όπως ότι, στην πλειονότητά τους, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με ενθέματα σιλικόνης και σ’ ελάχιστε με μεταφορά λίπους – όπως ίσως έχεις ακούσει.
Τα βασικά
Η αύξηση με μεταμόσχευση λίπους από τον ίδιο οργανισμό, ακούγεται ελκυστικό και πολύ πιο φυσικό. Πλην όμως, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια ικανοποιητική αύξηση του μεγέθους του μαστού με τη μέθοδο αυτή. Πάνω από το 60% του μεταφερόμενου λίπους απορροφάται. Μια μικρή αύξηση του στήθους απαιτεί σχεδόν 200cc σε μέγεθος ένθεμα σιλικόνης.
Για να επιτύχει κανείς μια τέτοια μεγέθυνση, θα πρέπει να μεταφέρει τουλάχιστον 500cc καθαρού λίπους στο κάθε μαστό. Είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί ένας τέτοιος σωματότυπος γυναίκας, που να έχει ανάγκη μιας τόσο μεγάλης έκτασης λιποαναρρόφηση. Έτσι, η μέθοδος αυτή περιορίζεται στην αποκατάσταση του μαστού σε περιπτώσεις ογκεκτομών.
Η αύξηση του στήθους με ένθεμα σιλικόνης είναι μια εύκολη, σύντομη και ασφαλής επέμβαση, που δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά σε ένα έμπειρο χειρουργό. Το αισθητικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τη σωστή προεγχειρητική διάγνωση την επιλογή του κατάλληλου ενθέματος και την εφαρμογή της ανάλογης τεχνικής.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Ο λόγος στον ειδικό Στρατή Γαβριήλ
“Υπάρχουν ενθέματα σιλικόνης στρογγυλά, με χαμηλό, με μέτριο και υψηλό προφίλ. Υπάρχουν ανατομικά ενθέματα με μεγαλύτερη τη κατακόρυφη διάσταση κι άλλα την οριζόντια και κάθε κατηγορία με χαμηλό, μέτριο ή υψηλό προφίλ. Η επιλογή του μεγέθους και του σχήματος του ενθέματος θα πρέπει να είναι απόφαση κοινή του γιατρού και της ασθενούς ώστε να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της.
Η χειρουργική τεχνική για τη θέση του ενθέματος θα πρέπει να είναι απόφαση του χειρουργού ο οποίος οφείλει να είναι γνώστης όλων των τεχνικών και να εφαρμόζει τη κατάλληλη για τη συγκεκριμένη ασθενή. Η τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τους μύες πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις σχεδόν απλασίας του μαστού. Σε γυναίκες αδύνατες, δε, με λεπτό υποδόριο ιστό. Σε γυναίκες με ικανοποιητικό υποδόριο ιστό και μικρή χαλάρωση του στήθους η θέση του ενθέματος πρέπει να γίνεται πάνω από τους μύες και πάντα κάτω από τη περιτονία τους.
Μηδαμινές επιπλοκές
Επιπλοκές από τη χρήση του ενθέματος σιλικόνης είναι σπάνιες. Τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται από το 1960. Κανένα υλικό που χρησιμοποιείται στη χειρουργική, (όπως τα μέταλλα από ορθοπεδικούς, αγγειακά μοσχεύματα από αγγειοχειρουργούς, κλπ) δεν έχει μελετηθεί περισσότερο. Κατά καιρούς, διεγείροντας το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, φήμες για προβλήματα, αναγκάζουν τις επιστημονικές κοινότητες σε εκ νέου μελέτες και εργασίες.
Μια νέα άποψη για ανάπτυξη μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος σε ασθενείς με ενθέματα σιλικόνης, οδηγεί σε καινούργιες μελέτες. Είναι όμως τόσο σπάνια η εμφάνισή του με επίπτωση ανάλογη του γενικού πληθυσμού. Έτσι οι επιπλοκές περιορίζονται σε καταστάσεις που δεν προσβάλουν την υγεία της ασθενούς. Η ανάπτυξη της γνωστής κάψας αναφέρεται στο 4% περίπου των ασθενών. Πρόκειται για ανάπτυξη σκληρής ουλής γύρω από το ένθεμα σε βαθμό που μπορεί να παραμορφώσει το στήθος και να είναι ενοχλητικά επώδυνο για την ασθενή. Η χειρουργική αφαίρεση της κάψας και η αλλαγή του ενθέματος παραμένει η μόνη λύση. Η διεύρυνση της θήκης με ανάπτυξη σηρώματος (υγρό) γύρω από το ένθεμα, επιτρέπει τη μετακίνηση του ανάλογα με τη θέση και τη βαρύτητα.
Συνοψίζοντας η αύξηση του μαστού επιτυγχάνεται με ένθεμα σιλικόνης, με επέμβαση σύντομη και ασφαλή, με καλό αισθητικό αποτέλεσμα, αν η επιλογή του ενθέματος και η θέση τοποθέτησής του είναι η σωστή.
Στρατής Γαβριήλ
Πλαστικός Χειρουργός
Diplomate of European Board of Plastic Surgery
Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής,
Doctors’Hospital
Ζαλοκώστα 4 Σύνταγμα, 10671 Αθήνα
τηλ.: 2103600413-15
Κιν.: 6944524091