To beach volley – το αγαπημένο σπορ και των Ελλήνων το καλοκαίρι και κυρίως της Βίκυς Χατζηβασιλείου (φωτ. cover) κατάγεται από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια.
Και, όπως κάθε παιχνίδι, έχει τη δική του γλώσσα, τους δικούς του κωδικούς. Την δική του ορολογία, με λίγα λόγια.
Επομένως, αν δεν θέλετε να μείνετε «μετεξεταστέος», ακόμα κι αν διατείνεστε πως είστε έμπειρος «παίκτης», διαβάστε τα παρακάτω χρηστικά tips, που αφορούν το παιχνίδι.
Η αγγλική και επί του προκειμένου είναι η… αγαπημένη γλώσσα. Πάμε λοιπόν στα χρηστικά αγγλικά, που θα σας μεταφράσουμε βέβαια προκειμένου να σας ξεναγήσουμε στο beach volley, που την τελευταία δεκαετία έχει γίνει και αγαπημένο ελληνικό άθλημα.
Tips
- Τip No 1: Dig. Είναι η απόκρουση της μπάλας κυρίως μετά από καρφώματα ή άγριες γενικά επιθέσεις.
- Tip No 2: Dink. Τσου, τσου, δεν είναι το ίδιο. Είναι τρελοί άλλωστε (και) αυτοί οι Καλιφορνέζοι, το ξέρετε, n’ est–ce pas? Λοιπόν, dink είναι το γλυκό πλασάρισμα της μπάλας ελαφρώς πάνω απ’ το δίχτυ, χωρίς κάρφωμα. Το «χάδι» που έχει στόχο να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο και να χαρίσει το ευκταίο στην ομάδα σου (τον πόντο δηλαδή).
- Tip No 3: Roof block. Η… σκεπή, σκεπή δεν… έχει. Roof σημαίνει σκεπή, αλλά στο beach volley, το roof block είναι το ευφυές μπλοκάρισμα της μπάλας. H γρήγορη και δυνατή κατεύθυνσή της καθέτως προς τον αντίπαλο που έκανε το λάθος και την έστειλε στα χέρια του “αιμοβόρου” παίκτη.
- Tip No 4: Sky ball. Πώς λέμε μου’ ρθε ουρανοκατέβατη; Ε, κάτι τέτοιο, στο περίπου. Το sky ball ήταν το αγαπημένο μου όταν ως παιδούλα (κι εγώ) επιδιδόμουν στο beach volley. Λοιπόν, πρόκειται για το πολύ ψηλό σερβίς που ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κατευθύνει και την μπάλα. Έχετε τον άνεμο με το μέρος σας; Αν ναι, σπεύσατε να το εφαρμόσετε. Οι διαθέσεις του Αιόλου παίζουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την περίπτωση.
- Tip No 5: Spike. Είναι το αγαπημένο όλων των παικτών, η ώρα που κρεσεντάρουν ως παίκτες. Εκτός του πασαδόρου όμως. Για ψάξτε λίγο… το βρήκατε. Αυτό είναι. Το θεαματικό καρφί!
- Tip No 6: Cut shot. Για σκληρά, έξυπνα και μόρτικα παιδιά. Είναι το επιθετικό διαγώνιο κτύπημα της μπάλας, πολύ κοντινά και πονηρά, παράλληλα όμως στο φιλέ. Από τα μπρουτάλ – πολλές φορές – cut shots προκαλούνται τραυματισμοί. Προσέξτε μην είστε το θύμα.
- Tip No 7: Line shot. Ακόμα πιο πονηρό. Το επιθετικό κτύπημα της μπάλας κοντά στην γραμμή του γηπέδου. Συνήθως το κόλπο πιάνει και φέρνει πόντους.
- Tip No 8: Roll shot. Τhe Stones are still… Rolling, το ίδιο όμως ισχύει και στο beach volley. Είναι το δυνατό κτύπημα της μπάλας, που στοχεύει στο να προσγειωθεί στο μέσον ακριβώς του γηπέδου, εκεί δηλαδή που συνήθως δεν φοβάται ο αντίπαλος ότι θα του’ ρθει η μπαλιά, άρα θα «χάσει». Ναι, είναι αιφνιδιαστική τακτική, συνήθως πετυχαίνει, αλλά θέλει μπόλικη εξάσκηση.
- Tip No 9: Beach Dig. Α χα. Εδώ είμαστε. Το tip που αναφέρεται αποκλειστικά σε έμπειρους παίκτες. Γιατί; Διότι, έτσι απλά, αφορά την απόκρουση της μπάλας με… ανοικτά χέρια. Αν δεν ξέρεις πού βαδίζεις, μην το επιχειρήσεις. Είναι τρομερά επίπονη απόκρουση. Στη συνέχεια, θα ζητάς νοσοκόμο, γύψο ή γάζες και όλα τα τραγικά συμπαρομαρτούντα.
- Tip No 10: Οι αριστερόχειρες (και) εδώ έχουν γκράντε αβάντα. Ειδικά, οι spikers – τα «καρφιά» δηλαδή. Η πλειονότητα των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες, επομένως – ειδικά στην αρχή, και ακόμα ειδικότερα, τα «καρφιά» – έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στο αντίπαλο γήπεδο και κέρδος πόντων. Πολλών πόντων, αν εκμεταλλευτούν την άγνοια του αντιπάλου. Αυτά, και καλή επιτυχία στις παραλίες.
Ντονατέλλα Αδάμου