Χωρίζουν τα ζευγάρια όταν τσεκάρουν ο ένας το τηλέφωνο του άλλου (*εν αγνοία του); Ποιοι το… παρακάνουν!

23 Ιουνίου 2019 20:00

Τσεκάρεις το κινητό του συντρόφου σου ή της γυναίκας που αγαπάς; Αν όχι, είναι πολύ πιθανό να μπήκες στον πειρασμό να το κάνεις. Δεν έχεις κι άδικο, αφού σχετικές δημοσκοπήσεις, αποκαλύπτουν πως είναι τεράστιο το ποσοστό των γυναικών και των ανδρών παραδέχονται πως έχουν κάνει κάτι ανάλογο. Ειδικά αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Ή απλώς από περιέργεια.

Πρωτεία στις γυναίκες

Μάλιστα παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες διατηρούν τα πρωτεία σε αυτή την… κακή συνήθεια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό το ποσοστό και των ανδρών που κάνουν κάτι αντίστοιχο, ενώ έχει αποκαλυφθεί πως οι περισσότεροι βρίσκουν ευκαιρία να τσεκάρουν το κινητό του άλλου, όταν αυτός/ή είναι στο μπάνιο! Τώρα όμως μια νέα μελέτη, έρχεται να αποκαλύψει πως αυτή η σίγουρα κακή συνήθεια ίσως να μην είναι ικανή να προκαλέσει ένα χωρισμό, ακόμα και αν υποδηλώνει πως κάποιος/α έχει υποψίες για απιστία.

Ερευνητές από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Columbia και το κρατικό Πανεπιστήμιο στη Λισαβόνα εξέτασαν 60 ζευγάρια, από την Ευρώπη, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ και από τους 120 συμμετέχοντες ζητήθηκε να γράψουν την εμπειρία τους όταν τους έπιασαν να ψαχουλεύουν το κινητό κάποιου ή όταν οι ίδιοι βρήκαν κάποιον να ψαχουλεύει το κινητό τους.

Καμία σχέση με χωρισμό

Από αυτά τα περισσότερα ζευγάρια δεν χώρισαν, όπως πολλοί θα θεωρούσαν. Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα ζευγάρια που κατάφεραν να επιμείνουν και να διατηρήσουν τη σχέση, παρά την απώλεια εμπιστοσύνης, τείνουν να έχουν μια πιο ισχυρή βάση και μια πιο ισχυρή φιλία με τον σύντροφό τους. Είναι λογικό, εξάλλου, αν και εύκολα μπορείς να διαγράψεις κλήσεις και μηνύματα. Έστω κι αν έχεις την παραμικρή υποψία για το ταίρι σου!

Το άτομο που έπιασε τον σύντροφό του να ψαχουλεύει το κινητό το μετέφρασε γενικά ως μια προσπάθεια να δουλέψουν για να ξεπεράσουν το γεγονός, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι τον άφησε για χάρη της εμπιστοσύνης να τσεκάρει την ιδιωτική του ζωή.

«Κατασκοπία»

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το θύμα εξηγεί αυτήν την «κατασκοπία» ως μια ένδειξη και μια προσπάθεια να καθησυχάσεις τον άλλον και να τον επιβεβαιώσεις. Τελικά, κατέληξαν να δικαιολογούν σε ορισμένες περιπτώσεις τη συμπεριφορά του άλλου και να του δίνουν πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο.

Από την άλλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι χώρισαν – η μειοψηφία- ένιωθαν πως η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί ξανά ενώ θεωρούσαν πως η σχέση ήδη βρίσκεται σε ένα σκοτεινό «μονοπάτι».

Ένας άλλος λόγος ήταν ότι η σχέση δεν ήταν τόσο ισχυρή ούτε και σημαντική, ώστε να τσεκάρει το κινητό και να βλέπει πολύ προσωπικές πληροφορίες ο ένας για τον άλλον.

Όσο το γιατί οι συμμετέχοντες τσέκαραν το κινητό του συντρόφου και ρισκάρουν τη σχέση τους, πολλοί παραδέχτηκαν πως ζήλευαν και επιδίωκαν να ελέγχουν τον άλλον. Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως το έκαναν για πλάκα κι άλλοι πως προσπάθησαν να κλέψουν πληροφορίες για οικονομικό όφελος! Το τελευταίο, απλώς… έλα να δεις. Ήμαρτον. Μα ν’ αποπειράσαι να εκβιάσεις το ταίρι σου;!…

Nτονατέλλα Αδάμου