Chateau Miraval: Στο καταφύγιο του Μπραντ Πιτ στην Προβηγκία

Συντάκτης: Newsroom

19 Φεβρουαρίου 2024 17:34

Περνώντας το χωριουδάκι του Κορέν, ο δρόμος για το Chateau Miraval σε οδηγεί χωρίς την παραμικρή σήμανση σε ένα από τα πιο διάσημα κτήματα της Προβηγκίας, το οποίο ακόμη και πλησιάζοντας δεν βρίσκεις στο GPS σου. Μόνο μια πέτρινη επιγραφή, κι αυτή όχι μεγάλη, σε ενημερώνει ότι έφτασες στο ονειρεμένο καταφύγο του Μπραντ Πιτ, τo οποίο δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό όπως άλλα κτήματα διασήμων, αφού οι συνέταιροί του -η οικογένεια Περίν– φροντίζουν να κρατούν μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα. Στην είσοδο πρέπει να υπογράψεις ένα συμφωνητικό εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται να φωτογραφίσεις την κατοικία του ηθοποιού, αν και ο Τόμας Περίν γνωρίζει ότι οι λίγοι τυχεροί που εισέρχονται στο Chateau Miraval δύσκολα θα αντισταθούν στον πειρασμό. «Οταν έρχονται κάποιοι άνθρωποι εδώ, το σίγουρο είναι ότι λείπει ο Μπραντ γιατί πάντα θέλουμε να διαφυλάξουμε την ιδιωτικότητα που του προσφέρει αυτό το μέρος», ομολογεί. «Ξέρουμε ότι θα τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες με την κατοικία του, ωστόσο οι περισσότεροι σέβονται αυτό που τους ζητείται όταν μπουν σε αυτό τον παράδεισο».

Από τη λεβάντα στις τέχνες
Πάντως, δεν περπατάς εύκολα αυτό τον παράδεισο των 5.000 στρεμμάτων που φυλάσσεται από πρώην SAS, δηλαδή την ελίτ μονάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, και είναι γεμάτος από αμπελώνες, λιβάδια όπου καλλιεργείται λεβάντα -ο Πιτ τη λατρεύει-, ελαιώνες, ακόμη και μελίσσια, ενώ τα κτίσματα είναι το λιγότερο εντυπωσιακά.

«Οταν έρχονται επισκέπτες, το σίγουρο είναι ότι λείπει ο Μπραντ Πιτ. Θέλουμε να διαφυλάξουμε την ιδιωτικότητά του»

Μιλάμε με τον Τόμας Περίν έχοντας θέα ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μπροστά από την κατοικία του Πιτ και αμπελώνες μέχρι εκεί όπου φτάνει το μάτι σου. «Περιμένουμε πολλά πράγματα από τη φετινή χρονιά. Οταν ξεκινούσαμε πριν από έντεκα χρόνια, δεν περιμέναμε αυτή την έκρηξη που ήρθε και έκτοτε κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου το Miraval να είναι ένα από τα εμβληματικά ροζέ της Προβηγκίας». Κάτι που αποδείχθηκε εύκολο, αφού όταν το 2012 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος οίνος λανσαρίστηκε ως το κρασί των Μπραντζελίνα και καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο περιζήτητα ροζέ, ενώ το μάρκετινγκ έκανε κυριολεκτικά θαύματα. Εκτοτε ο Μπραντ Πιτ και η οικογένεια Περίν έστησαν κι άλλα projects, αφού ο ηθοποιός που λατρεύει το κτήμα ήταν εκείνος που θέλησε να λανσάρουν σαμπάνια, η οποία ονομάστηκε Fleur De Miraval και εδώ και δύο χρόνια είναι το επίσημο ποτό στην τελετή απονομής των Οσκαρ. Εσχάτως προστέθηκε και μια κρέμα προσώπου, που ήταν επίσης ιδέα του Πιτ, ο οποίος στήνει και ένα εργαστήρι για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που θα μπορούν να εργάζονται και να μένουν ταυτόχρονα μέσα στο κτήμα. Εκεί ο σταρ του κινηματογράφου καταφεύγει συχνά πυκνά για να ηρεμεί μαζί με φίλους ενώ πρόσφατα το εμπλούτισε με ελιές ηλικίας 600 ετών που αγόρασε από τη Σικελία και μεταφύτευσε σε συγκεκριμένα σημεία.

«Προσπαθούμε να γράψουμε τη νέα ιστορία ενός εμβληματικού chateau και να δίνουμε έμφαση όχι μόνο στον ιδιοκτήτη Μπραντ Πιτ, αλλά και στην ποιότητα των κρασιών που παράγει το κτήμα», λέει ο Τόμας. «Νομίζω ότι αυτό λειτούργησε τελικά και πλέον το Miraval ανήκει στον οινικό χάρτη και όχι μόνο για το ροζέ του, αλλά για τα κρασιά που παράγει γενικότερα. Για τα επόμενα δέκα χρόνια θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να παράγουμε πολύ καλά κρασιά».

Το τζιν, η Τζολί & το στούντιο

«Στo στούντιο, που ήταν διάσημο από τα 70s και τα 80s, φέτος ηχογράφησε η ΣΑΝΤΕ»

Η τελευταία του φράση μού δίνει την αφορμή να συζητήσω το γεγονός που ξάφνιασε, όταν έγινε γνωστό ότι ο Πιτ μαζί με τους Γάλλους συνεταίρους του θα παρουσιάσουν ένα νέο προϊόν, που δεν είναι κρασί, αλλά τζιν. Το οποίο τζιν περιέχει βότανα και αρωματικά από τη Γαλλική Ριβιέρα και προέκυψε μετά από συζητήσεις του ηθοποιού με τους Περίν και διάφορους ειδικούς. Μάλιστα αυτή την περίοδο λανσάρεται στο Φεστιβάλ των Καννών, κυρίως με events στο ανακαινισμένο «Carlton». «Το τζιν Gardener είναι κάτι διαφορετικό, είναι ένα άλλο project, δεν συνδέεται με το Miraval, εκτός από το γεγονός ότι ο Μπραντ είναι συνέταιρος και σχεδίασε το μπουκάλι του», τονίζει ο Περίν πριν απαντήσει στο «γιατί τζιν»«Με ρωτάς γιατί το κάναμε όμως. Επειδή δεν γνωρίζω αν σε είκοσι ή τριάντα χρόνια θα μπορούμε να παράγουμε κρασί όπως αυτό στο Chateauneuf-du-Pape, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχής. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον, τις επόμενες γενιές και πιθανόν -αν και δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι- έναν κόσμο χωρίς τα κρασιά της Νότιας Γαλλίας».

 

Την ίδια στιγμή μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι Πιτ – Τζολί, μετά την απόφαση της Αντζελίνα να πουλήσει το μερίδιο που κατείχε στο Miraval στον όμιλο Stoli Group, παρά το γεγονός ότι ο Μπραντ τής έκανε τέσσερις φορές πρόταση εξαγοράς. Η αγωγή που κατέθεσε εναντίον της είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας δικαστικής διαμάχης που μαίνεται επί μια οκταετία και στη συγκεκριμένη εμπλέκονται τέσσερα δικηγορικά γραφεία από τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τις ΗΠΑ. Κουνώντας το κεφάλι του ο Τόμας Περίν είναι ξεκάθαρος: «Δεν θέλω να αναφερθώ στη δικαστική διαμάχη, γιατί είναι πραγματικά μια ιδιωτική υπόθεση. Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες του κτήματος, ο Μπραντ Πιτ είναι, ενώ η οικογένειά μου εμπλέκεται μόνο με την παραγωγή, την εμφιάλωση και τη διανομή των κρασιών και των προϊόντων που παράγει το Chateau Miraval».

 

Μπαίνοντας μαζί του στο στούντιο ηχογράφησης, μένω άφωνος από την αισθητική που κυριαρχεί στον χώρο και όταν ο ηχολήπτης παίζει ένα δείγμα ο ήχος είναι απλά συγκλονιστικός. Οταν τον βγάζω μια φωτογραφία, μου λέει χαμογελαστά ότι απαγορεύεται, αλλά μπορώ να την κρατήσω. «To στούντιο ηχογραφήσεων, που ήταν διάσημο από τα 70s και τα 80s, αποτελεί μέρος του κτήματος και έχει ανακαινιστεί εκ βάθρων. Φυσικά, έχει τη δική του ιστορία. Οι Pink Floyd έγραψαν εδώ μέρη του “The Wall”, εδώ ηχογράφησαν οι Cranberries, οι Yes, οι AC/DC και οι Cure, για να αναφέρω μερικούς μόνο». Εκτός από υπερσύγχρονο εξοπλισμό, το στούντιο διαθέτει και έναν πύργο για να μένουν οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί, απομονωμένοι και απερίσπαστοι σε αυτό το απίστευτο κτήμα. «Φέτος ήταν εδώ η Σαντέ και ακολούθησε ο Τράβις Σκοτ, κάτι που μας χαροποιεί πολύ, γιατί μετά τη δεκαετία του ’80 το στούντιο είχε εγκαταλειφθεί. Ο Μπραντ, που λατρεύει γενικά τις τέχνες, αποφάσισε να του δώσει ξανά ζωή. Η ανακαίνιση κράτησε δύο χρόνια και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η κουβέντα μας αλλά και η επίσκεψή μου σε αυτό το συγκλονιστικό κτήμα, ρωτάω τον Περίν για την Ελλάδα, στην οποία είχε έρθει το 2019. Χαμογελώντας μου απαντά πόσο αδημονεί να επιστρέψει φέτος τον Ιούνιο, για να επισκεφτεί την Αθήνα και κάποια νησιά των Κυκλάδων. «Οι πωλήσεις μας στην Ελλάδα είναι και πάλι εξαιρετικές μετά την πανδημία, οπότε υπήρξε μια κάμψη που επηρέασε και τα οινοποιεία, αφού οι απαγορεύσεις και τα lockdowns σε όλο τον κόσμο περιόρισαν τις συνήθεις πωλήσεις. Τώρα που επιστρέψαμε στην κανονικότητα, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες αγορές για το Miraval και δεν βλέπω την ώρα να την επισκεφτώ ξανά» ◆