Χειρουργικές παθήσεις συχνότερες στις γυναίκες – Δρ Διονύσιος Πινιαλίδης, Χειρουργός Λαπαροσκόπος

2 Μαρτίου 2021 18:56

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, από τον χειρουργό και διευθυντή Β’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ Δρ Διονύσιο Πινιαλίδη.

 

1. Σύνδρομο Fitz-Hugh-Curtis:

Μια πάθηση σε γυναίκες με πόνο στο δεξί άνω τεταρτημόριο της κοιλίας περιγράφεται δε ως φλεγμονή της κάψας του ήπατος που σχετίζεται με λοίμωξη του γεννητικού συστήματος — Εμφανίζεται ως οξύς, πλευριτικός πόνος στο (δε) υποχόνδριο συνήθως ενώ μπορεί να μιμηθεί πολλές άλλες παθήσεις όπως χολοκυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα. Ο πόνος οφείλεται στις συμφύσεις που δημιουργούνται μεταξύ κάψας του ήπατος με το διάφραγμα σαν χορδές βιολιού η δε θεραπεία στην Λαπαροσκοπική ή ρομποτική λύση αυτών των συμφύσεων.

 

2. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Αποτελεί λοίμωξη των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας  Συχνά είναι ασυμπτωματική, ειδάλλως προκαλεί κοιλιακό άλγος, εκκρίσεις από τον κόλπο, πυρετό, καύσος κατά την ούρηση, επώδυνη σεξουαλική επαφή και διαταραχές της περιόδου. Μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, έκτοπη κύηση, χρόνιο πυελικό άλγος και καρκίνο. Οι παράγοντες κινδύνου  είναι παρόμοιοι με αυτούς για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και αφορούν στον αριθμό ερωτικών συντρόφων και τη χρήση τοξικών ουσιών. Η υπερβολική χρήση αντισηπτικών του κόλπου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καταστρέφοντας τη φυσιολογική χλωρίδα.

 

3. Φυματίωση έσω γεννητικών οργάνων

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα λόγω της φυματίωσης (TB) είναι υψηλή παγκοσμίως, και το βάρος της ασθένειας μεταξύ των γυναικών είναι σημαντικό, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όταν το Μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης bacilli φτάσει στο γεννητικό σύστημα κυρίως με αιματογενή διασπορά από τους πνεύμονες ως κοινή πρωτοπαθής εστία. Γεννητική φυματίωση στις γυναίκες είναι μια χρόνια ασθένεια με ύπουλη συμπτωματολογία και σχετικά σπάνια στη χώρα μας. Οι σάλπιγγες και το ενδομήτριο προσβάλλονται και θα οδηγήσουν σε στειρότητα. Απαιτούνται πολλές εξετάσεις για τη διάγνωση (FGTB). Η θεραπεία έγκειται σε Αντί-TB αγωγή. Τα ποσοστά σύλληψης είναι χαμηλά μεταξύ των γυναικών με αυτή τη μορφή φυματίωσης ακόμη και μετά από θεραπεία και ο κίνδυνος επιπλοκών όπως έκτοπη εγκυμοσύνη και αποβολή είναι υψηλός.

 

4. Πυελονεφρίτις

Η πυελονεφρίτιδα  μπορεί να είναι Οξεία ή Χρόνια.

 

Συμπτώματα

• Καύσος ή πόνος στην ούρηση

• Συχνοουρία

• Νυχτουρία

• Δυσκολία στην ούρηση (δυσουρία)

• Αίμα στα ούρα

• Πυρετός υψηλός και με ρίγος

 

 Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση: για 10 ημέρες..

 

5. Η ενδομητρίωση

Πάσχει το ενδομήτριο και ιστός ενδομητρίου αναπτύσσεται σε άλλο σημείο στο σώμα όπως στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ενώ μπορεί να εμφανιστεί στο έντερο ή στο κοιλιακό τοίχωμα. Τα κύρια συμπτώματα αφορούν σε πυελικό πόνο -υπογονιμότητα.. Επίσης είναι συχνός ο πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Η υπογονιμότητα παρουσιάζεται σε πάνω από τις μισές γυναίκες που πάσχουν. Το 25% των γυναικών δεν έχουν συμπτώματα.

 Η βιοψία επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Η άσκηση και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν επίσης να δράσουν προφυλακτικά.

 

6. Πολυκυστικές Ωοθήκες.

Οι γυναίκες με το σύνδρομο μπορούν να εμφανίσουν:

• διαταραχή με απουσία εμμήνου ρήσεως

•Αύξηση βάρους

•Τριχόπτωση κεφαλής όπως εμφανίζεται στους άντρες

•Ακμή

•Δυσκολία στη σύλληψη και υπογονιμότητα

Η πάθηση χρειάζεται ιδανικά παρακολούθηση από ειδικό Ενδοκρινολόγο και Γυναικολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σωστή δίαιτα και η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων.

 

7. Γεννητική φυματίωση στις γυναίκες  

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα λόγω της φυματίωσης (TB) είναι υψηλή παγκοσμίως, και το βάρος της ασθένειας μεταξύ των γυναικών είναι σημαντικό, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι σπάνια στη χώρα μας και προκαλείται από αιματογενή διασπορά από πρωτοπαθή εστία των πνευμόνων, στα έσω γεννητικά όργανα ( σάλπιγγες, ωοθήκες). Η αντιφυματική αγωγή είναι η θεραπεία ενώ η παρέμβαση του χειρουργού αφορά σε τυχόν επιπλοκές της νόσου.

 

8. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

• Προκαλεί συμπτώματα όπως  φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αυτά  τείνουν να παρουσιάζουν περιοδικότητα και εποχικότητα.

• Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι αλλαγές στη διατροφή και τα φάρμακα μπορούν συχνά να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

• Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη – έχει συνδεθεί με πράγματα όπως τα τρόφιμα που διέρχονται από το έντερό σας πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, συνήθως σε κάποιες φυτικές ίνες ή λιπαρά κρέατα ενώ το άγχος και το οικογενειακό ιστορικό του IBS είναι επιβαρυντικά.

Υποχρεωτική η κολονοσκόπηση και η βιοψία.

 

9. Η κοιλιοκάκη

Τα συμπτώματα αφορούν σε χρόνια διάρροια, καθυστέρηση ή αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά), και εύκολη κόπωση.

Η μόνη γνωστή θεραπεία είναι μία δια βίου αποφυγή της γλουτένης. Σοβαρή κοιλιοκάκη εμφανίζεται με υποκίτρινες χαλαρές κενώσεις  και απώλεια βάρους ή αδυναμία αύξησης βάρους(σε μικρά παιδιά). Τα άτομα με ήπια κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανίζουν μέρος των συμπτωμάτων ενώ υπάρχουν και ασυμπτωματικοί ασθενείς. Πολλοί ενήλικες με ελαφρά μορφή της νόσου έχουν μόνο κόπωση ή αναιμία. Η κοιλιοκάκη οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο τόσο αδενοκαρκινώματος εντέρου, όσο και λεμφώματος του λεπτού εντέρου . Ο κίνδυνος μειώνεται με τη σωστή διατροφή.  Η κοιλιοκάκη σχετίζεται με έναν αριθμό άλλων παθολογικών καταστάσεων, πολλά από τα οποία είναι αυτοάνοσες διαταραχές: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση. Υποχρεωτική η κολονοσκόπηση, εντεροσκόπηση και η βιοψία.

 

Διονύσης Πινιαλίδης

Χειρουργός Λαπαροσκόπος

Εξειδικευτής στη Χειρουργική Ογκολογία

Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής ΝΙΜΤΣ

www.dpinialidis.gr

email: [email protected]