Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
Συντάκτης: Newsroom
9 Ιουλίου 2022 18:15
Σε αυτό το συμπέρασμα περίπου κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Οι οποίοι αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο Science Advances ότι και στο παιχνίδι του έρωτα όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Όσοι δηλαδή θεωρούνται ελκυστικοί από τον κοινωνικό τους περίγυρο θα προτιμήσουν άτομα με αντίστοιχο αντίκτυπο για να συνάψουν μια ερωτική και συναισθηματική σχέση. Η οποία θα αποδειχθεί και αρκετά ισχυρή και επιτυχημένη στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί τα ετερώνυμα ζευγάρια έλκονται μεν αλλά δεν έχουν πάντα τις ιδανικές σχέσεις.
Τα ευρήματα προέρχονται από την αφρικανική ήπειρο και τη φυλή των Χίπμα. Έναν ημινομαδικό λαό αγροκτηνοτρόφων στη Ναμίμπια που παρατηρεί επί πέντε έτη ήδη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπολογίας από το Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών, Sean Prall. Στο πλαίσιο της ποιοτικής του έρευνας, ο καθηγητής διερεύνησε μέσω συνεντεύξεων πώς ορίζεται από τον πληθυσμό η ελκυστικότητα. Ώστε με την ομάδα του να καταλήξουν σε μια μεταβλητή της ερωτικής σύζευξης. Ένα μέτρο ουσιαστικά που να προσδιορίζει πόσο πιθανό είναι προχωρήσουν σε μια σχέση δύο άτομα.
Ωστόσο, είναι η πρώτη έρευνα που αναζήτησε την αξία που της προσδίδει μια πληθυσμιακή ομάδα μέσα από τις πράξεις και όχι τις δηλώσεις, αφού οι τελευταίες διατυπώνονται συχνά υπό την πίεση του κοινωνικού περίγυρου και είναι λιγότερο ειλικρινείς, σχολίασε ο Δρ Prall ή με τα ακριβή λόγια:
«σίγουρα, θα μπορούσατε να αναφέρετε ότι θα προκρίνατε κάποιον που θεωρείται εν γένει επιθυμητός. Αλλά αυτό επηρεάζεται εν πολλοίς από τις κοινωνικές νόρμες. Τι κάνεις όμως στο πλαίσιο αυτής της σχέσης; Πώς εξελίσσεται εν τέλει; Αυτό θέλαμε να παρατηρήσουμε».
Πριν την πανδημία της COVID-19, μαζί με τη συνερευνήτριά του Brooke Scelza, Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, θα συμβίωναν με τους Χίμπα για περισσότερο από έναν μήνα κάθε καλοκαίρι καταγράφοντας τις παρατηρήσεις του σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά που, κατά την τελευταία επίσκεψη, εστιάστηκε στο γάμο, τις γονεϊκές αποφάσεις, την υγεία των παιδιών, την επισιτιστική ανασφάλεια και καθώς και το πόσο επιλεκτικοί είναι οι άνθρωποι ως προς τους συντρόφους τους.
Αν και τα ευρήματα αφορούν έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, ο Δρ Prall θεωρεί ότι βρίσκουν ευρύτερη εφαρμογή αφού τα χαρακτηριστικά του δείγματος ήταν τα ιδανικά για το ζητούμενο της έρευνας. «Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και η πλειονότητα συσχετίζεται και παντρέυεται με κάποιο μέλος της ομάδας. Μπορείς να τους ρωτήσεις πόσο θα ήθελαν να συνάψουν σχέση με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο γιατί πράγματι γνωρίζουν ποιο είναι. Με αυτόν τον τρόπο γίνονταν οι σχέσεις εδώ και χιλιάδες χρόνια, όχι διαδικτυακά αλλά με άτομα από την ίδια κοινότητα», ανέφερε ο καθηγητής.