Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
6 Αυγούστου 2021 11:06
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε το 2019 την COVID-19 ως επίσημη νοσολογική οντότητα τη νόσο, δηλ, που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV2. Πρόκειται για μία νόσο που επηρεάζει, κυρίως, το αναπνευστικό σύστημα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, οδηγεί σε πνευμονία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Καθώς πληθαίνουν τα δεδομένα για τη νόσο εξω-πνευμονικές εκδηλώσεις της έχουν περιγραφεί μεταξύ αυτών τόσο φλεβικές όσο και αρτηριακές θρομβώσεις. Αυτές έχουν παρατηρηθεί σε διαφορετικούς ασθενείς ενώ διάφορα όργανα φαίνεται να πλήττονται όπως το αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων, των κάτω άκρων, του σπληνός, της καρδιάς και του εγκεφάλου. Οι εκδηλώσεις αυτές φαίνεται να σχετίζονται με πολυοργανική ανεπάρκεια στους ασθενείς αυτούς και με αυξημένη θνητότητα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η εν τω βάθεις φλεβοθρόμβωση & η πνευμονική εμβολή είναι τα πιο συχνά παρατηρούμενα θρομβωτικά συμβάντα και ο κίνδυνος παραμένει υψηλός για εκδήλωση φλεβοθρόμβωσης στους νοσηλευόμενους ασθενείς παρά τη χορήγηση αντιπηκτικής προφυλακτικής αγωγής. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό φλεβοθρομβώσεων υπολογίζεται μέχρι 25-30% στους βαριά νοσούντες και σε αυτούς σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα έχουν παρατηρηθεί και άλλες θρομβωτικές επιπλοκές όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και οξεία ισχαιμία άκρου.
Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί ως αίτια πρόκλησης θρόμβωσης σε ασθενείς με COVID-19 με κοινό παρανομαστή τη διαταραχή στην ισορροπία και σχέση του ανοσιακού συστήματος και του μηχανισμού της πήξης του αίματος. Η υπέρμετρη φλεγμονώδης αντίδραση στους ασθενείς αυτούς παρασύρει και το μηχανισμό της πήξης οδηγώντας σε θρόμβωση. Εξάλλου, για τον παραπάνω λόγο κλινικά ως δείκτες βαρύτητας του νοσήματος χρησιμοποιούνται εργαστηριακές παράμετροι, κοινοί για τα 2 προαναφερθέντα συστήματα, όπως η φερριτίνη, τα D-διμερή, το ινωδογόνο.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής καμία εξέταση δεν μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση θρόμβωσης σε άτομο που νοσεί από τον ιό ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που λαμβάνουν αντιπηκτική θρομβοπροφύλαξη. Οι χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνες φαίνεται να προσφέρουν ένα θεραπευτικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιούνται ως θρομβοπροφύλαξη.
Η νόσος COVID-19 αδιαμφισβήτητα αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριακής και φλεβικής θρόμβωσης σε πολλούς ασθενείς. Η ιατρική κοινότητα, εν μέσω της πανδημίας, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις ως προς την επιλογή της κατάλληλης αντιπηκτικής αγωγής ή προφύλαξης στους ασθενείς που έχουν εμφανίσει θρόμβωση ελπίζοντας στο μέλλον να διαθέτει τα κατάλληλα όπλα αντιμετώπισης της.
Γεώργιος Μ. Αναγνώστου – Ειδικός Αιματολόγος
Μιχαλακοπούλου 45, Ιλίσια, Τ.Κ. 115 28
Τηλ. ιατρείου: 210 9931091
Τηλ. κινητό: 6972 910458