Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
6 Ιανουαρίου 2021 12:07
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, από τον χειρουργό και διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ Δρ Διονύσιο Πινιαλίδη.
Βρισκόμαστε στα μέσα μιας πανδημίας. Ο ιός είναι υπαρκτός και πολιορκεί όλον τον Ελληνικό πληθυσμό αλλά και τις χώρες του εξωτερικού. Ο φόβος, η ανασφάλεια για το μέλλον, η αβεβαιότητα για τα οικονομικά κάθε οικογένειας και δυστυχώς μια αποτέφρωση ονείρων είναι αυτό που επικρατεί. Οι κοινωνίες και οι λαοί στρέφουν το βλέμμα προς το εμβόλιο που φαίνεται ως η μοναδική ελπίδα σωτηρίας. Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μας μιλά ο γενικός χειρουργός Διονύσιος Πινιαλίδης.
-Γιατρέ μου, θέλω να μου περιγράψετε την κατάσταση στο ΝΙΜΤΣ όπως τη βιώνετε. Περιγράψτε μου τι είναι αυτά που πρέπει να έχετε και δεν έχετε από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών. Ας αρχίσουμε από αυτά που δεν έχετε.
Στο νοσοκομείο μας έχουν κρατηθεί οι ισορροπίες με τη μείζονα προσπάθεια να εξυπηρετεί το μεγάλο όγκο των δικαιούχων του ιδρύματος και ένα μέρος του να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΕΣΥ. Λειτουργούν έτσι τρία τμήματα, ένα υπόπτων, ένα επιβεβαιωμένων ασθενών από τον ιό και ένα με την εντατική μονάδα αρνητικής πίεσης. Υπάρχει ετοιμότητα για περισσότερους ασθενείς αν χρειαστεί να νοσηλευτούν σύμφωνα με τι τυχόν απαιτήσεις των καταστάσεων.
-Γνωρίζουμε τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid και τι ηλικίες είναι; Παρατηρώ στο δελτίο επιτήρησης της νόσου πως το 97% των θανούντων συμπολιτών μας είναι με διάμεση ηλικία τα 80 έτη και με βαρύτατα υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθειες, νεοπλασίες , σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.). Ο ιός τελικά θανατώνει τις μεγάλες ηλικίες ή τους εξασθενημένους οργανισμούς ακόμα και αν αυτοί είναι νέοι;
Οι περισσότεροι ασθενείς αφορούν σε ηλικίες άνω των 70 ετών, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό έως 20% με ηλικία 45 έως 55 ετών. Η πρόγνωση για κάθε ασθενή είναι μία σύνθετη διαδικασία με συνιστώσες τα υποκείμενα νοσήματα, την ηλικία αλλά και το ιικό φορτίο σε συνδυασμό με το βαθμό ανταπόκρισης στη θεραπεία.
-Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναβολή επ’ αόριστoν του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Τι κάνουμε με τις άλλες ασθένειες τις πολύ σοβαρές που δυστυχώς αποτελούν και την πλειοψηφία, όπως νεοπλασίες, καρκίνοι καρδιαγγειακά; Τι σηματοδοτεί για την υγεία ενός ασθενούς η οποιαδήποτε καθυστέρηση;
Ευτυχώς που με τον περιορισμό της κυκλοφορίας υπάρχει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ τα χρόνια νοσήματα και ο καρκίνος αντιμετωπίζονται με μια πιο ορθολογιστική τακτική, η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχει αναβαθμιστεί με πρωτοβουλία και αλτρουισμό των συναδέλφων, ενώ η χρήση και η αξιοποίηση συντηρητικών μεθόδων θεραπείας και συμπληρωματικής θεραπείας (χημείο και ακτινοθεραπείας) καταφέρνει να κερδίζει επωφελή χρόνο στους ασθενείς.
– Ο ιός αυτός πως αντιμετωπίζετε καλύτερα; Μέσα η έξω από τον νοσοκομείο;
Η αντιμετώπιση έγκειται στο βαθμό νόσησης του ασθενή, έτσι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα ασθενείς (απουσία δύσπνοιας) μπορούν να θεραπευτούν στην οικεία τους, οι βαρύτερα πάσχοντες στο νοσοκομείο όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση αναπνευστικής νόσου.
– Αυτή την στιγμή, πέραν του κορωνοϊού, υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι ιοί που απασχολούν την ιατρική κοινότητα που μεταλλάσσονται. Μήπως δεν θα έπρεπε να κλείσουν τα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων;
Η πραγματικότητα δείχνει ότι οποιοσδήποτε άλλος ιός με ηπιότερο αποτύπωμα στην υγεία με τον περιορισμό της κυκλοφορίας και τη χρήση μάσκας δεν δημιουργεί πρόβλημα δυσεπίλυτο.
-Πόσο πιστεύετε πως το εμβόλιο θα αναχαιτίσει το κύμα πανδημίας; Μιλούν πολλοί για παρενέργειες. Ποια η γνώμη σας; Μπορεί ένα εμβόλιο 6-7 μηνών να θεωρηθεί ασφαλές;
Κατ’ αρχήν ο λόγος που το εμβόλιο είναι έτοιμο σε αυτό το διάστημα είναι πως, λόγω πανδημίας και υλικοτεχνικής επάρκειας προσπεράστηκε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ η συνεργασία των επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο και με σύγχρονη αδειοδότηση των κυβερνήσεων και των εταιρειών εργαστηρίων, ελαχιστοποιεί τα τεχνικά και επιστημονικά gaps (κενά), επομένως οι 6-7 μήνες είναι πλέον αρκετοί από τη στιγμή που το δείγμα δοκιμής είναι ικανοποιητικό.
-Τελειώνοντας, θέλω τη γνώμη ενός ιατρού όπως εσείς, που δεν είναι οικονομολόγος, αλλά ιατρός στην πρώτη γραμμή της μάχης. Οι άνθρωποι γιατρέ μου φοβούνται το αύριο. Δεν αντιμετωπίζουν μόνο την πανδημία αλλά την φτώχεια και τη ανεργία. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να διασώσουμε κάποια τμήματα των πυλώνων της οικονομίας μας;
Η θετική σκέψη και η προθυμία είναι τα όπλα του καθενός για το αύριο, ήδη νέα επαγγέλματα και διαφορετικής παραγωγής εταιρείες έχουν ωφεληθεί από την κρίση αυτή και η αγορά σαν ζωντανός οργανισμός είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν. Τι χρειάζεται λοιπόν… θετική σκέψη, προθυμία, καλή υγεία σε νου και σώμα, ώστε το αύριο να είναι μια πρόκληση. Κυρία Μουσαμά ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα στη χώρα μας αλλά σας διαβεβαιώ ότι η δοκιμασία του σύγχρονου ‘Έλληνα με την οικονομική κρίση από το 2008 και μετά, εγγυάται ισχυρά αντανακλαστικά τόσο στο επίπεδο του απλού πολίτη όσο και στο επίπεδο της κρατικής μηχανής.
Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά
Διονύσης Πινιαλίδης
Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Εξειδικευτής στη Χειρουργική Ογκολογία
Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής ΝΙΜΤΣ
email: [email protected]