Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
30 Σεπτεμβρίου 2021 07:30
Covid-19 ή Κρυολόγημα: τρεις τρόποι να καταλάβετε τη διαφορά.
Όσο αποχαιρετάμε σιγά σιγά το καλοκαίρι και μπαίνουμε στο φθινόπωρο, εκτός από τα πρώτα κρύα, καλωσορίζουμε και την εποχή που ξεκινούν οι εποχικές ιώσεις. Ένας μάλλον κακός συνδυασμός, μαζί με την επικράτηση του κορονοϊού. Καθώς αρκετά από τα συμπτώματα μοιάζουν μεταξύ τους και μπορεί να μας ανησυχήσουν.
Όπως σημειώνει και η δρ. Mary Hayden, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rush και επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου «δεν υπάρχει τίποτα που να διαφοροποιεί σαφώς τη μία λοίμωξη από την άλλη». Καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν αδύνατη την αυτοδιάγνωση.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν ορισμένα γνωρίσματα του κορονοϊού που είναι μοναδικά. Και αν τα εντοπίσουμε και τα αναγνωρίσουμε, θα καταφέρουμε αποτελεσματικά να περιορίσουμε τη μετάδοση στο ευρύ κοινωνικό μας περιβάλλον.
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα και από τα πιο κοινά ανάμεσα στους νοσήσαντες από κορωνοϊό είναι η απώλεια της όσφρησης. Ένα σύμπτωμα που συνήθως δεν εμφανίζεται στις εποχικές λοιμώξεις. Μάλιστα, εάν δεν υπάρχει ρινική συμφόρηση, η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο προς τη μεριά του κορονοϊού.
Εάν από την άλλη μεριά έχετε ρινική καταρροή, νιώθετε ελαφρά καταβολή, φτερνίζεστε και έχετε δέκατα τότε είναι πιο πιθανό να έχετε κοινό κρυολόγημα.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την ανοσμία οι συγκεκριμένοι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν μόνο αυτό το σύμπτωμα. Χωρίς καμιά άλλη συμπτωματολόγια ενός κοινού κρυολογήματος. Το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από τη ρινική συμφόρηση και τη δυσκολία στην αναπνοή. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η αγευσία. Όταν δηλαδή οι ασθενείς δεν μπορούν να γευθούν τα φαγητά που καταναλώνουν.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο που δεν υπήρχε τόσος εκτεταμένος διαγνωστικός έλεγχος. Φέτος μπορείτε και μέσα σε λίγα λεπτά να διαπιστώσετε εάν νοσείτε από τον κορωνοϊό κάνοντας ένα self- test ή ένα rapid test (μόνο για εμβολιασμένους εάν επιλέξετε κάποια δημόσια δομή Υγείας). Ή ένα μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR). Τα τελευταία μάλιστα θεωρούνται και τα πιο αξιόπιστα καθώς έχουν την ικανότητα να ανιχνεύσουν ακόμα και τα μικρότερα ίχνη του ιού στο σώμα.
Το μοριακό τεστ είναι και αυτό στο οποίο θα πρέπει να υποβληθείτε σε περίπτωση που ήρθατε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν έχετε εκδηλώσει συμπτώματα. Ή βρεθήκατε πρόσφατα σε κάποιο χώρο που δεν ήταν εφικτό να τηρούνται οι αποστάσεις και υποψιάζεστε ότι μπορεί και να έχετε κολλήσει. Ο καλύτερος τρόπος να έχετε πιο έγκυρα αποτελέσματα είναι να κάνετε το μοριακό τεστ πέντε μέρες μετά την έκθεση.
Παρόλο που ο εμβολιασμός προσφέρει μια ασπίδα προστασίας όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο από τις επιπλοκές του κορωνοϊού, υπάρχουν πιθανότητες νόσησης με ήπια συμπτώματα. Γι’ αυτό το λόγο και ειδικότερα εάν έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους λόγω της εργασίας σας, ενδέχεται να έχετε εκτεθεί στον ιό.
Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανοσοκατασταλμένων ασθενών και είστε εμβολιασμένοι, δε θα πρέπει επίσης να επαναπαυτείτε. Αλλά να προσέχετε το ίδιο όσο πριν από τον εμβολιασμό σας. Αποτελέσματα μικρών ερευνών έχουν αναδείξει ότι ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα ακόμα και μετά την τρίτη δόση του εμβολιασμού.
ygeiamou