Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
10 Αυγούστου 2021 09:58
Η επιθυμία και η προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει το δικό τους παιδί ξεκινά πάντα με αισιοδοξία, όνειρα και λαχτάρα για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο όμως ο χρόνος περνά και είτε τα αρνητικά τεστ εγκυμοσύνης συσσωρεύονται είτε μια αρχόμενη εγκυμοσύνη σύντομα αυτόματα διακόπτεται, τα αρχικά συναισθήματα ευφορίας δίνουν τη θέση τους στον προβληματισμό, στα αγωνιώδη ερωτήματα των αιτιών της αποτυχίας και στην εσωστρέφεια.
Η υπογονιμότητα είναι πρόβλημα του ζεύγους και όχι ατομικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα, τόσο από τους ίδιους όσο και από τους ειδικούς. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το ποσοστό που ευθύνεται ο άνδρας και η γυναίκα είναι το ίδιο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή αντίληψη, που θέλει τη γυναίκα να είναι υπεύθυνη αποκλειστικά για το πρόβλημα. Μια αντίληψη που ακόμα και στον 21ο αιώνα φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένη, γι’ αυτό και ο έλεγχος ξεκινά σχεδόν πάντα από τη γυναίκα, ενώ θα έπρεπε να γίνεται παράλληλα και στον άνδρα.
Η διερεύνηση των διαταραχών γονιμότητας είναι ένα μονοπάτι που η γυναίκα έχει καθοδηγητή το γυναικολόγο της και αντίστοιχα ο άνδρας τον ουρολόγο – ανδρολόγο του. Σε αυτή τη διαδρομή, το κύριο κόστος δεν είναι το σωματικό και το οικονομικό, που οι περισσότεροι υποθέτουν, αλλά κυρίως το συναισθηματικό και ψυχολογικό. Η συναισθηματική διάσταση του ζητήματος της υπογονιμότητας πολλές φορές υποεκτιμάται και παραμελείται λανθασμένα.
Το ζεύγος όλη αυτή τη χρονική περίοδο που προσπαθεί για τεκνοποίηση βρίσκεται αντιμέτωπο με την αγωνία της απώλειας, προσπαθεί να αποβάλλει το βάρος της ενοχής και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ερωτική του ζωή, ισορροπώντας μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Όσο περνά ο καιρός το ζευγάρι φοβάται ότι θα χάσει τη δυνατότητα να δημιουργήσει οικογένεια και δε θα βιώσει το ρόλο του γονέα. Η γυναίκα νιώθει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αρκετές φορές κυριεύεται από ενοχικά συναισθήματα. Στον άνδρα, όταν αποκαλύπτεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην ποιότητα του σπέρματος, η εικόνα του δυνατού, κυρίαρχου και γόνιμου αρσενικού αποκαθηλώνεται μονομιάς και αρχίζει ο βουβός πόνος.
Σε αυτή την προσπάθεια η στήριξη του ενός από τον άλλον κρίνεται απαραίτητη. Όπως και η στήριξη και των δύο από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα που θα τους αναλάβει και ατομικά αλλά και συνολικά ως μία οντότητα! Στην εποχή μας τα ζευγάρια που βιώνουν θέματα υπογονιμότητας έχουν ισχυρούς συμμάχους την εξειδικευμένη ιατρική γνώση, την τεχνολογική επανάσταση στη γενετική και την ανθρωποκεντρική προσέγγισή τους σε όλες τις πτυχές της σχέσης τους. Η επιθυμία ενός ζευγαριού να αποκτήσει το δικό τους παιδί είναι στόχος ρεαλιστικός και εφικτός, αρκεί η καθοδήγηση του μονοπατιού να γίνεται από ομάδα ενημερωμένη, έμπειρη και εξειδικευμένη!
Δρ. Καλογήρου Ιωάννης Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Man Care Ανδρολογία | Ουρολογία
Δρ. Κουτσιαρής Επαμεινώνδας Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος