Γιατί πήραν τη δύσκολη απόφαση να βάλουν πωλητήριο στη βίλα τους στο Ψυχικό, η σύζυγος του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια και οι δύο κόρες τους, η Μυρσίνη και η Αναστασία; Πρόκειται για το καταφύγιο» του μεγάλου καλλιτέχνη, όπου πέρασαν κάποια από τα πιο όμορφα και ανέμελα χρόνια του.
Όμως, καμία από τις τρεις δεν ζει στη μονοκατοικία, από την οποία αποχώρησαν το 2012. Λίγο μετά τον θάνατο του κορυφαίου ερμηνευτή, που «έφυγε» σε ηλικία 64 ετών. Το «κόκκινο σπίτι», λόγω του χρώματός του, είχε φιλοξενήσει όλες τις μεγάλες και ευτυχισμένες στιγμές του οικογενειακού τους βίου.
Από τη μία, οι πολλές αναμνήσεις που όμως έφερναν θλίψη δίχως εκείνον ανάμεσά τους. Και από την άλλη η αντικειμενική δυσκολία να συντηρήσουν ένα τόσο μεγάλο και ακριβό σπίτι, τους οδήγησαν αρχικά στην απόφαση να το νοικιάσουν.
Οι δύο κόρες μετακόμισαν στις κατοικίες που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους στα Μελίσσια. Παράλληλα, η μητέρα τους νοίκιασε στο Κολωνάκι αλλά πυκνά συχνά βρίσκεται κοντά τους.
Η βίλα του Ψυχικού ανήκει και στις τρεις. Έχει παραχωρηθεί εξ αδιαιρέτου στις δύο θυγατέρες του Μητροπάνου και η γυναίκα του έχει την επικαρπία.
Αυτό αναφερόταν στη διαθήκη του τραγουδιστή, η οποία συντάχθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2007. Ενώπιον συμβολαιογράφου και τριών φίλων του και δημοσιεύτηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Τέσσερα επίπεδα και πισίνα
Το αγαπημένο σπίτι του Μητροπάνου βρίσκεται δίπλα στο τουρκικό προξενείο στην οδό Βασιλέως Παύλου. Χτίστηκε γύρω στο 1950. Ωστόσο, ανακαινίστηκε πλήρως πριν από λίγα χρόνια, με τη διακόσμηση να φέρει τη σφραγίδα της συζύγου του.
Είναι 700 τ.μ., αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο και μια μεγάλη σοφίτα. Η οποία στην ουσία αποτελεί ανεξάρτητο διαμέρισμα με ξεχωριστή κουζίνα και μπάνιο. Στο υπόγειο υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ και δωμάτια για το προσωπικό, ενώ στο ισόγειο ξεχωρίζει το άνετο καθιστικό. Επίσης, έχει μεγάλο κήπο και θερμαινόμενη πισίνα.
Η βίλα νοικιάστηκε τελικά τον Ιούλιο του 2014 από την πρεσβεία της Βενεζουέλας. Ως κατοικία του πρέσβη Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του λίγους μήνες νωρίτερα.
«Όταν έμαθα ότι σε αυτό το σπίτι ζούσε ο μεγάλος τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος άρχισα να διαβάζω για εκείνον. Είναι τιμή να ζω στο σπίτι ενός τόσο αγαπητού καλλιτέχνη», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο MEGA τότε ο Φερνάντες.
Τα… φέσια από την πρεσβεία της Βενεζουέλας
Όμως, τα πράγματα δεν κύλησαν καλά. Τα πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα στη Βενεζουέλα είχαν αντίκτυπο και στη διπλωματική αποστολή της στην Αθήνα. Έτσι, κάποια στιγμή η πρεσβεία έφτασε στο σημείο να χρωστάει έξι ενοίκια, που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» (τον Μάρτιο του 2018), η χήρα του αξέχαστου τραγουδιστή φέρεται να έστειλε εξώδικο στον Φερνάντες. Η πίεση που άσκησε απέφερε καρπούς αλλά ως ένα σημείο καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από λίγες ημέρες ο απεσταλμένος του Νικολά Μαδούρο στη χώρα μας κατέβαλε τρία από τα οφειλόμενα ενοίκια.
Γιατί προκρίθηκε η λύση της πώλησης
Τα δεδομένα σήμερα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά για τις τρεις γυναίκες. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, έτσι και εκείνες έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση καθώς και από τις συνέπειες της πανδημίας. Δεν έχουν την άνεση να συντηρήσουν τη βίλα, η οποία φέρει τόσα βάρη (Εφορία, ΕΝΦΙΑ κλπ.).
Η χήρα και οι κόρες του Μητροπάνου έβαλαν τα πράγματα κάτω, έκαναν τους υπολογισμούς τους και έκριναν πως είναι προτιμότερο να μπει πωλητήριο στη μονοκατοικία. Η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας. Θεωρούν ότι θα αποχωριστούν ένα κομμάτι του ίδιου τους του εαυτού!
Ωστόσο, σκέφτηκαν πως τα χρήματα που θα αποκομίσουν σε περίπτωση πώλησης θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν προς όφελος των οικογενειών τους. Δηλαδή, θα πιάσουν τόπο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην ανεύρεση σπιτιού στα Μελίσσια για τη χήρα του τραγουδιστή ώστε να μην έχει τον «βραχνά» του ενοικίου. Παράγοντες της αγοράς μάλιστα τις πληροφόρησαν πως η αξία της βίλας, εκτιμάται σε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η τιμή αυτή φυσικά δεν μπορεί να οριστεί ώς σταθερή καθώς η οικονομική κρίση, η κατάσταση με τον covid 19, οι συνθήκες στην αγορά αλλά και η ζήτηση θα καθορίσουν την τελική τιμή διαπραγμάτευσης…
Πηγή: εφημερίδα Spirto