Δημήτρης Σαμόλης: «θα ήθελα να χώριζε η Θεοδοσία τον Λάμπρο και ο Βασταρδής τη σύζυγό του»

23 Απριλίου 2020 13:00

Σαμόλης

Ο Δημήτρης Σαμόλης συστήθηκε στο ευρύ κοινό ως ο γιατρός Αλέξανδρος Βασταρδής στις «Άγριες Μέλισσες», ο οποίος ερωτεύεται τη Θεοδοσία. Πώς περνά τις μέρες τις καραντίνας, πώς μπήκε στις Άγριες Μέλισσες και τι τον έχει δυσκολέψει περισσότερο στα γυρίσματα; Γι’ αυτά και για πολλά ακόμα, ο Δημήτρης Σαμόλης απαντά στο Enjoy της Κυριακάτικης Δημοκρατίας και τη Μαρία Ανδρέου.
Τι σου λείπει πιο πολύ;
Η οικογένεια μου, ο αδερφός μου, οι φίλοι μου. Παίρνω τον σκυλάκο μου και όποιοι είναι κοντά μου τους χαιρετώ από τα μπαλκόνια. Είναι μια δύσκολη κατάσταση να μην μπορείς να δεις τους γονείς σου. Η ανθρώπινη επαφή είναι αυτό που μου λείπει. Αλλά το πιστεύω το “Μένουμε σπίτι”. Είναι η μόνη λύση και αυτό φάνηκε και στην Κίνα που οι κάτοικοι βγήκαν μετά από 75 μέρες καραντίνα νικητές. Δεν θέλω να πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας ότι όλα αυτά είναι ένας βιοχημικός πόλεμος για να μειωθεί ο πληθυσμός της γης και κάποιοι να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι. Πιστεύω ότι είναι μια ακόμη πανδημία, όπως η ισπανική γρίπη πριν από εκατό χρόνια. Τι να κάνουμε άλλο πέρα από υπομονή; Είναι ζόρικα αλλά δεν είναι ακραία. Δεν πρέπει να το δούμε ως εγκλεισμό αλλά ως κάτι προσωρινό. Στη ζωή όλα είναι περαστικά. Και για να μην σας πάρει από κάτω δείτε ταινίες, σειρές κωμικές, όχι συνέχεια ενημέρωση. Εγώ βλέπω ξανά σ επανάληψη τις «Άγριες Μέλισσες».
Αλήθεια;
Βεβαίως. Θα σας αποκαλύψω κάτι. Όταν ξεκίνησε η σειρά ήμουν φανατικός τηλεθεατής της. Μου άρεσε πολύ γιατί ήταν σειρά εποχής. Είχα ενθουσιαστεί και είχα πει από μέσα μου αυτό το σίριαλ θα γίνει επιτυχία. Μέσα μου έλεγα, μακάρι να με πάρουν ένα τηλέφωνο για να παίξω σ αυτήν τη σειρά. Το παρακαλούσα. Όταν με πήραν τηλέφωνο είπα από μέσα να που η προσευχή μου εισακούστηκε. Έτσι ήρθε η στιγμή που μπήκα για γύρισμα ως σοβαρός επιστήμονας Αλέξανδρος Βασταρδής ο οποίος, αν και παντρεμένος, ερωτεύτηκε παράφορα τη Θεοδοσία. Με τη Χριστίνα δέσαμε πολύ ωραία και ως εικόνα, ως ένα ταιριαστό ζευγάρι και αυτή η απιστία έχει συγχωρεθεί από το κοινό. Ο άνδρας αυτός έβγαλε τη βέρα του όταν έκανε έρωτα με τη Θεοδοσία. Δεν είμαι μέσα στο μυαλό της σεναριογράφου Μελίνας Τσαμπάνη αλλά πιστεύω ότι ο γιατρός είναι αληθινός και θα ζητήσει διαζύγιο από τη γυναίκα του γιατί τη Θεοδοσία δεν την θέλει απλώς αλλά την αγαπάει.
Τι σου αρέσει στον ήρωα σου, στον γυναικολόγο Αλέξανδρο Βασταρδή;
Έχουμε ένα γιατρό το 1959 στη Λάρισα, που συνδυάζει την επιστήμη με την αρετή. Αν και βλέπει πιο μπροστά από την εποχή του, έχει γνώσεις, έχει ήθος. Και αυτό το βλέπουμε από την αρχή. Όταν τον επισκέπτεται η Δρόσω με τον Νικηφόρο για να κάνει έκτρωση η κοπέλα, αυτός τους λέει ότι δεν μπορεί να χαθεί έτσι μια ανθρώπινη ζωή, χρειάζεται μεγάλη σκέψη. Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή, θέλει σεβασμό και ευαισθησία. Τους μιλά στην ψυχή τους και τα λόγια του πιάνουν τόπο στο μυαλό της Δρόσως.
Πώς αυτός ο ηθικός άνθρωπος ερωτεύεται μια παντρεμένη γυναίκα;
Ο Βασταρδής είναι ένας πολύ καθώς πρέπει άνθρωπος αλλά κάνει την υπέρβαση του γιατί πολύ απλά είναι τρελά ερωτευμένος. Σπάει πρώτα απ’ όλα μια αρχή του: μπλέκει ερωτικά με μια ασθενή του και μάλιστα παντρεμένη.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη σκηνή στα γυρίσματα;
Σαφώς η ερωτική γιατί δεν ήξερα τη Χριστίνα και η πρώτη σκηνή που γυρίσαμε ήταν αυτή πάνω στο γραφείο. Θυμάμαι μάλιστα πως κατά λάθος μπήκε στο γύρισμα ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος και ο άνθρωπος έπαθε σοκ γιατί δεν ήξερε την εξέλιξη της ιστορίας και μάλιστα έδρασε ως Λάμπρος. Τον θυμάμαι να λέει με ύφος: «Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά;». Ναι ο Λάμπρος και η Θεοδοσία έχουν πείσει ως ζευγάρι αλλά όχι ως αγαπημένο ζευγάρι. Υπάρχει μια αδελφική σχέση και όχι ερωτική αγάπη. Μια περίεργη σκηνή ήταν αυτή που η Θεοδοσία μαθαίνει ότι είμαι παντρεμένος και δεν της το έχω αποκαλύψει, με αποτέλεσμα να με χαστουκίσει. Επειδή ήξερα ότι θα φάω χαστούκι έκλεινα τα μάτια πριν πέσει το χαστούκι. Γελάσουμε μέχρι να πιάσουμε τη στιγμή. Αλλά με τη Χριστίνα με κυνηγάει μια παράξενη μοίρα. Στη σειρά «Η ζωή εν τάφω» υποδυόμουν τον φίλο του στρατιώτη Κωστούλα, ένα δικηγόρο, που ήταν κρυφά ερωτευμένος με την αρραβωνιαστικιά του φίλου του και ο έρωτας αυτός ήταν μονόπλευρος. Να λοιπόν που ο γιατρός Βασταρδής θα κάνει αυτό τον έρωτα αμοιβαίο με την ωραία αυτή γυναίκα.
Πώς νιώθεις που σ αναγνωρίζει ο κόσμος στον δρόμο;
Πολύ ωραία, Η απήχηση είναι μεγάλη. Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό. Στο πρώτο επεισόδιο που πήρα μέρος στην σειρά, εμφανίστηκα στην τελευταία σκηνή όπου απλά η Δρόσω και ο Νικηφόρος μπαίνουν στο ιατρείο μου. Δηλαδή είχα ένα πλάνο. Πάω την επόμενη ημέρα στο γύρισμα στο Στούντιο Κάπα με το μετρό και έρχεται ένας κύριος και μου λέει με περίεργο τρόπο: «Γιατρέ τι θα κάνει η Δρόσω τελικά;». Γέλασα με την ψυχή μου γιατί όταν τον είδα να έρχεται κατά πάνω μου είπα μπλέξαμε, μήπως τον κοίταξα περίεργα…( γέλια).
Μετά από αυτό όλα κύλησαν πολύ γρήγορα… Στον δρόμο με φωνάζουν «γιατρέ». Έχει την πλάκα του και κρύβει πολλή αγάπη.
Από πού αντέγραψες τον… γιατρό. Ξέρω ότι έχεις σπουδάσει Νομική και έχεις πάρει το πτυχίο σου. Το να υποδύεσαι τον δικηγόρο θα ήταν πιο προσφιλές…
Λοιπόν, μπορεί να μην το πιστέψετε αλλά ο αδερφός είναι γυναικολόγος στο Αιγάλεω. Άρα και οι γιατροί μου είναι οικείοι. Αν γράψει κάποιος Σαμόλης γιατρός στο google εμφανίζομαι εγώ ως γυναικολόγος. Το έχουμε τιμήσει λοιπόν το επάγγελμα.
Τι θα ήθελες για τον Βασταρδή και τη Θεοδοσία;
Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό της η Μελίνα Τσαμπάνη αλλά εγώ θα ήθελα να χώριζε η Θεοδοσία τον Λάμπρο και ο Βασταρδής την σύζυγό του, να παντρευτούν και να κάνουν ένα παιδάκι. Και οι δυο ζουν σ ένα συμβιβασμένο γάμο. Ο Βασταρδής είναι σε διάσταση. Πιστεύω ότι θα πάρει τελικά διαζύγιο και θα πάει καθαρός και ωραίος στη Θεοδοσία.
Γιατί αυτή η σειρά έχει τέτοια επιτυχία;
Η συναστρία… Πολλοί λόγοι έπαιξαν ρόλο. Δεν είναι μόνο το συναρπαστικό σενάριο, η υπέροχη σκηνοθεσία, τα σκηνικά που παραπέμπουν σ’ άλλη εποχή. Είναι το καταπληκτικό κάστινγκ των ηθοποιών. Δεν θα μπορούσε άλλος να έπαιζε τον Δούκα, εκτός από τον Λεωνίδα Κακούρη. Ο Λεωνίδας έχει κάνει τον Σεβαστό από αντιπαθή, συμπαθή. Θες να τον βλέπεις αυτόν τον τύπο γιατί δεν είναι απλά ένας μισητός κακός, είναι ένας γοητευτικός δαιμονικός άνδρας. Αυτό το σκεφτόμουν χθες. Ο Λεωνίδας Κακούρης είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός που έχει δικαιολογήσει τον Σεβαστό για να τον αποδώσει. Ο Δούκας είναι συναισθηματικά ανάπηρος. Δεν έλαβε την αγάπη του πατέρα του και αντιγράφει την ίδια την συμπεριφορά… Έτσι φέρεται και στον Κωνσταντή. Σκληρά για να γίνει επιτυχημένος. Ο Κακούρης ένας θεατρικός ηθοποιός απέδωσε ένα κακό χαρακτήρα τόσο υπέροχα που τον έκανε αγαπητό.