DIY: η πιο νόστιμη χειροποίητη πίτσα -made in Italy κιόλας- είναι η δική σου (φωτογραφίες)

21 Νοεμβρίου 2018 17:50

Οι Ιταλοί μαγειρεύουν με πάθος, στο φουλ, στο κόκκινο. Έτσι και η φίλη Τέντι, σ’ ένα ταξίδι στην Πύλο, μου μετέφερε τα πάντα για τη συνταγή της για χειροποίητη ιταλική πίτσα, που την έμαθε από την φανατική της κουζίνας Ιταλίδα μαμά της.

Picture
Υλικά 
•Δύο μανιτάρια πλευρότους ή όποια άλλα μου (και σου) αρέσουν
•Τρεις πιπεριές, επίσης όποιες θέλω
•Ένα μεγάλο κομμάτι μοτσαρέλα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί μ’ εμπνέει (!)
•Τρεις φρέσκιες τομάτες
•Αλάτι
•Πιπέρι
•Ρίγανη
•Λάδι

Υλικά για τη ζύμη 
• 500 γρ αλεύρι για ψωμί
• 300 ml περίπου νερό χλιαρό
• Μία πρέζα αλάτι
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά

Εκτέλεση
1. Ρίχνω το νερό σ’ ένα μεγάλο πλαστικό μπολ με το μισό από το αλεύρι κι ανακατεύω για 2 λεπτά. Έπειτα, σκεπάζω το μείγμα με μία μεμβράνη αεροστεγώς και το αφήνω να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στο να γίνει ελαστική η ζύμη.

-Προσθέτω στο μείγμα τη μαγιά και 50 γρ αλεύρι κι ανακατεύω ξανά. Όταν απορροφηθεί τελείως το αλεύρι, συμπληρώνω με το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Χρειάζεται προσοχή προκειμένου να μην έρθει το αλάτι σε επαφή με τη μαγιά γιατί θα την εξουδετερώσει. Έπειτα, ζυμώνω καλά για 20 λεπτά περίπου μέχρι να έχω μια λεία, ελαστική και συμπαγή ζύμη. Αν διαπιστώσω ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω αλεύρι ή νερό, προσθέτω σταδιακά – με προσοχή.

-Καλύπτω το μπολ πάλι με μία μεμβράνη και μια πετσέτα κι αφήνω τη ζύμη ν’ «ανέβει» (να φουσκώσει δηλαδή) για 2 ώρες περίπου.

-Αφότου περάσει αυτό το διάστημα, την τοποθετώ σ’ ελαφρώς λαδωμένο τάπερ, κλείνω με το καπάκι του και την αφήνω για 4-5 ώρες.

-Μετά από 4-5 ώρες, ανάβω το φούρνο να προθερμανθεί στους 250 βαθμούς, έχοντας μέσα το ταψί γυρισμένο ανάποδα και χαμηλά στον φούρνο. Αλευρώνω τα χεράκια, βγάζω τη ζύμη από το τάπερ και ανοίγω την λεπτή σε αλευρωμένο πάγκο. Η ζύμη είναι ελαστική κι ανοίγεται εύκολα με τα χέρια.

-Όταν προθερμανθεί ο φούρνος, βγάζω από μέσα το ταψί (πάντα γυρισμένο ανάποδα), πασπαλίζω με λίγο αλεύρι και μεταφέρω την ανοιγμένη ζύμη επάνω.

-Απλώνω πάνω στη ζύμη σάλτσα τομάτας, μανιτάρια, τυριά, πιπεριά της αρεσκείας μου και ό,τι άλλο μού κάνει κέφι εκείνη τη στιγμή -και θεωρώ βέβαια πως ταιριάζει με το όλο “κοκτέιλ”- και στο τέλος, ρίχνω ομοιόμορφα ελάχιστο λαδάκι από πάνω και ψήνω για 15-20 λεπτά.

Ντονατέλλα Αδάμου