Το καλύτερο… αντίδοτο για το κρύο -και δη το τσουχτερό, στους 7 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στην Αθήνα- μεταφράζεται σε σούπα. Λειτουργεί σαν βάλσαμο στον οργανισμό και οι περισσότερες είναι πεντανόστιμες. Η σημερινή μας επιλογή “δείχνει” μανιτάρια. Μπάρμπα Στρουμφ ακούς; Για κοπιάστε να μαγειρέψουμε!
Yλικά
- 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια ή 1 κονσέρβα μεγάλη
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 μαρούλι μέτριο,ψιλοκομμένο
- λίγο σπανάκι ωμό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- χυμός 2 λεμονιών
- 4 φλιτζάνια νερό
- 4 κουταλιές ταχίνι
- 1 φλιτζάνι λάδι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια στα δύο,αν είναι μεγάλα,τα πλένουμε ή τα στραγγίζουμε από το χυμό τους, αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα, και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το λάδι ,όπου τα σοτάρουμε , πολύ καλά, ώσπου να μείνουν τα μισά και να βγάλουν όλο το νερό τους.
- Κατόπιν προσθέτουμε αν επιθυμούμε, λίγο σπανάκι και μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και το νερό κι ανάλογο αλάτι και τ’ αφήνουμε να βράσουν.
- Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε και τον άνηθο,ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.
- Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει καλά και σ’ ένα μπολ έχουμε το ταχίνι.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό των λεμονιών και το χτυπάμε στο χέρι ή τοποθετούμε το μείγμα στο μπλέντερ.
- Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας και λίγο από το ζωμό της σούπας.
- Όταν ασπρίσει το ταχίνι, το ρίχνουμε στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τη σούπα, θα ανάψουμε πολύ χαμηλή φωτιά, γιατί το ταχίνι κόβει.
- Ας σημειωθεί ότι το ταχίνι μπορεί να αντικατασταθεί με ένα αυγό.