… Εντάξει, το παράκανα με το αγγλικό μου στον υπότιτλο. Τι να κάνω, όμως; Έτσι μού βγήκε – μην φρενάρετε τον “οίστρο” της δημιουργίας. Περί δημιουργικότητας ο λόγος και σάς έχω σήμερα, που βρέχει, την καλύτερη ιδέα: να φτιάξετε μια τάρτα ή μάλλον περισσότερες. Να γευτείτε την πρώτη και τις άλλες να τις προσφέρετε στους καλεσμένους σας το Σ.Κ.
Στο διά ταύτα λοιπόν:
Yλικά
για την τάρτα
200 γρ. αλεύρι (μισό-μισό λευκό & αλεύρι χαρουπιού)
120 γρ. βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
1 αυγά
για την κρέμα εσπεριδοειδών
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού /μανταρινιού & λεμονιού (ιδανικά μισό-μισό)
60 γρ. ζάχαρη
3 κ.τ.σ corn flour(αραιωμένο με 4 κ.τ.σ. νερό
για την μαρέγκα
4 ασπράδια αυγών
60 γρ. ζάχαρη
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατέψτε, το βούτυρο με την ζάχαρη, το αυγό, την βανιλίνη και το αλάτι και τέλος προσθέστε το αλεύρι.
Ζυμώστε καλά και στη συνέχεια ανοίξτε με ένα πλαστή σε λεπτό φύλλο.
Στρώστε το σε στρογγυλή φόρμα ή φορμάκια τάρτας και κάνετε τρύπες με ένα πιρούνι .
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180c για 10’.
Στο μεταξύ, ζεστάνετε το χυμό εσπεριδοειδών ,με την ζάχαρη προσθέστε, το κορν φλάουρ και ανακατέψτε καλά μέχρι να πήξει η κρέμα .
Χτυπήστε τα ασπράδια με την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι σε μαρέγκα με ένα σύρμα ή στο μίξερ και αφού σφίξει προσθέστε και την ζάχαρη άχνη.
Τέλος, απλώστε σε κάθε βάση τάρτας την κρέμα εσπεριδοειδών και από πάνω την μαρέγκα, σημειώνει ο Κυριάκος Μελάς, απ’ όπου και η συνταγή. Αυτά, κάνοντας κυματιστά σχέδια με ένα κουτάλι ή με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
TIP
Δώστε χρώμα στην μαρέγκα ψήνοντας την τάρτα στην πάνω σχάρα στο γκριλ στο φούρνο για λίγα δευτερόλεπτα.
Ντονατέλλα Αδάμου