Κώστας Χαρδαβέλλας: Ο Ρεπόρτερ έφυγε
Όταν η τηλεόραση είχε ακόμη έντονες δόσεις ρομαντισμού, την δεκαετία του ’80, θυμάμαι ως παιδί να βλέπω έναν κύριο στην οθόνη που αν και ένιωθα πως με κάποιο τρόπο κοιτούσε […]
11 Νοεμβρίου 2024 14:22
Η αποκατάσταση του μαστού γενικά εμπίπτει σε δύο μεγάλες κατηγορίες: την αποκατάσταση με ενθέματα ή την αυτόλογη αποκατάσταση με χρήση κρημνού. Η αυτόλογη χρησιμοποιεί τον ιστό της ίδιας της ασθενούς από άλλο μέρος του σώματος για να σχηματίσει ένα νέο στήθος.
Η αποκατάσταση μαστού με ενθέματα καθίστασται δυνατή εάν η μαστεκτομή ή η ακτινοθεραπεία έχουν αφήσει αρκετό ιστό στο θωρακικό τοίχωμα για να καλύψει και να υποστηρίξει ένα ένθεμα.
Για ασθενείς με ανεπαρκή ιστό στο θωρακικό τοίχωμα ή για εκείνες που δεν επιθυμούν ενθέματα, η αποκατάσταση του μαστού θα απαιτήσει αυτόλογη αποκατάσταση. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος ιστικής αποκατάστασης χρησιμοποιεί δέρμα και λίπος της κάτω κοιλιακής χώρας για τη δημιουργία ενός σχήματος μαστού.
Άμεση αποκατάσταση του μαστού με τοποθέτηση ενθεμάτων πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ.
Αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη μαστεκτομή και έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αποκατάσταση του μαστού. Αφού πραγματοποιηθεί η μαστεκτομή από τον χειρουργό μαστού, ο πλαστικός χειρουργός θα τοποθετήσει το ένθεμα του μαστού, τυλιγμένο σε ένα πλέγμα, για να βοηθήσει το ένθεμα να διατηρήσει τη σωστή ανατομική του θέση, πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ.
Με αυτή τη διαδικασία, η ανάρρωση μπορεί να είναι ταχύτερη, επειδή ο μυς στο στήθος δεν έχει ανυψωθεί. Επιπλέον, το ίδιο το ένθεμα δεν επηρεάζεται από τη σύσπαση του μυός.
Οι επιπλοκές, αν και σπάνιες, μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια δέρματος, υπερβολική αιμορραγία, λοίμωξη, κακή θέση του ενθέματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασυμμετρίας, τσαλάκωμα ή κυματισμό του, πιθανή συλλογή υγρών κάτω από το ένθεμα ή/και δυσμενείς ουλές. Αυτή η επέμβαση μπορεί επίσης να απαιτήσει δευτερογενή μεταφορά αυτόλογου λίπους για την εξάλειψη των ρυτίδων και του κυματισμού του άνω πόλου με την πάροδο του χρόνου.
Άμεση αποκατάσταση του μαστού κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ.
Η τομή γενικά πραγματοποιείται μέσω του σημείου της μαστεκτομής. Μόλις ολοκληρωθεί η μαστεκτομή, ο πλαστικός χειρουργός θα ανυψώσει τον μείζονα θωρακικό μυ. Αυτό θα επιτρέψει στον μυ να υποχωρήσει προς τα πάνω και θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός θύλακα κάτω από τον μυ και στο κάτω μέρος της κανονικής θέσης του μαστού. Ένα πλέγμα βιολογικό ή συνθετικό τοποθετείται στο κάτω μέρος του μαστού ή στην υπομάστιο πτυχή και συνδέεται με το μυ. Το ένθεμα τοποθετείται κάτω από το μυ και το πλέγμα δημιουργώντας μια ωραία θήκη.
Αποκατάσταση μαστού με χρήση διατατήρα
Το αρχικό τμήμα αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη διενέργεια από τον χειρουργό μαστού μιας τυπικής μαστεκτομής και πιθανής μασχαλιαίας εκτομής. Σε πολλές περιπτώσεις, θα τοποθετηθεί παροχέτευση μεταξύ του μυός και του δέρματος της μαστεκτομής. Στη συνέχεια ο πλαστικός χειρουργός θα διαιρέσει τον κάτω πόλο του μείζονος θωρακικού μυός, και θα τον ανυψώσει. Αφού γίνει αυτό, ο μυς και ο ιστός κάτω από αυτόν ανυψώνονται μαζί για να σχηματίσουν τον θύλακα για το διατατήρα στη βάση του μαστού ή στην υπομάστιο πτυχή.
Η διαστολή των ιστών γίνεται συνήθως εβδομαδιαίως ανάλογα με την ανοχή της ασθενούς. Ο όγκος των διαστολέων ιστού συνήθως υπερβαίνει το βάρος του ιστού της μαστεκτομής. Μόλις ολοκληρωθεί η τελική διαστολή των ιστών, ή το τέντωμα, θα υπάρξει μια περίοδος παθητικής διαστολής όπου ελάχιστος έως καθόλου όγκος προστίθεται στους διαστολείς ιστών. Αυτό επιτρέπει στον μυ και το δέρμα να τεντωθούν και να χαλαρώσουν. Η διάρκεια του χρόνου θα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία απαιτείται μια δεύτερη επέμβαση για την τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος. Οι επιπλοκές, αν και σπάνιες περιλαμβάνουν αυτές που προαναφέρθηκαν.
Άμεση αποκατάσταση του μαστού με τη χρήση του πλατύ ραχιαίου μυός
Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται ως δευτερεύουσα επέμβαση αμέσως κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής ή καθυστερημένα μετά την ακτινοβολία. Ο κρημνός αυτός χρησιμοποιείται συχνά όταν η ποσότητα των μαλακών μορίων είναι περιορισμένη δευτερογενώς λόγω χειρουργικής επέμβασης, ο θωρακικός μυς απουσιάζει, έχει αφαιρεθεί εν μέρει ή έχει υποστεί βλάβη δευτερογενώς λόγω ακτινοβολίας. Συνεπάγεται υποσκαφή του δέρματος στην πλάτη και απελευθέρωση μέρους του δέρματος επιτρέποντας του να παραμείνει προσκολλημένο στον μυ. Αυτός ο κρημνός απελευθερώνεται από την πλάτη, περνά μέσα από μια σήραγγα που δημιουργείται κάτω από τη μασχάλη και περνά μπροστά στο στήθος για να γεμίσει το σημείο του ιστικού ελλείμματος της μαστεκτομής. Ο μυς τοποθετείται και ράβεται στο θωρακικό τοίχωμα. Στη συνέχεια τοποθετείται ένα ένθεμα πίσω από αυτόν τον κρημνό και μπροστά από το στήθος. Ο πλατύς ραχιαίος κρημνός συνιστάται σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε μαστεκτομή και ακτινοβολία. Το πλεονέκτημα αυτού του κρημνού είναι ότι φέρνει νέα ροή αίματος και υγιές δέρμα στο ακτινοβολημένο πεδίο. Συνιστάται επίσης για ασθενείς που είναι πολύ αδύνατες και έχουν περιορισμένες επιλογές για αποκατάσταση με κρημνό. Οι επιπλοκές, αν και σπάνιες, μπορεί να περιλαμβάνουν περιορισμένη ροή αίματος της θωρακοραχιαίας αρτηρίας που θέτει σε κίνδυνο τον κρημνό, απώλεια δέρματος, έκθεση του διαστολέα, υπερβολική αιμορραγία, λοίμωξη.
Αποκατάσταση του μαστού με κρημνούς με βάση την κοιλιά
Μερικές φορές μια μαστεκτομή ή μια ακτινοθεραπεία αφήνει ανεπαρκή ιστό στο θωρακικό τοίχωμα για να καλύψει και να στηρίξει ένα ένθεμα μαστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποκατάσταση του μαστού απαιτεί συνήθως την τεχνική του κρημνού. Αυτή είναι η πιο κοινή μέθοδος ιστικής αποκατάστασης, που χρησιμοποιεί δέρμα και λίπος της κάτω κοιλιακής χώρας για τη δημιουργία ενός σχήματος μαστού. Μια γυναίκα μπορεί επίσης να επιλέξει να μην τοποθετήσει ένθεμα για προσωπικούς λόγους.
Το δέρμα και το λίπος που χρησιμοποιούνται για αυτή τη διαδικασία είναι ο ιστός μεταξύ του ομφαλού και του ηβικού οστού. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην είναι υποψήφιες για κρημνούς με βάση την κοιλιά για διάφορους λόγους:
Συγκεκριμένες επιλογές κρημνών
Αρκετοί διαφορετικοί κρημνοί χρησιμοποιούν τον ιστό από την κάτω κοιλιακή χώρα. Η διαφορά μεταξύ του καθενός από αυτούς σχετίζεται με τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν αυτούς τους κρημνούς. Αυτοί οι κρημνοί περιλαμβάνουν τον κρημνό TRAM, τον κρημνό DIEP και τον κρημνό SIEA.
Ειδικές σημειώσεις σχετικά με την αποκατάσταση
Επειδή οι ελεύθεροι κρημνοί TRAM, DIEP και SIEA περιλαμβάνουν μικροχειρουργική μεταφορά ιστού, η ροή του αίματος στον κρημνό παρακολουθείται στενά σε νοσοκομειακό περιβάλλον μετά την επέμβαση. Εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον κρημνό, μπορεί να είναι απαραίτητη μια επανεπέμβαση για την αξιολόγηση της ροής του αίματος.
Δρ. Αικατερίνη Στυλιανάκη MD, PhD
Πλαστικός, αισθητικός και επανορθωτικός χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών