Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
21 Ιουλίου 2019 19:16
Η Ελλάδα σημαντικός πυλώνας του Ιατρικού Τουρισμού
O Τουρισμός Υγείας έδωσε την ευκαιρία, σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς. Πέρα από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ο κρατικός φορέας χρειάζεται βούληση και στρατηγικό σχέδιο. Πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα μας μιλά η Καθηγήτρια κ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Γυναικολόγος-Χειρουργός-Μαστολόγος.
–Κυρία Μουζάκα, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο, στην παγκόσμια αγορά, του Τουρισμού Υγείας; Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που υπερτερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες και ποια είναι τα δυνατά της σημεία;
Ασφαλώς η Ελλάδα με τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, στον παγκόσμιο χάρτη του Τουρισμού Υγείας και ευεξίας και να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τον Διεθνή χώρο. Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 24/11 που θέτει ένα πλαίσιο για τη διασυνοριακή περίθαλψη, διευκολύνεται να έρχονται στην Ελλάδα άνθρωποι από την Ε.Ε. Ο Τουρισμός Υγείας, αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία, με 30 εκατομμύρια χρήστες των υπηρεσιών υγείας και ετήσιο τζίρο άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά εχέγγυα, όπως υψηλού επιπέδου πιστοποιημένα ιατρεία και κλινικές
(ISO, THEMOS, JCI), καταπληκτικό κλίμα 12 μήνες στους 12.
-Ο Τουρισμός Υγείας ως γνωστόν βασίζεται σε δυο πυλώνες. Στον ιατρικό και στον τουριστικό. Πιστεύετε ότι είναι και τα δύο υψηλών προδιαγραφών;
Ο Τουρισμός Υγείας στηρίζεται σε δυο πυλώνες και κρίνεται από την ικανοποίηση των χρηστών, από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και από τους δυο τομείς. Στον Τουρισμό Υγείας συμμετέχουν πάροχοι υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης), ασφαλιστικοί οργανισμοί (ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, φορείς κοινωνικής ασφάλισης), οργανισμοί πιστοποίησης υπηρεσιών τουρισμού υγείας και πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας και μεταφοράς (αεροπορικές εταιρείες, επιτόπια μετακίνηση, ξενοδοχεία).
Ακόμη, θα ήθελα να αναφερθώ στους Medical Tourism Facilitators που έχουν έναν κομβικό ρόλο στην όλη διεργασία, αφού λειτουργούν ως αξιολογητές της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργούν πακέτα και οργανώνουν ιατρική συμβουλευτική και αξιολόγηση των αναγκών του ασθενή πριν και μετά τη θεραπεία. Επιπλέον, άλλη μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή αποτελούν οι ιαματικές πηγές.
-Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες από εσάς του γιατρούς σε αυτό που λέμε Τουρισμός Υγείας και ότι έχει να επιδείξει η χώρα μας το οφείλει μέχρι σήμερα τουλάχιστον, στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλω να μου πείτε, πως εσείς οι γιατροί μπορείτε να βοηθήσετε σε οτιδήποτε έχει σχέση με τις παθήσεις του μαστού από το Α έως το Ω, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση;
Ο Τουρισμός Υγείας είναι μια επιλογή όπου ο κάτοικος μιας χώρας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα για να λάβει μια συγκεκριμένη υπηρεσία σε τομείς όπως οδοντιατρικής, τεχνητής γονιμοποίησης, οφθαλμολογίας, καρδιοχειρουργικής, ορθοπεδικής, θεραπείας καρκίνου, πλαστικής και αισθητικής χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων.
Ακριβώς όπως αναφέρατε, ο Τουρισμός Υγείας στη χώρα μας μέχρι στιγμής βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, επειδή ο κρατικός μηχανισμός πάσχει σε όλα τα επίπεδα. Πράγματι στην Ελλάδα, όπως το αναφέρω και εγώ στις ομιλίες μου στο πλαίσιο των εκστρατειών στο εξωτερικό για τον Τουρισμό Υγείας με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατούλη, έχουμε τη δυνατότητα οι εξειδικευμένοι στη Μαστολογία ιατροί, να προσφέρουμε υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες στη διάγνωση και στη θεραπεία, τόσο των καλοήθων όσο και των κακοήθων παθήσεων του μαστού, χωρίς να έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από τους συναδέλφους μας του εξωτερικού.
–Πως μπορούμε και αν υπάρχει τρόπος να δώσουμε μια ολοκληρωμένη χειρουργική αντιμετώπιση στους ταξιδιώτες υγείας, τόσο από ογκολογικής απόψεως όσο και αισθητικής, δηλ. με πλαστική χειρουργική.
Εμείς, οι Μαστολόγοι, στη χώρα μας στο πλαίσιο παροχής ολοκληρωμένης χειρουργικής αντιμετώπισης καλύπτουμε την ασθενή και από ογκολογική άποψη και από αισθητική. Το αυτό συμβαίνει και σε καλοήθη προβλήματα του μαστού, όπου συνεργαζόμαστε με εξαιρετικούς πλαστικούς χειρουργούς σε κάθε περίπτωση που αυτό απαιτείται. Οπόταν όπως αντιλαμβάνεστε μπορούμε να δώσουμε στους ταξιδιώτες υγείας ολοκληρωμένη ογκολογική και αισθητική χειρουργική αντιμετώπιση/κάλυψη.
-Λόγω της ειδικότητας σας, ζείτε το πρόβλημα του καρκίνου του μαστού από πολύ κοντά.
Υπάρχει ηλικιακό όριο στον καρκίνο του μαστού, η νόσος αφορά μόνο γυναίκες ή και άνδρες και σε τι ποσοστό;
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μεταβολική νόσος και αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισής του, αυξανομένης της ηλικίας. Σήμερα δυστυχώς έχει αυξηθεί η συχνότητα του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών και αυτό κατά την άποψή μου είναι συνέπεια όπως συνηθίζω να λέω της συνέργειας των τριών στερητικών «α» της Αγαμίας, Ατεκνίας και Ανεργίας.
Μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, έχει και η παρατεταμένη ψυχική ένταση της γυναίκας, πάντα σε σχέση με την εσωστρέφειά της. Ύστερα από τις στεναχώριες που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες στην Ελλάδα (μάνες, κόρες, αδελφές, σύζυγοι), θα δείτε την αλματώδη αύξηση που θα παρουσιάσει ο καρκίνος του μαστού στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί και στον άνδρα, έχει όμως μικρότερη συχνότητα, δηλαδή αντιστοιχεί ένας άνδρας με καρκίνο του μαστού σε κάθε εκατό γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Το κακό όμως είναι ότι πολύ άνδρες δεν γνωρίζουν ότι καρκίνος μαστού μπορεί να αναπτυχθεί και στους άνδρες και για τον λόγο αυτό προσέρχονται στον Μαστολόγο καθυστερημένα, σε προχωρημένο στάδιο.
-Τολμώ να πω πως «ζείτε» τη νόσο εκ των έσω. Πόσες Ελληνίδες νοσούν ετησίως και τι ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση στην πρόληψη της νόσου;
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΈ που δεν διαθέτει επίσημο Αρχείο Νεοπλασιών. Για τον λόγο αυτό τα στοιχεία που έχουμε για τον καρκίνο του μαστού είναι κατά προσέγγιση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλ. τον χρόνο 5.000 γυναίκες υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.
Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στην έκβαση της νόσου. Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας στα 40 χρόνια της διαδρομής της, έχει συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με τις εκλαϊκευμένες Ενημερωτικές Ημερίδες για το κοινό και τις δωρεάν εξετάσεις μαστών, ανά την επικράτεια.
Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά