Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
Γιώργος Λιάγκας: Το βίντεο στο Πρωινό από τη βραδινή έξοδο με τη Μαρία Αντωνά σε Ρέμο – Βανδή
Κατά τη διάρκεια του Πρωινού, ο Γιώργος Λιάγκας αναφέρθηκε στην έξοδο στον Αντώνη Ρέμο και στη Δέσποινα Βανδή το βράδυ του Σαββάτου. Τον παρουσιαστή συνόδευσε η Μαρία Αντωνά και σχετικό […]
Σπύρος Μαρτίκας: Χώρισε με τη Βρισηίδα Ανδριώτου - Την αγαπώ μέχρι θανάτου, λέει
Χώρισαν ο Σπύρος Μαρτίκας και η Βρισηίδα Ανδριώτου. Ο φαρμακοποιός και πρώην παίκτης του Survivor μίλησε για την πρώην σύντροφό του, στην εκπομπή «Happy Day» και περιέγραψε τον χωρισμό τους, […]
Έχει κολλήσει το μυαλό σας; Η κίνηση που οξύνει σκέψη και δημιουργικότητα
9 Φεβρουαρίου 2021 07:30
Πόσες φορές πιεζόμαστε να κάνουμε κάτι δημιουργικό και κολλάμε ανησυχώντας πότε θα μας έρθει μια καλή ιδέα; Η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας σύμφωνα με τους επιστήμονες: Η γυμναστική και το περπάτημα μπορούν να εκτοξεύσουν τη δημιουργικότητά μας. Αυτό το γεγονός ανέδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. Συνδέει την κίνηση με την δημιουργικότητα, όπως και πλήθος άλλων ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Κάποιες παλιότερες έρευνες σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα αποδεικνύουν ότι ο εγκεφάλός μας αντιδρά όταν ασκούμαστε. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο εγκέφαλος αιματώνεται καλύτερα γεμίζοντας με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Όσον αφορά έρευνες στα ζώα, όσα ασκούνταν συστηματικά είχαν περισσότερα νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι επιδόσεις τους στα τέστ ευφυίας ήταν καλύτερες ακόμα και όταν ήταν μεγάλης ηλικίας. Αλλά ακόμα και στις έρευνες σε ανθρώπους, η άσκηση όξυνε τη σκέψη και τη μνήμη ενώ βελτίωσε τη διάθεση τους.
Η δημιουργικότητα όμως, παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να μετρηθεί, όμως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις.
Το 2012 (έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων) οι επιστήμονες έκαναν ένα πείραμα: ζήτησαν από μερικούς εθελοντές να κουνήσουν χαλαρά και με ροή τα χέρια τους στον αέρα έχοντας ως οδηγό μια εικόνα με καμπύλες. Οι εθελοντές της άλλης ομάδας κλήθηκαν να κουνήσουν τα χέρια τους πιο γραμμικά, αφού οι επιστήμονες τους είχαν δείξει ένα πιο αυστηρό σχέδιο. Όσοι κουνούσαν τα χέρια τους πιο χαλαρά, σχεδόν σαν να χορεύουν, είχαν πιο αυθεντικές ιδέες σε σχέση με την ομάδα που έκανε πιο κοφτές κινήσεις.
Μια άλλη πιο συμβατική έρευνα από το 2014 ανακάλυψε ότι η κίνηση μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό και να μας οδηγήσει να κατεβάσουμε καινούριες ιδέες.
Σε αυτό το πείραμα, οι συμμετέχοντες κάθισαν σε ένα γραφείο προσπαθώντας να βρουν νέους τρόπους για να πατήσουν ένα κουμπί. Έπειτα εξέτασαν τη δημιουργικότητά τους βάζοντάς τους να περπατούν σε ένα διάδρομο στο ίδιο δωμάτιο. Σχεδόν όλοι είχαν καλές και καινοτόμες ιδέες όσο περπατούσαν στο διάδρομο παρά όταν ήταν καθιστοί στο γραφείο.
Όλες αυτές οι έρευνες εστίασαν στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της άσκησης και μάλιστα σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Συνεπώς, δεν εξετάσθηκαν οι πιθανές συνδέσεις ανάμεσα στην καθημερινή άσκηση, όπως ένας περίπατος. Συμπέραναν πώς όταν είμαστε δραστήριοι μπορεί να επηρεαστεί η δημιουργικότητά μας. Ένα άλλο στοιχείο που ήθελαν να εξετάσουν οι επιστήμονες ήταν η ευτυχία.
Άλλωστε παλιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την καλή διάθεση με την άσκηση και τη δημιουργικότητα. Η κίνηση μας φτάχνει τη διάθεση και μετέπειτα γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας παρακολουθώντας φυσιολογικές δραστηριότητες μιας ομάδας μέσων ενηλίκων και για να μετρήσουν τη δημιουργικότητά τους και αν συνδέεται με την άσκηση.
Για να το ερευνήσουν διεξοδικά, εξέτασαν 79 υγιείς ενήλικες και τους έδωσαν κάποιες συσκευές που μετρούν τη δραστηριότητα για πέντε μέρες.
Μετά, τους έφεραν στο εργαστήριο και τους προέτρεψαν να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη, προσπαθώντας να βρούν εναλλακτικές χρήσεις σε λάστιχα αυτοκινήτων και ομπρέλες, ενώ τους ζητήθηκε επίσης να ολοκληρώσουν κάποια σκίτσα.
Βαθμολόγησαν τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μια σύνθετη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιώντας ευρήματα από σχετικές, προηγούμενες έρευνες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι πιο δραστήριοι στο τέλος ήταν και οι πιο δημιουργικοί. Ειδικά εάν περπατούσαν συχνά η έκαναν συχνά γυμναστική. Οι δραστήριοι ήταν επίσης πιο ευτυχισμένοι. Η διάθεση τους ήταν στα καλύτερα επίπεδα όταν έκαναν έντονη άσκηση όπως τζοκινγκ περισσότερο σε σχέση με γυμναστική ήπιας έντασης.
Η έρευνα καταλήγει στην «συσχέτιση μεταξύ δημιουργικότητας και σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή». Αυτό αναφέρει ο Christian Rominger, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Graz και επικεφαλής της έρευνας. Τέλος, το σημαντικό είναι ότι άσκηση και η δημιουργηκότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Δεν υπάρχει εξήγηση από αυτή την έρευνα για το πώς ακριβώς η άσκηση μπορεί να διαμορφώσει την δημιουργικότητα. Το σημαντικό είναι πως κάνοντας έστω και μια μικρή βόλτα, ειδικά αν πρέπει να γράψετε κάτι ή γενικά να εμπνευστείτε για κάτι, σίγουρα θα κάνει το μυαλό σας να ξεκολλήσει.