Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε πότε έχει διαταραχθεί η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, αν όμως κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται στη συνέχεια επιμένουν, η επίσκεψη σε γιατρό είναι η μόνη λύση. Έχετε θυρεοειδή; Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν.
Έχετε θυρεοειδή; Ο υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και δεν παράγει επαρκείς ποσότητες των πολύτιμων θυρεοειδικών ορμονών. Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται αρκετά συχνά στις γυναίκες. Με τουλάχιστον το 10% των γυναικών έχουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού έως την ηλικία των 50 ετών. Ο κίνδυνος υποθυρεοειδισμού αυξάνεται με την ηλικία και στην ηλικία των 60 ετών. Το 17% των γυναικών και το 8% των ανδρών έχουν σημάδια υποθυρεοειδισμού όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Κλινικής Mayo.
Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Μπορεί να μην αντιληφθείτε ότι έχετε κάποιο από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Καθώς για παράδειγμα η κόπωση και η αύξηση του βάρους μπορούν να αποδοθούν σε οποιονδήποτε λόγο. Τα συμπτώματα όμως που μπορούν να σας προϊδεάσουν είναι τα εξής:
- Κόπωση
- Ευαισθησία στο κρύο
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηροδερμία
- Αύξηση του βάρους
- Πρησμένο πρόσωπο
- Βραχνάδα
- Άλγος, δυσκαμψία και αδυναμία στους μυς
- Αυξημένη χοληστερόλη
- Ασταθής εμμηνοροϊκός κύκλος
- Αραίωση των μαλλιών
- Χαμηλοί καρδιακοί παλμοί
- Κατάθλιψη
- Δυσκολία συγκέντρωσης
Για να είμαστε σίγουροι ότι όλα πάνε καλά με τον θυρεοειδή μας χρειάζεται να κάνουμε τις ειδικές εξετάσεις αίματος και το υπερηχογράφημα του αδένα, που θα μας συστήσει ο γιατρός μας, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες και εμφανίζονται συχνά σε νεαρή ηλικία. Τα αυτοάνοσα προβλήματα του θυρεοειδούς (στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να αναγνωρίσει το «δικό» του και το «ξένο» με αποτέλεσμα να επιτίθεται στον εαυτό του) συναντώνται κυρίως σε γυναίκες, σε συνθήκες στρες, αλλά υφίσταται παράλληλα και κληρονομικότητα. Η συχνότερη τέτοια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο που προκαλεί υποθυρεοειδισμό.
Όταν ο θυρεοειδής μας εμφανίσει κάποιο πρόβλημα χρειάζεται συνήθως να τον ελέγχουμε ή/και να παίρνουμε φάρμακα για όλη μας τη ζωή. Για παράδειγμα η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι απλή μεν, αλλά ισόβια και περιλαμβάνει την καθημερινή λήψη θυροξίνης (της ορμόνης που λείπει από τον οργανισμό) με τη μορφή χαπιού.