Κωνσταντίνος Πάντος – Γυναικολόγος – Διευθυντής Κλινικής Γένεσις Αθηνών -Eξέταση AMH

6 Μαρτίου 2023 15:35

Είσαι γυναίκα;

Στη γιορτή της γυναίκας φέτος κάνε στον εαυτό σου το δώρο που είναι κατάλληλο για σένα και για τη φάση της ζωής που διανύεις.

Εγώ ως γυναικολόγος εξιδεικευμένος στην αναπαραγωγή, θα πρότεινα να προσθέσεις στα δώρα σου και την αυτοφροντίδα. Και θα ήθελα να συμπεριλάβεις σε αυτήν, εκτός από την καλή διατροφή, το χρόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις αυτά που σε ικανοποιούν, και οτιδήποτε ωφελεί την υγεία σου, και μια “εξέταση-επένδυση” για το μέλλον, την ΑΜΗ.
Μια εξέταση που σου δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές στο μέλλον. Αυτήν δηλαδή της αξιολόγησης της ωοθηκικής εφεδρείας ,η οποία είναι σημαντική, ειδικά σε μία εποχή που ολοένα περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την απόκτηση παιδιών . Η αξιολόγηση αυτή γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων μιας ορμόνης που λέγεται αντιμυλλέριος (AMH).
Είναι μια εύκολη και οικονομική εξέταση, μια εξέταση αίματος που σε κάνει όμως να πάρεις στα χέρια σου ένα ακόμη κομμάτι της ζωής σου, να προστατέψεις την γονιμότητά σου.
Θα υπάρχει ένας ακόμη λόγος να γιορτάσεις τη γυναικεία σου φύση γιατί θα γνωρίζεις και έτσι εσύ θα επιλέξεις!
Όπως πολλές φορές επισημαίνω κανείς δεν γνωρίζει τι θα θέλει ή τι θα προκύψει στη ζωή του πέντε χρόνια αργότερα.
Βλέπω συχνά κοπέλες γύρω στα σαράντα τους χρόνια οι οποίες έρχονται στην κλινική προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί. Η συνήθης απάντηση όταν τους λέω ότι έχουν μπει σε εμμηνόπαυση και τα αποθέματα ωαρίων τους είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα είναι “αχ και να ήξερα…”Δεν γνώριζαν ότι οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων και στα 35 χρόνια τους έχουν μόλις το 5% από αυτά.
Κι όμως με μια απλή εξέταση θα το γνώριζαν και θα αποφάσιζαν εκείνες πως θα προχωρήσουν, όπως για παράδειγμα την έγκαιρη κατάψυξη των ωαρίων τους. Σίγουρα όμως δεν θα έμεναν εμβρόντητες μπροστά μου αναζητώντας επιλογές που όμως πια θα είναι περιορισμένες.
Σε έρευνα που διενήργησε η MRB το Μάιο του 2021 στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής είχε καταγράψει τις τάσεις και τις αντιλήψεις που η σύγχρονη κοινωνία έχει υιοθετήσει σε σχέση με τα θέματα γονιμότητας.
Ενδεικτικά
-1 στους 3 ερωτώμενους δηλώνει ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται συνήθως στις ηλικίες των 46-55 ετών
Σύμφωνα όμως με τα επιστημονικά δεδομένα, η γονιμότητα των ζευγαριών, και ιδιαιτέρως της γυναίκας είναι αυξημένη στις ηλικίες 25-30 ετών, και καταγράφει μια σημαντικά φθίνουσα πορεία μετά την ηλικία των 35.
-Περίπου το 70% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την άποψη ότι η καλή υγεία και φυσική κατάσταση της γυναίκας μετά τα 40 μπορεί να εξασφαλίσει τη γονιμότητα της και τη δυνατότητα της να τεκνοποιήσει φυσιολογικά ανεξαρτήτου ηλικίας
Επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν ότι όσο καλή και να είναι η υγεία και φυσική μας κατάσταση δεν μπορεί να παρακαμφθεί το “ηλικιακό όριο” που θέτει η φύση στις δυνατότητες του αναπαραγωγικού συστήματος τόσο για την γυναίκα όσο και για τον άνδρα.

Κωνσταντίνος Πάντος
Γυναικολόγος
Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
και Διοικητικός Διευθυντής Κλινικής Γένεσις Αθηνών,
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής,
Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας,
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών
Aντιπρόεδρος Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ELITOUR)

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κωνσταντίνος Πάντος - Γυναικολόγος - Διευθυντής Κλινικής Γένεσις Αθηνών -Eξέταση AMH