Δύσκολες ώρες για την Γωγώ Μαστροκώστα
Η Γωγώ Μαστροκώστα εδώ και αρκετά χρόνια απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας μία ήρεμη καθημερινότητα με την κόρη και τον σύζυγό της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Γωγώ […]
2 Απριλίου 2025 11:46
Συνέντευξη: Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου
“Η Γραβιέρα της Ε.Α.Σ. Νάξου βγήκε ως δεύτερο καλύτερο τυρί στον κόσμο”
Ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου μιλάει στο Ciao για την Ένωση και τα διάσημα σε όλο τον κόσμο προϊόντα της.
–Πότε ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου και ποιος ο στόχος της;
Η Ε.Α.Σ. Νάξου ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1926, με την επωνυμία “Ένωσις των Γεωργικών Συνεταιρισμών της Επαρχίας Νάξου”. Του χρόνου κλείνει έναν αιώνα ζωής και παραγωγικής δραστηριότητας. Οι στόχοι της τότε ήταν, μεταξύ άλλων, η ικανοποίηση των χρηματικών αναγκών των μελών των συνεταιρισμών, η αγορά γεωργικών ειδών, αναγκαίων για τους παραγωγούς, η επεξεργασία και πώληση γεωργικών προϊόντων, η διαφύλαξη και επιδίωξη των κοινών συμφερόντων όλων των συνεταιρισμών. Και με το ισχύον νομικό καθεστώς, που μετέτρεψε, εδώ και δέκα χρόνια περίπου, τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (Α.Ε.), η Ε.Α.Σ. Νάξου δεν έχασε τον προσανατολισμό της ως προς την ανάπτυξη του συνεταιριστικού ιδεώδους, την προστασία των συμφερόντων των συνεταιρισμένων μελών, την ανάπτυξη της παραγωγικής δυναμικής της και την άνθηση του πρωτογενούς τομέα. Απεναντίας, ενισχύθηκε ο ρόλος της στη συγκέντρωση, αποθήκευση, συντήρηση, επεξεργασία, διακίνηση, διάθεση και εμπορία αγροτικών προϊόντων και παράγωγων προϊόντων, η παραγωγή, προμήθεια και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού, η προμήθεια και εμπορία ζωοτροφών, λιπασμάτων, γεωργικών εφοδίων κ.λπ, η προμήθεια στους παραγωγούς εργαλείων κ.λπ, η δημιουργία και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων, η υποβολή και υλοποίηση ερευνητικών και επιχειρησιακών προγραμμάτων, η διανομή στους δικαιούχους επιδοτήσεων-ενισχύσεων. Και όλα αυτά τα αναφέρουμε περιληπτικά και ελλειπτικά.
–Ποια είναι η φιλοσοφία της;
Η ανάπτυξη της συνεταιριστικής ιδέας και του συνεταιριστικού κινήματος προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν μπορούσε να μην επηρεάσει τη Νάξο, ένα νησί με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Μέλημά μας είναι να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί ο τομέας αυτός που σήμερα παλεύει για να επιβιώσει. Ειδικά στα νησιά ο μικρός κλήρος και η νησιωτικότητα θέτουν περιορισμούς και εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα δεν συμβάλλει μόνο στην παραμονή των ανθρώπων, ειδικά των νέων, στο νησί και στην παραγωγή, αλλά είναι και αντίβαρο στην άκριτη τουριστικοποιηση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
–Κατά πόσο η Ε.Α.Σ. Νάξου βοηθά την οικονομία του νησιού;
Η Ε.Α.Σ. Νάξου δεν κοιτάζει μόνο τα μέλη της, όπως σας είπα. Παρακολουθεί όλες τις οικονομικές δραστηριότητας στο νησί και επιδιώκει τη συνέργεια με αυτές (τουρισμός, υπηρεσίες κ.λπ.). Επίσης, έχει μια έντονη αίσθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που είναι ορατή σε όλους. Ενισχύει κοινωφελείς δράσεις και πρωτοβουλίες, είναι κοντά στους συλλόγους και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς, συμμετέχει ενεργά σε προσπάθειες που ωφελούν τον τόπο και τους ανθρώπους του, δίνει το παράδειγμα της οργανωμένης και ομαδικής δουλειάς, της προβολής του νησιού και της εξωστρέφειας. Μέσω του πρωτογενούς τομέα της Νάξου και αξιοποιώντας σχετικά προγράμματα διαφημίζουμε όλο το νησί.
– Ποια είναι τα προϊόντα που παράγει;
Η ναυαρχίδα, το πιο αντιπροσωπευτικό και δημοφιλές προϊόν μας, είναι η Γραβιέρα Νάξου. Είναι Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και διαφημίζει τη Νάξο παντού. Και τα άλλα προϊόντα μας δεν πάνε πίσω: Παραδοσιακό Κεφαλοτύρι, Ορεινό, Γίδινο, Γραβιέρα με Βότανα, Καπνιστή Γραβιέρα, Γραβιερα με Τρούφα, Βούτυρο, Πρόβειο Γιαούρτι, Στραγγιστό Γιαούρτι, Φρέσκο Γάλα (πλήρες, με λίγα λιπαρά και σοκολατούχο). Δεν ξεχνώ βέβαια την εύγευστη, καλόγνωμη τη λέμε εμείς, ναξιώτικη Πατάτα Φαγητού, που είναι Π.Γ.Ε. (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης). Αυτές οι πιστοποιήσεις είναι τα “παράσημά” μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα και τη διείσδυση των προϊόντων μας στις ελληνικές και ξένες αγορές.
– Τι κάνει τα προϊόντα Νάξου να ξεχωρίζουν;
Πολλά πράγματα. Η ιδιαίτερη χλωρίδα του νησιού. Το κλίμα. Η πανίδα, το ζωικό μας κεφάλαιο που ενισχύεται και εμπλουτίζεται διαρκώς. Η υγιεινή διαβίωση των ζώων. Η παραδοσιακή τυροκόμηση και ωρίμαση των τυροκομικών προϊόντων μας. Η φυσική λίπανση και η μη χρήση χημικών λιπασμάτων για την παραγωγή της πατάτας. Η παρακολούθηση όλης της παραγωγικής αλυσίδας από εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές, δεδομένου ότι εμείς πρώτα από όλους προασπίζουμε την ποιότητα και φήμη των προϊόντων μας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μας επιβραβεύει με πιστοποιήσεις και προγράμματα. Όπως, βέβαια, η αγορά και οι ειδικοί στο χώρο της παραγωγής, του εμπορίου και της κατανάλωσης.
–Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων;
Όπως σας είπα, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κράτους και Ε.Ε. και τις πιστοποιήσεις όλης της διαδικασίας παραγωγής. Από τους ποιοτικούς ελέγχους των μεγάλων αλυσίδων του εμπορίου, των υπεραγορών. Από τον εσωτερικό έλεγχο σε όλη τη γραμμή παραγωγής, από την παραλαβή από τον παραγωγό μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή, τον οποίο σεβόμαστε και έχουμε στο νου μας σε κάθε βήμα μας, όταν άλλοι βλέπουν μόνο το κέρδος και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής.
– Με ποιους τρόπους στηρίζετε τα μέλη της Ένωσης; ΄
Με ταμειακές διευκολύνσεις. Με την προμήθεια ζωοτροφών στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Με την προώθηση των προϊόντων στις αγορές, σε νέες αγορές. Με την εισαγωγή νέων φυλών αγελάδων και τη διάθεσή τους στους κτηνοτρόφους, με τη διεκδίκηση αιτημάτων του αγροτικού κόσμου γενικά, μέσω της ΕΘ.Ε.Α.Σ. (Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών), αλλά και με ειδικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις σε όλα τα επίπεδα, που επιβάλλουν οι ειδικές συνθήκες και περιορισμοί της νησιωτικότητας.
– Ποια βραβεία έχει πάρει η Ένωση;
Από το 2015-2024 η Γραβιέρα Νάξου βραβεύεται κάθε χρόνο με δύο αστέρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας (International Taste Institute). Επίσης, βραβεύτηκε με τρία αστέρια από τα Olymp Awards και με χρυσό βραβείο στο ελληνικό φεστιβάλ γάλακτος.
Στο Athens Fine Food Awards βραβεύτηκαν το Κεφαλοτύρι και το Ορεινό της Ε.Α.Σ. Νάξου.
Τέλος, σημαντικότατο γεγονός είναι ότι η Γραβιέρα της Ε.Α.Σ. Νάξου βγήκε ως δεύτερο καλύτερο τυρί στον κόσμο από τον διεθνή διαγωνισμό Taste Atlas και η πατάτα Νάξου ως τέταρτη καλύτερη στον κόσμο.
Τα προϊόντα της Ένωσης έχουν πάρει και πολλά ακόμη βραβεία.