Ενυδρείο Καστοριάς

5 Νοεμβρίου 2024 15:43

«Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»: Το μεγαλύτερο ενυδρείο στα Βαλκάνια

Το Ενυδρείο της Καστοριάς, είναι ένα καινοτόμο ενυδρείο που φιλοξενεί ψάρια και λοιπούς οργανισμούς του γλυκού νερού της Ελλάδας, αυτόχθονα, ενδημικά και ξένα.

Είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο στα Βαλκάνια και έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικός πόλος έλξης των επισκεπτών της πόλης, μαθητικών εκδρομών και ταξιδιωτών.

Το ενυδρείο το εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και για αυτόν τον λόγο φέρει το όνομά του.

Τα περισσότερα ψάρια εντός του Ενυδρείου είναι αυτά που ζουν εδώ και χρόνια στα εσωτερικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και μεγάλος αριθμός ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας μας.

Το Ενυδρείο

Αποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά μέτρα, υπάρχει μία όμορφη προσομοίωση της λίμνης της Καστοριάς και μία προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα.

Φιλοξενούμενα είδη

Σε μεγάλες ποσότητες συναντώνται οι κυπρίνοι, οι τούρνες, οι πλατίκες, οι πέρκες, και οι γουλιανοί, που είναι ενδημικά ψάρια της λίμνης της Καστοριάς.

Τα ψάρια χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες:

Αυτόχθονα: Αυτά που κατοικούν από την αρχή στον τόπο των προγόνων τους. Ντόπια, ιθαγενή.

Ξενικά: Χαρακτηρίζονται τα είδη που εισάγονται εσκεμμένα ή κατά λάθος σε μια περιοχή εκτός της τωρινής ή παλαιότερης φυσικής τους εξάπλωσης. Η εισαγωγή μπορεί να αφορά ολόκληρο τον οργανισμό ή σπόρους ή αυγά και ένα κομμάτι του που μπορεί να επιβιώσει και τελικά να δώσει ένα νέο άτομο.

Ενδημικά: Ονομάζονται τα είδη που ζουν αποκλειστικά σε έναν οριοθετημένο (ή απομονωμένο) γεωγραφικό χώρο. Για να είναι ενδημικό ένα είδος πρέπει να έχει δημιουργηθεί ή να έχει εξελιχθεί σε εκείνον τον χώρο

Εισβολικά: Ως εισβολικό, «εισβλητικό ή χωροκατακτητικό ξενικό είδος» (invasive alien species) νοείται το μη αυτόχθον (ξενικό) είδος που έχει εισαχθεί ή εξαπλωθεί σε μια περιοχή, πέραν της περιοχής φυσικής του εξάπλωσης και έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται από μόνο του στη φύση, καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο σε φυσικά οικοσυστήματα και εκτοπίζοντας αυτόχθονα είδη και βιοκοινότητες.