Ευαγγελία Αραβανή – Σπύρος Λάζαρης: Παντρεύονται με θρησκευτικό γάμο
Μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης και την απόκτηση ενός παιδιού, η Ευαγγελία Αραβανή και ο Σπύρος Λάζαρης ετοιμάζονται να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Την ευχάριστη αποκάλυψη έκανε […]
Tον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης ζει γνωστό μοντέλο στα χέρια του πρώην συντρόφου της, ο οποίος μάλιστα έχει καταδικαστεί πρωτόδικα από τα ελληνικά δικαστήρια. Παρά, όμως, την […]
Εριέττα Κούρκουλου: Το φύλο του δεύτερου παιδιού της και ο μήνας που γεννάει
Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίοδο στη ζωή της διανύει η Εριέττα Κούρκουλου, καθώς είναι ξανά έγκυος και θα κρατήσει στην αγκαλιά της τον δεύτερο καρπό του έρωτά της με τον σύζυγό […]
“Έπεσαν” Facebook και Instagram – τα σενάρια που τα θέλουν να κλείνουν προσωρινά, επανέρχονται
14 Απριλίου 2019 13:53
Facebook, Instagram, σημειώσατε: “πέσιμο”. Η είδηση είναι live. Πλην όμως, δεν είναι η πρώτη φορά. Ξαφνικά, τον Μάριο διακόπηκε η πρόσβαση και στις δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και λίγη ώρα και τα σενάρια που τα θέλουν να κλείνουν για λίγο, επανέρχονται δριμύτερα.
Όπως έκανε γνωστό το Facebook την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκε το πρόβλημα – το πιο μακρόχρονο στην ιστορία του – οφειλόταν σε ένα ανθρώπινο λάθος προγραμματισμού σε έναν υπολογιστή-εξυπηρετητή (server) του δικτύου του, κάτι που είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις τύπου «ντόμινο».
Αυτές οι λίγες ώρες που παρουσιάστηκε το πρόβλημα ήταν αρκετές να δημιουργήσουν αναστάτωση σε πολλούς χρήστες.
Πόσο εξαρτημένοι είμαστε τελικά από τα social media;
«Οι νέες γενιές μεγαλώνουν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενταγμένα στον τρόπο ζωής τους, ενώ αυτό που κάνει πλέον τη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάκριση της πραγματικής ζωής από την εικονική ζωή», αναφέρει ο κύριος Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Xρηστών Internet.
«Ειδικά τα νέα παιδιά περνούν πάρα πολλές ώρες συνδεδεμένα στα social media για να επικοινωνούν με φίλους, για να παρατηρούν τις ζωές των άλλων ή για να ποστάρουν τη δική τους ζωή. Αυτό είναι το νέο πρόβλημα του εικονικού εαυτού, δηλαδή ότι είναι άλλος ο πραγματικός μας εαυτός και άλλος ο εικονικός μας εαυτός ή ότι ταυτίζεται ο εικονικός μας εαυτός με τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτό ως εξέλιξη έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα».
Μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα παιδί ή ένας ενήλικας είναι εθισμένος, όταν παραλείπει βασικές λειτουργίες επιβίωσης επειδή πρέπει να ποστάρει!
«Η χρήση της συσκευής γενικότερα, το να είσαι παραγωγικός, το να ποστάρεις δημιουργικά, το να μπορείς να προσέχεις κι άλλα πράγματα ενώ χρησιμοποιείς τη συσκευή είναι το πιο σημαντικό», προσθέτει ο κ. Βασιλάκος.
Η τραγική επίπτωση στην κοινωνικοποίηση
«Ο άνθρωπος αποδιοργανώνεται. Αυτό τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι “δεμένος” από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», συμπληρώνει ο κ. Μπούκουρας, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Μιλώντας στο Newsbomb, επισημαίνει ότι πιο εύκολο είναι να λυθεί το πρόβλημα με έναν ειδικό, εάν συνειδητοποιήσει κάποιος ότι χάνει ευκαιρίες στη ζωή του. Για παράδειγμα, μία πρόταση να βγει έξω ή μια επιχειρηματική δραστηριότητα και όλα αυτά τα κάνει κατ’ εξακολούθηση χωρίς να τα θέλει. Δικαιολογία, ότι θέλει να παρακολουθήσει τα social media.
Ένας, ακόμη, τρόπος να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση από τα social media είναι ο διάλογος με έναν φίλο, με το να του εξηγήσει ότι αυτό που κάνει τον απορροφά από κάτι καλύτερο, από την ίδια του τη ζωή.
Τα σενάρια
Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και σενάρια λύτρωσης ή τρόμου για τους εξαρτημένους, που θέλουν τα δύο δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διακόπτουν προσωρινά, για ένα μήνα, ακούγεται, τις λειτουργίες του. Κάτι που μας επαναφέρει στον έξω κόσμο και μόνο μεμπτό, τελικά, δεν το λες. Προφανώς δεν θα υπερισχύσουν γιατί “τρέχουν” χρήματα και το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο, αλλά, ως ιδέα και μόνο ακούγεται κάτι παραπάνω από δελεαστική. Προς το παρόν, είμαστε offline και το χαιρόμαστε.