Εσείς μπορεί να νομίζετε ότι είναι αθώες συνήθειες που δεν βλάπτουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν νιώθετε καταβεβλημένοι ο ένοχος κρύβεται σε αυτές. Ποιες είναι; Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μας τις αποκαλύπτουν.
Προτού παρουσιάσουμε τη λίστα των ενόχων, ας έχουμε υπόψιν μας ότι η ευκολότερη κόπωση αποτελεί ένα αναμενόμενο επακόλουθο της γήρανσης. Αλλά και πιθανή παρενέργεια φαρμάκων, καθώς και ορισμένων χρόνιων νόσων ή ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη.
Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής συνήθως «φταίνε» για την καθημερινή κόπωση που αισθάνεστε. Ακολουθούν οι συνήθεις ύποπτοι:
Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
Η απώλεια μυικού ιστού είναι κάτι που επέρχεται φυσιολογικά με το γήρας. Επιδεινώνεται ωστόσο με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εξαιτίας της οποίας οι μύες ατροφούν και αποδυναμώνονται και άλλο.
Η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για την μυική ενδυνάμωση, αλλά και την παραγωγή χημικών ουσιών του εγκεφάλου που προάγουν την ενέργεια. Οποιαδήποτε άσκηση και αν επιλέξετε θα επωφεληθείτε, αρκεί να είστε συνεπείς με την εκτέλεσή της τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα για μισή ώρα τη φορά.
Πολύ στρες
Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης. Μιας ορμόνης που σχετίζεται και με την αύξηση της φλεγμονής στο σώμα. Οι τεχνικές αποφόρτισης από το στρες ωστόσο έχει φανεί ότι σχετίζονται και με μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Βάλτε στο πλάνο τη γιόγκα, τον διαλογισμό, το τάι τσι και ασκήσεις αναπνοής. Ακόμη και δέκα λεπτά την ημέρα θα σας βοηθήσουν.
Κακή διατροφή
Εάν δεν τρέφετε σωστά το σώμα σας, θα στερείστε θρεπτικών συστατικών και θα αισθάνεστε πιο κουρασμένοι. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κρεατικών ιδιαίτερα, προάγει την δημιουργία φλεγμονής. Δεν βοηθά στην αύξηση της ενεργητικότητας. Εάν πάλι τρώτε πολύ και συχνά τότε δεν αποκλείεται να προκαλείτε συχνά αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, μια κατάσταση που οδηγεί στην κόπωση.
Η λύση είναι να επιλέγετε όσο τον δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, άπαχη πρωτείνη, καρπούς και λιπαρά ψάρια. Βάλτε στόχο τα τρία γεύματα την ημέρα, όχι πολύ φορτωμένα και τα αντίστοιχα ενδιάμεσα σνακ.
Λιγοστός ύπνος
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και προάγει την φλεγμονή. Προσπαθείστε να ρυθμίσετε τη ρουτίνα του ύπνου σας και αν υποπτεύεστε ότι το πρόβλημα της κακής ποιότητας ύπνου οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως η υπνική άπνοια, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Κακή επιλογή ροφημάτων
Τα σακχαρούχα ποτά και αναψυκτικά προκαλούν αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα που ακολουθείται από πτώση η οποία προκαλεί κόπωση. Επιπλέον εάν είστε αφυδατωμένοι τότε θα νιώθετε και κουρασμένοι, ενώ το ίδιο θα σας συμβεί εάν πίνετε πολύ αλκοόλ ή καφεινούχα ροφήματα κοντά στην ώρα της κατάκλισης. Έχετε ως γενικό κανόνα στο μυαλό σας ότι πρέπει να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα – περισσότερα εάν γυμνάζεστε. Επίσης μην πίνετε καφέ ή αλκοόλ έξι ώρες πριν πέσετε για ύπνο.
Κοινωνική απομόνωση
Αν και η πανδημία επιβάλλει την κοινωνική απομόνωση για λόγους αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, εντούτοις μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας π.χ. μέσω των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και του τηλεφώνου. Η δύναμη της αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να σας χαρίσει ακόμη και περισσότερη ενεργητικότητα, υποστηρίζoυν οι γιατροί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Εάν πάντως η κόπωση επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σας ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, μυικοί πόνοι ή πόνοι στις αρθώσεις τυχόν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ενοχλήσεις από το ουροποιητικό τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
πηγή: ygeiamou