Η Εύα Καϊλή διέψευσε το δημοσίευμα του «Politico» που αφορά αποζημιώσεις συνεργατών της.
Μέσω δελτίου Τύπου του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή υπογραμμίζει ότι έπειτα από έρευνες των αρμόδιων οργάνων ουδέποτε προέκυψε λήψη «μίζας» από αποζημιώσεις συνεργατών της.
Αναλυτικά αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, που προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν χώρα συχνοί έλεγχοι οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν υπερωρίες που καταβλήθηκαν σε βοηθούς, αποζημιώσεις για επαγγελματικά ταξίδια, κονδύλια τα οποία προεγκρίνει ο κάθε Ευρωβουλευτής.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με όσα ανακριβώς δημοσιεύονται για την Εύα Καϊλή, από τις ενδελεχείς έρευνες από τα αρμόδια θεσμικά όργανα ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΛΗΨΗ ‘μίζας’ από αποζημιώσεις σε συνεργάτες της. Τα ανωτέρω συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση.
Συνήθης πρακτική είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι τυχόν διαπιστούμενες τυπικές διαφορές με τις προεγκρίσεις να διευθετούνται με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Είναι προφανές ότι κάποιες δυνάμεις με ιταμά πολιτικά κίνητρα, βλέποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες σε βάρος μου για την γνωστή υπόθεση, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου».
Το δημοσίευμα του «Politico» ανέφερε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε τρεις πιθανώς αξιόποινες δραστηριότητες της Καϊλή:
Πρώτον, για το εάν παραπλάνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τον τόπο και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων συνεργατών της.
Δεύτερον, για το αν έλαβε μερίδιο των αποζημιώσεών τους για «εικονικά» ταξίδια που φέρεται να διοργάνωσε.
Και, τρίτον, για το αν πήρε «προμήθειες» από μέρος των μισθών τους.
Συνολικά, η Καϊλή φέρεται -με βάση το δημοσίευμα- να χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.
To δημοσίευμα επικαλείται για τα παραπάνω την επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η Καϊλή, η οποία μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προσπαθεί να ανατρέψει το αίτημα του εισαγγελέα να της αφαιρεθεί η ασυλία – ένα προνόμιο που παρέχεται στους νομοθέτες της ΕΕ.