Η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι… πρωταγωνιστούν τις τελευταίες εβδομάδες στα Μέσα Ενημέρωσης, πολλά εξ αυτών σκιαγραφούν το προφίλ τους.
Για «χρυσό ζευγάρι» των Βρυξελλών κάνει λόγο η εφημερίδα «Guardian» αναφερόμενη στους δύο εκ των πρωταγωνιστών του Qatargate, την Εύα Καϊλή και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Η Καϊλή, πρώην τηλεπαρουσιάστρια από τη Θεσσαλονίκη, ήταν μια λαμπερή φιγούρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που μαγνήτιζε τα βλέμματα με τα κομψά της φορέματα και τις τσάντες καθώς και το ενδιαφέρον της για τις νομοθεσίες τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα.
«Η Καϊλή και ο Τζόρτζι ήταν ένα χρυσό ζευγάρι», αναφέρει η εφημερίδα. Ο Ιταλός κοινοβουλευτικός βοηθός «ήταν ένας ερασιτέχνης ιστιοπλόος, που γέμιζε το λογαριασμό του στο Instagram με φωτογραφίες του να ταξιδεύει με σκάφη σε κρυστάλλινα νερά, ποζάροντας με φόντο ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε χιονοδρομικά κέντρα.
Ο λογαριασμός της Καϊλή την έδειχνε την μιλά σε συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο για την τεχνολογία blockchain, ή να εμφανίζεται καλοδιάθετη σε πρόσφατη επίσημη επίσκεψή της στο Ομάν, όπου πόζαρε με μια μαντίλα να καλύπτει χαλαρά την ξανθή κώμη της».
Η Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μέση Ανατολή κι έχει έντονο ενδιαφέρον για το Κατάρ με αποτέλεσμα ορισμένοι συνάδελφοί της να τη χαρακτηρίζουν λομπίστα του εμιράτου.
Ένας εξ αυτών ανέφερε ότι είχε πιει καφέ με την Καϊλή, που του ζήτησε τη βοήθειά του «για να βελτιωθεί η διατύπωση» ψηφίσματος για το Κατάρ και το Μουντιάλ 2022. Η ευρωβουλευτής απογοητεύτηκε ωστόσο όταν συνάδελφοί της καταδίκασαν με την ψήφο τους τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών, που εργάστηκαν για την κατασκευή των υποδομών για το Μουντιάλ και κάλεσαν το Κατάρ να ερευνήσει το θέμα.
Στη διάρκεια της συζήτησης πριν την εν λόγω ψηφοφορία η Καϊλή εξέπληξε τους συναδέλφους της, όταν χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργατικά δικαιώματα» παρά τους θανάτους μεταναστών εργατών.
Η ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, πρόεδρος της αποστολής της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, είπε ότι η Καϊλή παρουσίαζε «ισχυρές θέσεις, που ήταν συχνά οι ίδιες που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».
Η ίδια περιγράφει μια επίσκεψη της αποστολής στη Σαουδική Αραβία το 2020, όταν η Καϊλή σε κάθε συνάντηση έθετε ένα θέμα που αφορούσε μια πριγκίπισσα από το Κατάρ, ακόμη και όταν συνάδελφοί της μίλησαν σε έναν οργανισμό που παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε λιμοκτονούντες στην Υεμένη. «Όταν πήρε τον λόγο δεν έθεσε ερωτήματα για την Υεμένη, αλλά ήγειρε εκ νέου το θέμα της πριγκίπισσας από το Κατάρ. Σκέφτηκα ότι ήταν λίγο αφελής, ή ότι δεν είχε καταλάβει το σκοπό της συνάντησης», είπε η Νόιμαν στην εφημερίδα «Guardian».
Στο μεταξύ, έρευνα για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή έχει αρχίσει η Οικονομική Εισαγγελία με αντικείμενο το ενδεχόμενο διάπραξης από μέρους της των αδικημάτων της δωροληψίας και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, εφόσον αυτά δεν συνδέονται με συγκεκριμένα περιστατικά που ερευνώνται ήδη από τη βελγική Δικαιοσύνη.
Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έδωσε επείγουσα παραγγελία σε δύο επίκουρους εισαγγελείς προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα για τη διακρίβωση τέλεσης από την Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Στην παραγγελία αναφέρεται ότι η έρευνα θα διενεργηθεί σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προνοεί κώλυμα άσκησης νέας ποινικής δίωξης, για ίδια πραγματικά περιστατικά. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από τη δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εντέλλονται παράλληλα οι δύο επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς να προχωρήσουν στη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος που ενδέχεται να προκύψει από την αξιολόγηση των στοιχείων που θα συλλέξουν.