Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πώς μπορεί κάποιος να έχει καλή διάθεση, διαμορφώνοντας κατάλληλα τη διατροφή του.
Αναλύοντας στοιχεία από 13.983 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών, ανακάλυψαν πως η κατανάλωση φρέσκων φυτικών προϊόντων συσχετίζεται στενά με την ψυχική ευεξία, δηλαδή με το πόσο καλά θα νιώθει κάποιος και πόσο καλά θα λειτουργεί.
Συγκεκριμένα, όσοι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά φρούτα και σαλάτες είχαν κατά 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακή ψυχική διάθεση, ενώ όσοι έτρωγαν ελάχιστα ή καθόλου φρέσκα φυτικά τρόφιμα είχαν κατά 47% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή ψυχική ευεξία.
Από τους εθελοντές με την καλύτερη ψυχική ευεξία, το 35,5% έτρωγαν τουλάχιστον δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, το 31,4% έτρωγαν δύο σαλάτες και δύο φρούτα την ημέρα, και το 28,4% έτρωγαν τουλάχιστον μία σαλάτα.
Ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά έτρωγε το μόλις 6,8% των εθελοντών αυτής της ομάδας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει κανείς, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει χαμηλή ψυχική ευεξία.