Fitness Stress ή αλλιώς το άγχος ότι η σωματική σας άσκηση δεν είναι ποτέ αρκετή

1 Φεβρουαρίου 2022 18:15

Fitness Stress ή αλλιώς το άγχος ότι η σωματική σας άσκηση δεν είναι ποτέ αρκετή

Ανάμεσα στους νέους στόχους μας, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το να αγχωνόμαστε λιγότερο για το πόσο γυμναζόμαστε. Αλλά και να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το υπερβολικό άγχος. Το Fitness Stress είναι ο νέος όρος για όσους ζουν μετρώντας τις επαναλήψεις για το workout τους όλη μέρα.

Fitness Stress ή αλλιώς το άγχος ότι η σωματική σας άσκηση δεν είναι ποτέ αρκετή.

Σε έρευνα στις ΗΠΑ σχετικά με την αντίληψη για την άσκηση και τη θνησιμότητα σε περίπου 60 χιλιάδες ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν κάτι παράδοξο:

οι άνθρωποι που ανησυχούσαν μήπως είναι λιγότερο δραστήριοι από άλλους είχαν έως και 71% περισσότερες πιθανότητες θανάτου 21 χρόνια αργότερα. Ανεξάρτητα από τα πραγματικά επίπεδα άσκησης ή τη γενική τους υγεία.

Αντίθετα, εάν απλώς θεωρούμε ότι ασκούμαστε αρκετά, είναι αρκετό για να βελτιώσουμε την υγεία μας!

Σε μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μια ομάδα ξενοδοχοϋπαλλήλων ενημερώθηκε ότι η καθημερινή τους εργασία τους πληρούσε τις συνιστώμενες οδηγίες άσκησης. Με την ομάδα ελέγχου να μην έχει λάβει αυτή την πληροφορία. Μετά από μόλις ένα μήνα, τα άτομα της πρώτης ομάδας βελτίωσαν σημαντικά την υγεία τους. Χάνοντας περίπου ένα κιλό και ρίχνοντας τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά δέκα μονάδες!

Όταν σκέφτεστε το άγχος, αγχώνεστε περισσότερο! 

Το πώς αντιλαμβανόμαστε το άγχος, μπορεί να έχει τις αντίστοιχες αρνητικές επιδράσεις με το πώς αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα της άσκησης. Με αρκετό ερευνητικό υλικό να υποστηρίζει αυτή την πεποίθηση.

Σε μια μεγάλη μελέτη εννέα ετών, οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις του άγχους στην υγεία και τη θνησιμότητα. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές δεν διερεύνησαν μόνο τα επίπεδα του άγχους, αλλά και την πεποίθηση ότι το άγχος είναι επικίνδυνο για την υγεία τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ούτε τα υψηλά επίπεδα στρες ούτε η αντίληψη ότι το στρες έχει αρνητική επίδραση στην υγεία συσχετίστηκαν  με τον πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, τα άτομα που συνδυαστικά πίστευαν ότι το στρες επηρεάζει την υγεία και βιώναν μεγάλο στρες είχαν 43% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ανατρεπτικά, όσοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα άγχους αλλά δεν πίστευαν ότι το άγχος τους ήταν επιβλαβές. Είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ακόμη και σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερο άγχος!

Πώς λοιπόν μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης;

Ο συνδετικός κρίκος αυτών των ερευνών είναι πως τελικά όλα είναι στο… μυαλό. Και ο τρόπος σκέψης μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Αρχικά, η συνεχής σύγκριση με τους άλλους (η μεγαλύτερη παγίδα των κοινωνικών δικτύων) και η ανησυχία σχετικά με την ποσότητα της άσκησης δε βοηθά. Φροντίστε λοιπόν να γυμνάζεστε μέσα σε λογικά πλαίσια, να ευχαριστείτε τον εαυτό σας κάθε φορά που ασκείστε και να μην τον τιμωρείτε όταν δεν γυμνάζεστε όσο θα θέλατε.

Όσον αφορά το άγχος, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να μην το θεωρείτε ως έναν άμεσο κίνδυνο. Aναλογιζόμενοι πως μια τέτοια σκέψη θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερφαγία και το αλκοόλ.

Δύο είναι οι τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε: Πρώτον, μην ανησυχείτε για τις βλαβερές συνέπειες του άγχους, καθώς η ανησυχία ενισχύει την αίσθηση της απειλής. Kαι την πεποίθηση ότι το άγχος είναι επικίνδυνο. Επιλέγοντας να μην ανησυχείτε, μπορείτε να μειώσετε πολύ το άγχος που μπορεί να έχετε σχετικά με το… άγχος.

Τέλος, αποδεχτείτε το άγχος ως ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και ως φυσικό μηχανισμό επιβίωσης για την αντιμετώπιση των απειλών.

ygeiamou