Ο Φώτης Σεργουλόπουλος βρέθηκε στην εκπομπή Τι λες Τώρα του Mega και αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη ασχολία του που είναι το project «Θα σου πω στο διάλειμμα». Πρόκειται για το πρώτο podcast για παιδιά.
Φώτης Σεργουλόπουλος: «Πιστεύω ένα παιδί, όταν φτάσει σε αυτή την ηλικία, έχει πολλά ερωτήματα».
«Ακούγαμε μερικά podcast στα γαλλικά και μου ήρθε αυτή η ιδέα… Σκέφτηκα: “θέλω να κάνω podcast για παιδιά, θα πρέπει να βρω μία συνθήκη”».
«Πιστεύω ένα παιδί, όταν φτάσει σε αυτή την ηλικία, έχει πολλά ερωτήματα. Βάλαμε στην ιστορία τον Αμίρ και την Γιασεμή». Είπε ο Φώτης Σεργιυλόπουλος και ξεδίπλωσε το background των χαρακτήρων.
Ο Αμίρ είναι ένα αγόρι που γεννήθηκε στην Λέσβο, όταν η πρόσφυγας μητέρα του έφυγε από την Συρία. Ο πατέρας του χάθηκε στη θάλασσα. Όταν γεννιέται ο Αμίρ βρίσκεται υπό την προστασία ενός αστυνομικού. Ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο του πατέρα του όταν η μητέρα του φεύγει από τη ζωή. Ο αστυνομικός το μεγαλώνει σαν δικό του παιδί και μαζί φεύγουν από τη Λέσβο και έρχονται στην Αθήνα.
Εκεί ο Αμίρ θα συναντήσει ένα κορίτσι που τον περνάει δύο χρόνια. Την λένε Γιασεμή. Οι γονείς του κοριτσιού έχουν χωρίσει, με τον πατέρα της Γιασεμή να έχει ξαναπαντρευτεί.
Μάλιστα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος αποκάλυψε πως στο επόμενο επεισόδιο η Γιασεμή θα καλέσει τον Αμίρ στο πάρτυ γενεθλίων της. Κι εκείνος θα της εξομολογηθεί από που έρχεται.
«Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο αγνοούν τα παιδιά αυτή της ηλικίας. Ή θα βλέπουν action animation ή παιδικά παραμυθάκια χαριτωμένα. Όχι ότι δεν κάνει, καλό είναι… Τα παιδιά με την οθόνη πλέον έχουν σχέση πολύ στενή. Και η οθόνη αυτή δεν τους δίνει κάτι να τους βοηθήσει να καταλάβουν κάποια πράγματα», είπε.
«Όταν έκανα το coming out έγινε ένα σούσουρο»
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος ήταν ο συντονιστής της συζήτησης «Τhe Upfront Initiative» που διοργάνωσε η LIFO και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Μία συζήτηση που αφορά την ισότητα, την ορατότητα και την ποικιλομορφία στον εργασιακό χώρο. Ιδιαίτερα, ο δημοσιογράφος μίλησε στο «Τι Λες Τώρα» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κοινωνία.
«Όταν ένα παιδί τρανς βρεθεί στο σχολείο θα υποστεί bulling, από συμμαθητές του κυρίως. Το οποίο θα το κάνει να σταματήσει να σπουδάζει. Όμως όσο αυτό το πράγμα λέγεται, υπάρχει μία ορατότητα και λένε τι συμβαίνει. Οι συμμαθητές το καταλαβαίνουν κι αυτό θα σταματήσει».
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αναγκάζονται να κρύψουν την ταυτότητά τους στο χώρο εργασίας τους. «Πολλοί το κρύβουν και πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κρύβουν την ταυτότητά τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Μην ξεχνάμε άλλα άτομα που βρίσκονται στον επαγγελματικό χώρο και το κρύβουν για να μην έχουν πρόβλημα με τους ανώτερους».
«Όταν έκανα το coming out έγινε ένα σούσουρο. Ήξερα για τι το κάνω, δεν είχα συνειδητοποιήσει τι θα γινόταν μετά. Αλλά αυτό που πιστεύω και αισθάνομαι περήφανος είναι ότι έχει βοηθήσει άλλα άτομα για να κάνουν το δικό τους coming out». Είπε ο Φώτης Σεργουλόπουλος και τόνισε πως η ορατότητα είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία.
Το σύμφωνο συμβίωσης και πως αυτό αντιμετωπίζει τα ομόφυλα ζευγάρια
«Το δικό μου παιδί δεν έχει ίσα δικαιώματα. Γιατί όταν θα βγει έξω από το σπίτι η οικογένεια αυτή είναι αόρατη. Εάν πάθω κάτι το παιδί μου δεν έχει καμία επιρροή. Αν πάθω κάτι εγώ το παιδί θα πάει στον αδερφό μου. Εάν πάθει κάτι ο αδερφός μου θα πάει σε άλλο συγγενή ή σε ίδρυμα».
«Στις ερωτήσεις του γιου μου ανταποκρίνομαι με την αλήθεια. Δεν είναι κλεισμένος σε ένα κουτί και δεν βγαίνει έξω. Δεν έχει πρόβλημα με τα παιδιά και τους φίλους του. Όταν τον ρωτάνε «α, τι οικογένεια είναι αυτή;» τους εξηγεί και καταλαβαίνουν».