Γαστρικό Botox: Ασφαλής μέθοδος απώλειας βάρους με πολύ καλά αποτελέσματα!
Το γαστρικό botox είναι μια σχετικά νέα, μη χειρουργική, επαναστατική μέθοδος απώλειας βάρους με πολύ καλά αποτελέσματα σε άμεσο χρονικό διάστημα, καθώς το 85% των ασθενών έχει απώλεια 10-20 κιλών σε 4 με 6 μήνες!
Tι είναι το γαστρικό botox
Στο γαστρικό botox, κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης [γαστροσκόπησης] γίνεται ένεση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α [Botox] σε διάφορες θέσεις στο τοίχωμα του στομάχου. Όταν το botox ενεθεί στο γαστρικό τοίχωμα, δρα ακριβώς όπως στο πρόσωπο, δηλαδή ελαττώνει τις μυϊκές συσπάσεις γεγονός που οδηγεί σε παρατεταμένη ικανοποίηση από το φαγητό και μειωμένη ανάγκη να φάμε. Το φαγητό μένει περισσότερο χρόνο στο στομάχι και έχουμε παρατεταμένο αίσθημα πληρότητας.
Επιπρόσθετα, όταν το botox ενεθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο στομάχι που ονομάζεται θόλος, τότε ελαττώνεται και η όρεξή μας, γιατί ελαττώνεται η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γρελίνη και η οποία αποτελεί την ορμόνη της όρεξης. Με τη διαδικασία αυτή μπορούμε να πετύχουμε την απώλεια 10-20 κιλών σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Σε ποιους απευθύνεται
Ο ιδανικός υποψήφιος για το γαστρικό botox είναι:
το άτομο με ΒΜΙ μεταξύ 25 και 35 που θέλει να χάσει 10 -20 κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν το έχει καταφέρει με δίαιτα ή άσκηση
γυναίκες που έχουν πάρει κάποια επιπλέον κιλά στην εμμηνόπαυση ή στην εγκυμοσύνη
παχύσαρκοι ασθενείς που είναι απαραίτητο να χάσουν κάποια κιλά πριν υποβληθούν σε βαριατρικό χειρουργείο
ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε κάποια χειρουργική βαριατρική επέμβαση στο παρελθόν και έχουν πάρει κάποια κιλά μετά από χρόνια.
Το γαστρικό botox δεν απευθύνεται σε ασθενείς παχύσαρκους με ΒΜΙ μεγαλύτερο από 40, οι οποίοι θα πρέπει να συμβουλευθούν κάποιον βαριατρικό χειρουργό για να υποβληθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Σημειωτέον ότι η εξέταση δεν μπορεί να γίνει σε αυτούς που έχουν αλλεργία στην βοτουλινική τοξίνη ή σε ασθενείς με μυοπάθειες.
Αποτελέσματα
Το γαστρικό botox πρέπει να αποτελεί μέρος μια συνολικότερης αλλαγής στις συνήθειες και του τρόπου ζωής, καθώς για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμά του είναι σημαντικό να συνδυαστεί με σωστή διατροφή και άσκηση. Αυτό σημαίνει πως τα αποτελέσματα της μεθόδου ποικίλλουν ανάμεσα στους ασθενείς.
Μελέτες δείχνουν πως το 85% των ασθενών έχει πολύ καλά αποτελέσματα με απώλεια 10-20 κιλών σε 4 με 6 μήνες. Το 10% των ασθενών δεν επιτυγχάνει απώλεια βάρους και αυτό φαίνεται να αφορά άτομα που έχουν δυσκολία στο να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και γενικότερα τρόπου ζωής [πχ ασθενείς στους οποίους η διατροφή βασίζεται πολύ σε υδατάνθρακες εμφανίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία στην απώλεια σωματικού βάρους].
Πώς διενεργείται με ασφάλεια
Το γαστρικό botox είναι μια ασφαλής επέμβαση όταν γίνεται από ειδικό γαστρεντερολόγο σε νοσοκομειακό χώρο παρουσία αναισθησιολόγου. Πριν την επέμβαση ο ασθενής είναι νηστικός για 8-10 ώρες όπως ακριβώς πριν από την γαστροσκόπηση. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 – 30 λεπτά, χορηγείται μέθη από τον αναισθησιολόγο οπότε ο ασθενής δεν καταλαβαίνει τίποτε και παραμένει για παρακολούθηση 1-2 ώρες μετά την επέμβαση. Την επόμενη ημέρα μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Η δράση της τοξίνης θα αρχίσει να φαίνεται μετά από 3 -4 ημέρες και σε αυτό το διάστημα πρέπει να γίνει και το πρώτο ραντεβού με τον διατροφολόγο ώστε να καθορισθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Η δράση του gastric botox διαρκεί 4-6 μήνες και φυσικά μπορεί έπειτα να επαναληφθεί.
Οι πιθανές επιπλοκές αφορούν κυρίως την εξέταση της γαστροσκόπησης μέσω της οποίας εγχύεται η βοτουλινική τοξίνη. Ελάχιστες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν και αντιμετωπίζονται συνήθως με απλή φαρμακευτική αγωγή. Σπάνια μπορεί να παρουσιασθεί σύνδρομο σαν γρίπη που μπορεί να διαρκέσει ως και 10 ημέρες και επίσης αντιμετωπίζεται με φάρμακα.
Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το γαστρικό botox είναι μια απλή μη χειρουργική τεχνική απώλειας βάρους που θα έχει ως αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των ασθενών απώλεια 10-20 κιλών μέσα σε 4 με 6 μήνες και μπορεί να επαναληφθεί. Πρέπει, ωστόσο, να αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου προγράμματος αλλαγής του τρόπου διατροφής και συνηθειών των ασθενών, για να έχει βέλτιστα αποτελέσματα.
Δρ Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος ΜD, FEBGH
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος,
Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής & Ενδοσκοπικού Τμήματος, νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ