Η Ιαπωνία είναι μόδα και αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και η αλήθεια είναι πως μόνον η Ελένη Ψυχούλη, απ’ τις πιο γνωστές τουλάχιστον, τολμά να κυκλοφορεί με αμιγώς γιαπωνέζικα πατρόν. Να φωτογραφίζεται, επίσης, σαν αυθεντική γκέισα. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να το τολμήσεις και εσύ;
Προσωπικά, χρειάστηκε να παρευρεθώ σε event με γιαπωνέζικο dress code και με καλεσμένους, ως επί τω πλείστον, απ’ την χώρα του “ανατέλλοντος ηλίου”. Ήταν, ωστόσο, μια έξοχη ευκαιρία για να οπτικοποιήσω -και για εσάς- τη μοντέρνα γκέισα. Κι αν την περούκα μου δεν την υιοθετήσετε -και καλά θα κάνετε αν δεν σας ταιριάζουν τα μαύρα μαλλιά- τα υπόλοιπα, πιστέψτε με, θα τα λατρέψετε.
Καταρχάς, ό,τι μαλλί κι αν έχετε, θα το πιάσετε σε ψηλό σινιόν. Αν θέλετε, βάλτε και κοκαλάκια, “ψηλόλιγνα”, από ταρταρούγα, για να μπείτε στο κλίμα. Δεύτερον: Επιλέξτε κομμάτια μονόχρωμα, αν δεν σας εμπνέει το floral -αν και τα ρούχα με γιαπωνέζικα λουλούδια είναι τα πιο ραφινάτα, τα πιο chic. Δεν υπάρχει δε λόγος, να το ξέρετε να επιλέξετε κιμονό. Όχι με την παραδοσιακή του έννοια. Ούτε κοστούμι, ωστόσο. Ένα φόρεμα με ιδιαίτερα κοψίματα, που απαραιτήτως να καλύπτει το γόνατο και να έχει φαρδιά μανίκια θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη. Για παπούτσια, προτιμήστε flat και μην ξεχάσετε, προς Θεού, να τονίσετε τη μέση σας με ζωνούλα! Επίσης, έχετε στον νου σας πως τα ντραπέ κολακεύουν περισσότερο όλες μας – και όσες δεν προίκισε η φύση με κύκνειο λαιμό.
Το ξεχωριστό μακιγιάζ
Το μέικαπ, από την άλλη, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Αφενός, δεν χρειάζεται να μοιάζετε με πορσελάνινη κούκλα, όπως οι γκέισες. Είναι και ολίγον φαιδρό, εξάλλου, εν έτει 2019. Αφετέρου, ασφαλώς και δεν θα προσθέσετε τόσο έντονο ρουζ, όπως οι παραδοσιακές του “σπορ”. Τα μάτια είναι το βασικότερο εδώ. Πρέπει ν’ αποπνέουν ένταση και πάθος, όπως μιας original γκέισας. Άρα, η διπλή μπορώ να σας πω κιόλας, δόση μάσκαρα εφόσον είστε ανοιχτόχρωμες, όπως εγώ, επιβάλλεται.
Θα προσθέσετε επίσης μαύρο eye-liner και θα έχετε πρόχειρο στο νεσεσέρ σας ένα μαύρο μολύβι για να διορθώσετε το μακιγιάζ αν βγείτε έξω. (Αν δεν μεταμορφωθείτε, λ.χ., σε γκέισα για το αμόρε σας… dans la maison). Το φον ντε τεν, πάλι, χρειάζεται να είναι όσο πιο άσπρο γίνεται. Αν, ωστόσο, είστε μελαχρινές, ακολουθήστε τους φυσικούς σας τόνους, απλώς σε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή -και κολακευτική για εσάς, αυτό είναι και το Νο 1, ό,τι κάνουμε, να μας αναδεικνύει- εκδοχή.
Το ρουζ χρειάζεται να είναι ροζ ή πορτοκαλί. Στην παλέτα ενός εκ των δύο χρωμάτων εν πάση περιπτώσει – με τίποτα nude. Περισσότερο θα τονίσετε τα ζυγωματικά. Προσοχή, ωστόσο, εδώ, να μην το παρακάνετε και να μην “αγριέψετε”, δίνοντας πιο πολλή “ένταση” σε αυτά, το πρόσωπό σας. Το κραγιόν, πάλι, εξαρτάται απ’ τον χρωματισμό του ρούχου σας. Θα σας προτείνω να μην παίξετε με κάτι πολύ “τσιμπητό”, καθώς ήδη τα μάτια σας θα είναι αρκετά “βαριά”.
TIP
Αν δεν επιλέξετε εμπριμέ ρούχο, μπορείτε να διαλέξετε αντίστοιχο μοτίβο για το παπούτσι σας. Κι αν οι γκέισες φοράνε ενίοτε πλατφόρμες, θα σας πρότεινα να τις αποφύγετε. Στη “γκεϊσοπερίπτωσή” μας τα flat παπούτσια, ακόμα και οι κλασικές μπαλαρίνες για όσες δεν θέλετε να ξοδευτείτε, είναι καλύτερες. Άλλωστε, σπάνια τα πλατφορμέ πατούμενα είναι καλαίσθητα. Μην καταστρέψετε, λοιπόν, το πρότζεκτ κάνοντας κάτι τέτοιο (ολέθριο)!
Καλή σας επιτυχία, γκεϊσούλες μου και καλό Σαββατοκύριακο.
Ντονατέλλα Αδάμου