Ο Γιάννης Φέρτης, γύρω από την κατάσταση της υγείας του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα θρίλερ, έχει διαγράψει τη δική του ξεχωριστή πορεία –έξι δεκαετιών και πλέον!- στο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Ο Γιάννης Φέρτης είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς του θεάτρου και όχι μόνο. Έχει πρωταγωνιστήσει σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα.
Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1938 στην Αθήνα. Έλκει την καταγωγή του από το ορεινό χωριό Δάφνη Φθιώτιδας. Ο πατέρας του διατηρούσε κρεοπωλείο.
Αναφερόμενος στην οικογένειά του και τα παιδικά χρόνια του, έχει πει: «Το πατρικό μου ήταν στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Ανέβαινα λοιπόν στον Λυκαβηττό και έκανα απαγγελία τους ρόλους. Κυρίως τον Άμλετ, στον μονόλογο του ‘Να ζει κανείς ή να μην ζει’ …
Ο πατέρας μου κι η μάνα μου αμφιβάλλω αν είχαν τελειώσει το δημοτικό. Στα δεκατρία του, ο πατέρας μου ήρθε στην Αθήνα και δούλεψε στην Κεντρική Αγορά, χασάπης. Μετά άνοιξε το δικό του χασάπικο, ‘Tα πέντε αδέλφια’. Είχα δουλέψει κι εγώ λίγο εκεί. Θυμάμαι πως έλεγα στη μάνα μου ‘ή χασάπης θα γίνω, ή ηθοποιός’. Ακόμα και στο χασάπικο λειτουργούσα θεατρικά. Φορούσα την άσπρη πόδια, άνοιγα το ψυγείο με τα κρέατα, λέρωνα τα χέρια μου με αίμα, λέρωνα και τη ποδιά μου, για να έχει κι αυτή αίμα…».
Τελικά, τον κέρδισε η υποκριτική. Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του, παρακολούθησε τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και αποφοίτησε το 1958.
«Η μητέρα μου δεν ήθελε να γίνω ηθοποιός. Ο πατέρας μου ήταν πιο μαλακός. Εγώ επέμενα. Η μάνα μου ήθελε να σπουδάσω. Είχε μπει ήδη ο αδελφός μου στην Ιατρική. Λογικό ήταν για ανθρώπους που δεν έχουν πάει Γυμνάσιο να θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν. Εγώ της έλεγα –γιατί μετά τα 16 το παράτησα λίγο το σχολείο– ότι μόνο ηθοποιός σκεφτόμουν να γίνω. Αγόραζα βιβλία θεατρικά», είχε πει παλαιότερα.
Συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες του θεάτρου. Μία εξ αυτών ήταν η Μελίνα Μερκούρη.
Και έχει μόνο καλά λόγια να πει για την αξέχαστη ηθοποιό και πολιτικό, με την οποία ήρθε πολύ κοντά. «Με αντιμετώπισε σαν να ήμασταν συμπρωταγωνιστές. Εκείνη, σαραντάρα και διάσημη κι εγώ 22 ετών και ακόμα σπουδαστής. Ήταν γλυκός άνθρωπος, ειλικρινής και… χάχας. Συχνά την έπιανε νευρικό γέλιο πάνω στη σκηνή. Μια φορά, έμπηξε τόσο δυνατά τα νύχια της στην παλάμη της, για να μη γελάσει, που έτρεχε αίμα.
Αλλά στην τελευταία μας παράσταση, ήμασταν πολύ συγκινημένοι και οι δυο. Κοντέψαμε να βάλουμε τα κλάματα. Την επόμενη ημέρα θα έφευγε για το Παρίσι, για να συναντήσει τον Ντασέν. Μετά το αποχαιρετιστήριο πάρτι, που κράτησε έως τα χαράματα, έσκυψε και μου ψιθύρισε: ‘Έλα στο σπίτι, θα σε περιμένω’. Είχαν ξενοικιάσει το διαμέρισμά τους και τη φιλοξενούσε ο πρώην σύζυγός της, ο Γιώργος Χαροκόπος, στο δικό του στο Κολωνάκι. Πήγα. Πήραμε πρωινό στο δωμάτιό της. Δεν ήξερε αν και πότε θα ερχόταν ξανά στην Ελλάδα. Και φιληθήκαμε. Ο Χαροκόπος κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο».
Σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε τρεις φορές. Και οι τρεις σύζυγοί είναι ηθοποιοί. Ο λόγος για την Ξένια Καλογεροπούλου, τη Μιμή Ντενίση και τη Μαρίνα Ψάλτη. Με την τελευταία είναι μαζί εδώ και 28 χρόνια, εκ των οποίων τα 23 παντρεμένοι.
Αναφερόμενος στη γνωριμία τους, δήλωσε παλαιότερα: «Γνωριστήκαμε στο θέατρο. Παίξαμε μαζί. Είχαμε γίνει φίλοι και μετά σιγά – σιγά… Άρχισε από φιλία δηλαδή. Μου άρεσε πολύ και ο τρόπος που έπαιζε. Και από εκεί και πέρα προχώρησε το πράγμα».
Ο κορυφαίος ηθοποιός έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι δεν έγινε πατέρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατηγορώ πάρα πολλές φορές τον εαυτό μου. Σκέφτομαι πράγματα που έχω κάνει στο παρελθόν και λέω ‘να! Ηλίθιε’. Θα ήθελα να έχω κάνει παιδιά.
Από βλακεία δεν έκανα. Να μην πω… γιατί θα αναφερθώ σε γυναίκα. Όχι ότι δεν ήθελε. Ήθελε και δεν μπορούσε. Μετά πέρασαν κάποια χρόνια που δεν ήθελα πια. Όταν παντρεύτηκα με τη Μαρίνα (σ.σ. Ψάλτη) δεν ήθελα να κάνω παιδιά γιατί ήμουν 63. Τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια, λέω: ‘Βλακεία έκανα’».