Ο Γιάννης Φλωρινιώτης γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα και στις 6 Ιουνίου του 2023 έφυγε από την ζωή από ανακοπή.
Γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Κλείναι της Φλώρινας. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Αποστολίδης και η καταγωγή του είναι Ποντιακή.
Η καριέρα
Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών.
Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Λαύκας, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και με τη Ρίτα Σακελλαρίου.
Το 1970-71, ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δούλευε σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας και χορεύοντας ενώ ντυνόταν εκκεντρικά. Όπου εμφανιζόταν, έκανε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεχόταν και σκληρή κριτική. Στη δισκογραφία, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με το άλμπουμ «Τώρα Θέλω Τώρα», που αμέσως έγινε χρυσό.
Η σοβαρή περιπέτεια υγείας
Το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρήθηκε αρκετά με την υγεία του. Πριν από λίγους μήνες, η κόρη του, Αννούλα Φλωρινιώτη, είχε καταρρεύσει στην εκπομπή «Super Κατερίνα».
«Όταν έφτασε στην Κύπρο και πήγε στην πρόβα, αισθάνθηκε πόνο στην πλάτη και στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Τον πήγαν στο νοσοκομείο, τον κράτησαν 3 μέρες και υπέγραψε μόνος του να φύγει. Οι γιατροί του είπαν ότι δεν κάνει να φύγει και ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Το οξυγόνο του δεν είναι καλό. Δεν έχει κορονοϊό, έχει λοίμωξη β’ βαθμού. Οι γιατροί τον παρακάλαγαν να μη φύγει. Έλεγε ότι θέλει να πεθάνει πάνω στη σκηνή», είχε πει η κόρη του.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και το ορφανοτροφείο
«Δεν έχω παράπονο. Πέρασα δύσκολα χρόνια σαν παιδί στα ορφανοτροφεία αλλά κατάφερα στη δουλειά μου τουλάχιστον, 62 χρόνια κλείνω τώρα, να περάσω στην αντίπερα όχθη και να είμαι σχολή για νέους», είχε πει ο ίδιος.
Τα άσχημα σχόλια και οι κριτικές
«Παρεξηγήθηκα πολύ τότε γιατί ήμουν μπροστά από την εποχή που ντύθηκε εκκεντρικά. Είμαι λαϊκός τραγουδιστής, το μπέρδεψα με το μοντέρνο και ντύθηκα εκκεντρικά. Όταν ο Χατζιδάκις μίλησε για μένα, μόνο καλό μου έκανε αλλά μετά από αυτό έφαγα σαμποτάζ. Με παραδέχτηκε η κουλτούρα, άλλος κόσμος αλλά οι συνάδελφοι ακόμη και τώρα…Έκανα υπομονή, κοιτούσα να κάνω με υπομονή αυτό που έκανα και δεν με ένοιαζε τι λέγανε. Πριν κάνω καριέρα μου έλεγαν ότι είμαι ταλεντάρα και μόλις την άρχισαν ξεκίνησαν το θάψιμο. Δεν έδινα σημασία, γέμιζα μαγαζιά.
Στην αρχή στενοχωριόμουν. Μας έφερναν στο σπίτι ό,τι έγραφαν οι εφημερίδες. Τα άνοιγα, τα διάβαζα και μετά σταμάτησα. Τα έβαζα στο συρτάρι για να μη με επηρεάζουν. Είπε μια τραγουδίστρiα σε τραγουδιστή μεγάλο “πώς σου φαίνεται ο Φλωρινιώτης;” και της είπε “αφού έχει τόσο ωραία φωνή κι είναι τόσο ωραίος τραγουδιστής, γιατί χορεύει, τραγουδάει και ντύνεται εκκεντρικά;”. Μετά από 15 μέρες, με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει “ο τάδε τραγουδιστής φορά λαμέ και χορεύει σαν εσένα”», έχει πει επίσης.
«Δεν έχω κάνει πολλές πλαστικές»
«Δεν έχω κάνει πολλές πλαστικές. Μου είχαν βάλει εδώ σιλικόνη για να μου διορθώσουν τα ζυγωματικά, η οποία έπεσε και πρήστηκα και παραμορφώθηκα και έπεσε και εδώ κάτω. Έχει μείνει λίγη, να δούμε πότε θα φύγει», είχε πει.
Η κόντρα του με τον Λευτέρη Πανταζή
«Το παιδί αυτό έχει εμμονή μαζί μου. Ήθελε να γίνει Φλωρινιώτης. Με ζηλεύει, με μισεί. Εντάξει, κάνει λίγο τον Βοσκόπουλο, δεν έχει κάνει κάτι δικό του στο χώρο για να ξεχωρίσει. Ο Λευτέρης Πανταζής δεν είναι τέτοιος άνθρωπος; Μην ανοίξω το στόμα μου! Ο Λευτέρης; Δεν υπάρχει πιο κακό παιδί στον χώρο μας», είχε πει.
«Πολύ με έχει στενοχωρήσει ο Λευτέρης. Όταν μεσουρανούσα, ο Λευτέρης είχε βγάλει ελάχιστα τραγούδια και τον άκουσα μου άρεσε, τον βοήθησα όπως μπορούσα και τον σύστησα και την εταιρία με την οποία συνεργαζόμουν τότε.
Τον συμπαθούσα πάρα πολύ, αλλά μου έκανε πάρα πολλά. Είναι πολύ καλός τραγουδιστής αλλά πάντα προσπαθούσε να κάνει τον Βοσκόπουλο κι εμένα. Έκανα ένα τραγούδι το οποίο θα γινόταν μεγάλη επιτυχία και μόλις το άκουσε, το έκανε εκείνος.
Το ίδιο συνέβη και με ένα ντουέτο που θα έκανα με την κόρη μου, πάλι το έκανε εκείνος. Μου έκανε διάφορα πισώπλατα μαχαιρώματα αλλά δεν μπορώ να τον μισήσω, δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος», είχε πει σε άλλη συνέντευξή του για τον Λευτέρη Πανταζή.