Κώστας Χαρδαβέλλας: Ο Ρεπόρτερ έφυγε
Όταν η τηλεόραση είχε ακόμη έντονες δόσεις ρομαντισμού, την δεκαετία του ’80, θυμάμαι ως παιδί να βλέπω έναν κύριο στην οθόνη που αν και ένιωθα πως με κάποιο τρόπο κοιτούσε […]
Συντάκτης: Newsroom
30 Μαΐου 2024 13:56
Φως στη ζωή και την μακρά μουσική διαδρομή του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Σπανού ρίχνει το ντοκιμαντέρ του Άρη Δόριζα με τίτλο «Γιάννης Σπανός: Πίσω Απ’τη Mαρκίζα» που θα βγει στις 30 Μαΐου στους κινηματογράφους.
Μπορεί να έγραψε πολλά και σπουδαία τραγούδια, μεταξύ των οποίων και τα Οδός Αριστοτέλους», «Κάτω Απ’ τη Μαρκίζα», «Μια Αγάπη Για το Καλοκαίρι», «Άσπρα Καράβια», «Σαν Με Κοιτάς», «Άνθρωποι Μονάχοι», «Πες Πως Μ’ Αντάμωσες», «Βροχή και Σήμερα», «Σπασμένο Καράβι», «Μια Φορά Μονάχα Φτάνει», «Φίλε»…, ο Γιάννης Σπανός, ωστόσο, είχε επιλέξει να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γι’ αυτό και το ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα σε εκείνον παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μέσα από δικά του λόγια, αλλά και τις αναμνήσεις και τις διηγήσεις δεκάδων επώνυμων συνεργατών και φίλων του, σκιαγραφείται από το σκηνοθέτη Άρη Δόριζα η ζωή και η σχεδόν 60ετής καλλιτεχνική πορεία του ανθρώπου που καθόρισε την ελληνική μουσική, δημιούργησε το Νέο Κύμα και γοήτευσε με το ταλέντο του μέχρι και την Μπριζίτ Μπαρντό. Σε αυτό το μοναδικό ντοκουμέντο, ο ίδιος ο Σπανός, σε διάλογο με το σκηνοθέτη, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο δημιουργός δεν μπορεί τελικά να είναι σπουδαιότερος από το έργο του.
Ο Σπανός ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή με σπουδές κλασικού πιάνου πριν μετακομίσει στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όπου μεγαλούργησε συνεργαζόμενος με εμβληματικές φιγούρες όπως ο Serge Gainsbourg, η Juliette Greco και η Bardot. Κέρδισε το σεβασμό της Γαλλίας με τις μοναδικές του μελωδίες αλλά η επιστροφή του στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’60 σηματοδότησε μια εποχή τεράστιας αλλαγής. Συνδυάζοντας το γαλλικό chanson με την ελληνική λυρική ποίηση, ο Σπανός έγινε ο βασικός αρχιτέκτονας του ελληνικού Νέου Κύματος. Συνεργασίες με στιχουργούς και τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Παπαστεφάνου, η Καίτη Χωματά και η Αρλέτα παρήγαγαν επιτυχίες όπως το «Μια Φορά Θυμάμαι Μ’ Αγαπούσες» και το «Μια Αγάπη Για Το Καλοκαίρι».
Ο ίδιος παρέμεινε διαχρονικά παραγωγικός αλλά και αγαπητός σε όλους, όπως αποδεικνύεται από την πρόθυμη συμμετοχή ονομάτων όπως η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Γιάννης Φέρτης, η Τάνια Τσανακλίδου και πολλοί ακόμα σε αυτή την κινηματογραφική καταγραφή της αξιοθαύμαστης πορείας του.
Η ταινία, μέσα από προσωπικές εξομολογήσεις του Σπανού, που αρχίζουν από την παιδική του ηλικία στο Κιάτο (όπου κρυφάκουγε τη μεγάλη του αδερφή που παίζει πιάνο και στη συνέχεια προσπαθούσε να παίξει τα ίδια κομμάτια εξ ακοής) και φτάνουν μέχρι λίγο πριν το θάνατό του, αλλά και με πρωτότυπες καλλιτεχνικές πινελιές, όπως ολόκληρη η πορεία του στην Γαλλία που παρουσιάζεται με animation, αποτίει φόρο τιμής σε μια καταξιωμένη, καθοριστική μορφή για τον ελληνικό πολιτισμό.
Όμως δεν σταματά εκεί. Φτιαγμένη από έναν παθιασμένο θαυμαστή της μουσικής του, που χρησιμοποίησε το ντοκιμαντέρ σαν αφορμή για να γνωρίσει το είδωλό του, αποτελεί μια ειλικρινή και προσωπική αφήγηση που υπογραμμίζει τη βαθιά επίδραση της μουσικής του Σπανού σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Πηγή: nofakenews