Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με την περιουσία που δημιούργησε ο Γιώργος Τράγκας καθώς οι Αρχές ελέγχουν όλα τα στοιχεία που φτάνουν στη διάθεσή τους σχετικά με την περιουσία του.
Ο τρόπος με τον οποίο ο εκλιπών δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας απέκτησε την αμύθητη περιουσία του απασχολεί τη Δικαιοσύνη, που αναζητά απαντήσεις.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mononews, σε πρόσωπο των ημερών τείνει να αναδειχθεί ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσοδών από Εγκληματίες Δραστηριότητες (Ξέπλυμα βρώμικου Χρήματος), Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Όσον αφορά στον Τράγκα, το 60σέλιδο πόρισμα της Αρχής που δικαιολογεί τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, ο Τράγκας «φέρεται» να έλαβε το ποσό των 5 εκατ. ευρώ μεταξύ 2012-2014, από προφυλακισμένο τότε επιχειρηματία.
Τα χρήματα αυτά δόθηκαν προκειμένου ο δημοσιογράφος – επιχειρηματίας να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή «καμπάνια» για να αποφυλακιστεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας για λόγους υγείας.
Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι πράγματι εκείνη την εποχή ο Τράγκας ζητούσε μετ’ επιτάσεως την αποφυλάκιση συγκεκριμένου επιχειρηματία καθώς ο ίδιος ήταν άρρωστος.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναφορά για χρηματισμό του Τράγκα υπήρχε και στη δικογραφία που είχε σχηματίσει η Ασφάλεια Αττικής το 2015 για τη «Μαφία των φυλακών».
Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν: «Άρα η υπόθεση αυτή αφορά την περίοδο πριν το 2015. Προφανώς δεν θέλει εξήγηση για ποιον επιχειρηματία επρόκειτο. Ο επιχειρηματίας αυτός αποφυλακίστηκε πριν το 2015 αφού έμεινε 18 με 19 μήνες στη φυλακή.»
Το εντυπωσιακό είναι ότι για τη περίπτωση Τράγκα, η Αρχή για το Ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, κάλεσε ατύπως κάποιους επιχειρηματίες για «φιλική» συζήτηση. Οι «διαφημιζόμενοι» επιχειρηματίες παραδέχτηκαν ότι έδιναν διαφημίσεις στον Τράγκα, επειδή τους εκβίαζε.
Δηλαδή ο Τραγκας «φώναζε» για περίεργες συναλλαγές των εταιρειών τους και αυτοί για να του «κλείσουν» το στόμα τον πλήρωναν.
Τονίζεται ότι το πόρισμα αναφέρεται σε περίπου 30 – 40 επιχειρηματίες.
Δεν είναι σαφές αν κατονομάζονται.
Πέρα από όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι δάνεια που είχε πάρει ο Τράγκας από ελληνικές τράπεζες (και ειδικά από τράπεζα η οποία απορροφήθηκε ήδη από άλλη) δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, καθώς χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το ποσό του 1/3 του αρχικού δανείου και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν.
Το αρχικό ποσό ήταν περίπου δύο εκατ. ευρώ και του χαρίστηκαν 1,4 εκατ. ευρώ. Στο πόρισμα δεν είναι σαφές εάν αναγράφεται για ποιον λόγο του χαρίστηκαν αυτά τα λεφτά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η τράπεζα πρέπει να δικαιολογήσει τι ακριβώς έγινε και χαρίστηκαν αυτά τα λεφτά.
Ήδη βρίσκεται στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη και μελετάται το πλέον των 60 σελίδων πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) με το οποίο δεσμεύτηκε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων του εκλιπώντος και της συζύγου του Μαρίας Καρρά, τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αποτιμώνται πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, η περιουσία του Τράγκα, που μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστή, περιλαμβάνει δεκαεπτά ακίνητα, καταθέσεις σε τράπεζες της αλλοδαπής και εγχώριες όπως και σε Τραπεζικές θυρίδες.
Μάλιστα, σε τραπεζική θυρίδα του εξωτερικού βρέθηκαν λίγο λιγότερες από δέκα ράβδους χρυσού, αγνώστου προέλευσης και χωρίς από κανένα επίσημο έγγραφο να επιβεβαιώνεται η νομιμότητα απόκτησής τους.
Τα ακίνητα τα οποία αποκαλύφθηκαν είναι δυο στην Πολιτεία, δύο στη Μύκονο, τέσσερα στο Μονακό, ένα στο Παρίσι, ένα στο Σεν Τροπέ. Επίσης, στην περιουσία του αποβιώσαντος δημοσιογράφου περιλαμβάνονται διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και ένα στο Olympic Tower της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν, κ.λπ.
Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πριν προχωρήσει στην σύνταξη του πορίσματος με το οποίο στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η δέσμευση της περιουσίας του Τράγκα, είχε ζητήσει τη συνδρομή των αντίστοιχων ελεγκτικών οικονομικών και εισαγγελικών μηχανισμών από τις ΗΠΑ, το Μονακό και άλλες χώρες στις οποίες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων
Συγκεκριμένα, η Αρχή ζήτησε και διαβιβάστηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για τις εταιρείες που διατηρούσε ο Τράγκας, όπως ζήτησε και τους ισολογισμούς τους, ενώ ζήτησε και οι καταστάσεις των κινήσεων των κοινών Τραπεζικών λογαριασμούς που διατηρούσε ατομικά ό ίδιος όσο και το ζεύγος Τράγκα στο εξωτερικό, μετά το έτος 2000.
Και ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία μετά το έτος 2000, καθώς ακόμη και να αποδειχθεί ότι έχουν διαπραχτεί αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, έχουν υποπέσει σε διαγραφή πριν το έτος αυτό.
Παράλληλα, η Αρχή ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναζητηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσε ατομικά ή μαζί με άλλα πρόσωπα (κοινοί λογαριασμοί) ο Τράγκας, όπως ζητήθηκε και η κίνηση των λογαριασμών.
Ακόμη, ζητήθηκαν από το 2000 και μετά αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Τράγκα, παρά το γεγονός ότι από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά, η φορολογική του έδρα είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Επίσης, ζητήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) της Βουλής αντίγραφα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) παρά το γεγονός ότι σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν μόνο των τελευταίων ετών.
Στην κυριότητα της περιουσίας του Τράγκα εμπλέκεται και η σύζυγός του Μαρία Καρρά, καθώς υπάρχουν κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί με τον εκλιπόντα, ενώ συμμετείχε ως μέτοχος στις επιχειρήσεις του.
Μαζί εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονται τρεις με τέσσερις στενοί συνεργάτες του οι οποίοι συμμετείχαν τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότατα του Τράγκα, όσο και στη μεσολάβηση και διευκόλυνση της διακίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών, αλλά και την αγορά ακινήτων, κ.λπ.
Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να υπάρχει εμπλοκή των παιδιών του Γιάννη και Φρειδερίκου (Φρέντυ) Τράγκα στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό αλλά και στην όλη διαδικασία απόκτησης της περιουσίας του αποβιώσαντος δημοσιογράφου.
Ο Μπαρδάκης θα προχωρήσει στην έρευνα του ποινικού σκέλους της όλης υπόθεσης. Ειδικότερα, θα αναζητήσει εάν και σε πιο βαθμό έχουν συμμετοχή στην όλη οικονομική δράση, απόκτηση αδήλωτης περιουσίας, κ.λπ., συγγενικά πρόσωπα του αποβιώσαντος δημοσιογράφου, όπως και στενοί συνεργάτες του.
Στη συνέχεια θα αρχίσει να καλεί ως υπόπτους τα συγγενικά, κ.λπ. πρόσωπα να καταθέσουν και ανάλογα με τις εξηγήσεις που θα δοθούν θα προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα πρόσωπα αυτά -εφόσον φυσικά αποδειχθεί η εμπλοκή τους– θα αντιμετωπίσουν τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του αδικαιολόγητου πλουτισμού (κακουργήματα τα οποία επιφέρουν ποινές πάνω από τουλάχιστον δέκα έτη).
Πάντως, αναμένεται άμεσα τα συγγενικά πρόσωπα του Τράγκα να ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα κατά της δέσμευσης της περιουσίας του.