Guardian: Ελλάδα-Βρετανία να μοιραστούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα!

16 Φεβρουαρίου 2019 18:14

Να παίξουμε τον πολιτισμό 50-50 για να μη μείνει κανένας παραπονεμένος προτείνει η Guardian. Απ’ τον καιρό που ο Έλγιν πήρε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη Μ. Βρετανία ζητάμε να επιστρέψουν στη χώρα μας και η Μελίνα Μερκούρη, ως υφυπουργός Πολιτισμού, ήταν η μόνη που τα διεκδίκησε δυναμικά. Παρόλα αυτά… ξέρετε την κατάληξη. Τι να λέμε τώρα. Άντε, να κόψουμε και τη Σφίγγα στη μέση και να την πάρουμε απ’ τους Αιγύπτιους μια που η Κλεοπάτρα, όπως λένε, ήταν Ελληνίδα…

Στο διά ταύτα, όμως:

Ο αρθρογράφος του Guardian Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν προτείνει Ελλάδα και Βρετανία  να μοιραστούν  τα γλυπτά που έκλεψε από τον Παρθενώνα ο Λόρδος Έλγιν!

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτιστικός πόλεμος θα λήξει με συμβιβασμό, γράφει. “Η Βρετανία και η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσουν να τσακώνονται για τα «Ελγίνια Μάρμαρα» (σ.σ. έτσι τα αποκαλεί) και να τα μοιραστούνΔεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτιστικός πόλεμος θα τελειώσει με μια ανακωχή» γράφει στην αρχή του κειμένου που έχει τίτλο «Η λύση μου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ας τα χωρίσουμε στη μέση”. Μιλάμε για τρέλα δηλαδή, όχι αστεία. Παράνοια στο αποκορύφωμά της.

Η συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Ο Γκαμπέιν ξεκινά το κείμενό του με αναφορά στη συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου πριν από μερικές εβδομάδες στην εφημερίδα Τα Νέα. Τότε, ο Χάρτγουιγκ Φίσερ και είχε πει ότι κατά τη γνώμη του, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Κατά τον αρθρογράφο του Guardian, τα όσα γράφτηκαν μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, τα επιχειρήματα για το αν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει ή όχι να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχουν αναπτυχθεί από τον 19οαιώνα, όταν ο Έλγιν τα πήρε από την Αθήνα για να τα μεταφέρει στο Λονδίνο. Και αφού η αναδρομή του φτάνει μέχρι τη Μελίνα Μερκούρη, ο Γκαμπέιν ρίχνει την… πρόταση για «συμβιβασμό».

«Και οι δυο πλευρές, τόσοι οι Βρετανοί όσοι και οι Έλληνες, έχουν βάσιμα επιχειρήματα. Ίσωςακόμα και οι Έλληνες Θεοί θα δυσκολεύονταν να αποφασίσουν αν τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν κάλλιστα να φτάσουν στο ίδιο σημείο όπως στις Ευμενίδες του Αισχύλου: ένα αδιέξοδο. Σε ισοψηφία υπέρ ή κατά της αποκατάστασής τους. Ωστόσο, και αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στις Ευμενίδες, στην περίπτωση των Μαρμάρων, αυτό δεν θα ήταν μια καταστροφή. Δεν είναι απαραίτητο να αποφασιστεί αν πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή να επιστρέψουν στην Αθήνα. Αντίθετα, υπάρχει μια πιο εύκολη και προφανής λύση: η μοιρασιά 50-50», γράφει ο Γκαμπέιν.

Και αναλύει το σκεπτικό του για τη… μοιρασιά των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Το Βρετανικό Μουσείο κρατά το ένα μισό από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και η Ελλάδα παίρνει το άλλο μισό. Φυσικά, θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις για το ποιος θα πάρει τι. Αλλά κι αυτές μπορούν να λυθούν. Τα Μάρμαρα δεν αποτελούνται από ένα μεγάλο κομμάτι και πολλά μικρά. Υπάρχουν σχεδόν μόνο μεγάλα κομμάτια. Αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση και ευκαιρία, από τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις επιστροφής, η μοιρασιά δεν… «δουλεύει». Δεν μπορείς να κόψεις τη Νεφερτίτη στη μέση ή να σπάσεις τον Οβελίσκο στην Place de la Concorde;στα δυο. Η Βρετανία και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και επιτέλους να λύσουν την αντιδικία τους».