Γυμνάζομαι, αλλά δεν αδυνατίζω: σου λέμε τι φταίει – στο χέρι σου είναι ν΄αλλάξεις τις κακές συνήθειες

20 Νοεμβρίου 2018 08:27

Γυμνάζεσαι, αλλά η σχέση σου με τη ζυγαριά χειρότερη δεν γίνεται; Μπορεί να πηγαίνεις γυμναστήριο και να ξοδεύεις αρκετό από τον χρόνο σου εκεί. Μπορεί να μην σηκώνεις απλώς βάρη, αλλά να παρακολουθείς ομαδικά προγράμματα, να κάνεις αερόβια άσκηση και να ρίχνεις πολύ ιδρώτα. Μπορεί να βλέπεις κάποια αλλαγή στο σώμα σου, αλλά μπορεί να μην είναι αυτή που θέλεις. Επειδή όμως όταν κοπιάζουμε είναι δύσκολο να μην δούμε αποτέλεσμα, ας δούμε ποιες είναι οι περιπτώσεις που ενδέχεται να μην σου αποδίδει τόσο η προπόνηση. Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε σημειώνοντας πως πρέπει να δουλεύεις έξυπνα, ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει να δυσκολευτείς λίγο.
-Πόση προσοχή λοιπόν δίνεις σε ό,τι κάνεις;  Πολλές φορές κουραζόμαστε χωρίς να είμαστε επικεντρωμένες σε αυτό που κάνουμε. Έχοντας το μυαλό μας αλλού, χάνουμε –εκτός από ενέργεια- μεγάλο μέρος του οφέλους της άσκησης. Μερικές φορές, το κλειδί για μια επιτυχημένη πορεία είναι να δίνουμε το 100% της προσοχής μας. Ό, τι κι αν είναι αυτό. Όταν είσαι αφηρημένη, ακόμα κι εν ώρα εργασίας, κάτι μπορεί να πάει λάθος. Έτσι και στην άσκηση. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένη ώστε να έχεις σωστή τεχνική, ν’ αναπνέεις σωστά και δουλεύει το «σύστημα» άριστα.
-Πόσο σκληρά γυμνάζεσαι; Αξιοποιείς πάντα τις δυνατότητές σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόση αντοχή έχεις σε σχέση με αυτή που νομίζεις πως έχεις, όταν αισθάνεσαι ότι δεν θέλεις να συνεχίσεις; Προσπάθησε να δώσεις λίγη περισσότερη από την ενέργειά σου και θα δεις ότι έχεις περισσότερες δυνατότητες απ’ αυτές που νομίζεις. Όταν σου λέει ο γυμναστής σου «συνέχισε», μην τα παρατάς. Προφανώς γνωρίζει ότι έχεις κάτι ακόμα να δώσεις και  θα το κάνεις. Για σένα. Για τη βελτίωση σου και το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι. Πχ., αν συνήθισες να σηκώνεις κάποια συγκεκριμένα βάρη και ο,τιδήποτε περισσότερο σου φαίνεται πολύ, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις. Δεν χρειάζεται να κάνεις όσες επαναλήψεις έχεις συνηθίσει. Τώρα θα κάνεις λιγότερες αλλά θα δουλέψεις πιο σκληρά για να εξελίξεις την απόδοσή σου.
-Μάθε να ρωτάς για τα πάντα  Εσένα το μόνο που σε νοιάζει είναι να βελτιωθείς. Μην περιφέρεσαι κάνοντας μόνο ό, τι νομίζεις. Έχει σημασία να έχεις πρόγραμμα. Να έχεις πρόγραμμα ακόμα και όταν τρέχεις. Πρόγραμμα για τον χρόνο, την απόσταση, τις ασκήσεις και τις επαναλήψεις τους για κάθε σου προπόνηση. Το να κάνεις πάντα το ίδιο ή να μένεις στον διάδρομο για συγκεκριμένο χρόνο και ταχύτητα, το πιθανότερο είναι να διακρίνεις μια στασιμότητα.
 
-Ξεπέρασε τον εαυτό σου Στην επόμενη σου προπόνηση, σκέψου ότι σήμερα μπορείς να προσθέσεις περισσότερη ταχύτητα και να δυσκολέψεις λίγο τις ασκήσεις σου. Όλα έχουν να κάνουν με τη διάθεση και την θέλησή μας. Γι’ αυτό, πάρε ενέργεια από τη σκέψη σου γι’ αρχή και πες: «Σήμερα μπορώ και θα είμαι πιο δυνατή και αποτελεσματική».
 
-Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου και φτιάξε το σώμα σου όπως το θέλεις! Δεν μπορείς να κάνεις 1.000 κάμψεις αν η φυσική σου κατάσταση δεν σου το επιτρέπει.  Μπορείς όμως να δουλέψεις τις κάμψεις προσθέτοντας λίγες ακόμα κάθε φορά.   Μην ξεχνάς πως δεν υπάρχει καμία μαγική άσκηση που να σε μεταμορφώνει μέσα σε μια ημέρα. Η επιμονή και η σκληρή δουλειά είναι αυτή που μέρα με την ημέρα θα σε κάνει καλύτερη, με περισσότερες δυνατότητες.
Μήπως ανταμείβεις τον εαυτό σου με πάρα πολύ φαγητό; Όλες θέλουμε να τρώμε ό, τι μας αρέσει προκειμένου να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας ειδικά μετά από ένα σκληρό workout. Μπορεί όντως να έχεις κερδίσει το δικαίωμα να ανεφοδιάσεις το σώμα σου αλλά πρέπει συγχρόνως να σκέφτεσαι κάτι πιο σημαντικό. Έχεις εργαστεί τόσο σκληρά για να πετύχεις ένα υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης, να χάσεις βάρος, να αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου. Μην το σαμποτάρεις δίνοντας του ένα «κακό» γεύμα μόνο και μόνο για να νιώσεις καλύτερα.  Το πιθανότερο είναι να το μετανιώσεις, όταν νιώσεις την δυσφορία του φουσκώματος. Άλλωστε, μπορείς να χορτάσεις κάνοντας μια πιο υγιεινή επιλογή.