Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
2 Μαρτίου 2021 19:10
Ο γυναικείος μαστός παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές σε στάδια – ορόσημα στη ζωής της γυναίκας: εφηβεία, κύηση- θηλασμός, ώριμη αναπαραγωγική ζωή, εμμηνόπαυση. Παράλληλα, ακολουθεί αλλεπάλληλες μηνιαίες διεγέρσεις κατά τη διάρκεια των εμμηνορυσιακών κύκλων. Όλες οι παραπάνω αλλαγές καθοδηγούνται από:
Το αποτέλεσμα είναι μια πληθώρα παραλλαγών στη μορφή και τη λειτουργία των μαστών κάθε γυναίκας. Οι περισσότερες από αυτές είναι καλοήθεις, ακόμα και αν την ενοχλούν ή τη φοβίζουν, με πιο συχνό παράδειγμα τη μασταλγία. Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις μια παθολογική μετάλλαξη σε ένα γονίδιο, η μεγάλη έκθεση σε οιστρογονικές επιδράσεις, τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά και μακροχρόνιες ανθυγιεινές συνήθεις ενεργοποιούν τη σύνθετη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Πρόκειται για μιαεξαιρετικά ετερογενή νόσο, μια “ομπρέλα” κάτω από την οποία τοποθετούμε σχετικά “ήπιες” κακοήθειες, που δεν θα βλάψουν ποτέ τη ζωή της γυναίκας, αλλά και άλλες πολύ επιθετικές, που από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους έχουν τη δυναμική να την απειλήσουν.
Παράλληλα, είναι μια νόσος που εκδηλώνεται με πολλά «πρόσωπα», καθώς μπορεί:
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει κάθε γυναίκα για να προστατευθεί από αυτό τον «ύπουλο» εχθρό; Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις:
Τα περισσότερα ευρήματα στους μαστούς είναι αθώα καθώς οφείλονται σε καλοήθεις καταστάσεις του μαζικού αδένα. Ορισμένα από αυτά ωστόσο είναι δυνατό να υποκρύπτουν μια αρχόμενη ή σε εξέλιξη κακοήθεια, και χαρακτηρίζονται ως ύποπτα. Η προσέγγιση κάθε ύποπτου ψηλαφητικού ή απεικονιστικού ευρήματος στο μαστό είναι η λεπτομερής διερεύνηση αυτού, που εξασφαλίζεται με τη ΒΙΟΨΙΑ, τη λήψη δηλαδή δείγματος από την αλλοίωση και την εξέταση αυτού στο μικροσκόπιο. Είναι δε προφανές ότι ο χαρακτηρισμός του ευρήματος, το είδος της βιοψίας και η διενέργεια αυτής πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο στις διαγνωστικές αυτές πράξεις ιατρό.
Η διάγνωση της κακοήθειας επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στη γυναίκα που τη λαμβάνει. Σε αυτή τη δοκιμασία πρέπει να κινητοποιήσει ισχυρούς συμμάχους:
Η υγεία δίνει ομορφιά στη γυναίκα, δύναμη και αίσθηση ελέγχου. Το ελπιδοφόρο είναι ότι η ίδια η φύση της γυναίκας, που την κάνει ευάλωτη στον καρκίνο του μαστού, είναι και αυτή που μπορεί να την κατευθύνει στις σωστές αποφάσεις και ενέργειες, ώστε να φροντίσει τον εαυτό της όπως μαθαίνει από νεαρή ηλικία να φροντίζει και όλους γύρω της!