Μέτρον άριστον και στο αδυνάτισμα, συστήνουν οι ειδικοί. Ενώ προειδοποιούν πως υπάρχουν τρία τουλάχιστον βασικά σημεία στα οποία οι εξουθενωτικές δίαιτες και ακραίες προπονήσεις φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος
Συγκεκριμένα, αυτά τα τρία βασικά σημεία μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό. Και να έχουν έντονο αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό και κατ’ επέκταση την υγεία.
Κατά συνέπεια, σημειώνουν η fitness trainer Yasmin Karachiwala και οι διατροφολόγοι Pooja Makhija και Rachna Agarwal πως υπάρχουν στρατηγικές που περιλαμβάνουν τη μείωση του ύπνου. Αλλά και εξοντωτικές προπονήσεις με που επικεντρώνονται στις επαναλήψεις. Και η έξάλειψη των υδατανθράκων από τη διατροφή είναι μερικές από τις συνήθειες που μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια βάρους.
Γιατί όμως τα παραπάνω τρία λάθη είναι μοιραία για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν;
1. Ο καλός ύπνος είναι σύμμαχος στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ενώ ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Ο ύπνος για λιγότερο από έξι έως οκτώ ώρες μπορεί να απορρυθμίσει την έκκριση της γκρελίνης και της λεπτίνης με αποτέλεσμα την αυξημένη όρεξη», αναφέρει η Δρ Agarwal και προσθέτει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να διαταράξει και την πέψη των γευμάτων. Σαν αποτέλεσμα, τα άτομα που στερούνται ύπνου έχουν συχνά όρεξη για πρόχειρο φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το οποίο θα οδηγήσει και σε αύξηση του βάρους. Αντίστοιχα και δεδομένου ότι ο ύπνος ρυθμίζει το μεταβολισμό, η έλλειψή του ισοδυναμεί με χαμηλότερο μεταβολισμό και άρα παραπάνω κιλά.
2. Η σωματική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους, όχι ωστόσο όταν υπερβαίνει τα όρια. Οι ειδικοί επισημαίνουν ως αναγκαία την ξεκούραση τους σώματος και προτείνουν η άσκηση να περιορίζεται σε 5 έως 6 ημέρες την εβδομάδα για 45 έως 60 λεπτά, να αποτελείται δε από συνδυασμό αερόβιας γυμναστικής και προπόνησης ενδυνάμωσης. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να αποτρέψει την απώλεια βάρους. Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία) με συνέπεια τον πόνο στις αρθρώσεις (ουρική αρθρίτιδα). Τέλος, είναι εξίσου σημαντική η προπόνηση με επαγγελματία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.
3. Πολλοί άνθρωποι μειώνουν την περιεκτικότητα των γευμάτων τους σε υδατανθράκων για να χάσουν βάρος. Με τον τρόπο αυτό στερούνται και σημαντικά αμινοξέα που εντοπίζονται μόνο στους υδατάνθρακες. Παράλληλα, αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεϊνών η οποία, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ και να βλάψει τους νεφρούς και το ήπαρ. Οι πλήρεις υδατάνθρακες προκαλούν κορεσμό, σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής.
ygeiamou