Καρδιαγγειακά: ποια διατροφή μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο εμφάνισής τους (εικόνα)
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΗΑRVARD KΑΙ ΤΟΥ BRIGHAM-WOMEN

Tα τελευταία χρόνια όχι μόνο άντρες, όπως παλιά, αλλά και γυναίκες υφίστανται καρδιακά επεισόδια. Υπάρχει όμως λύση. Λύση που μειώνει κατά πολύ, ελαχιστοποιεί κατά 25% τον κίνδυνο. Ποια είναι αυτή; Η μεσογειακή παρακαλώ διατροφή.  Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Μασαχουσέτης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σαφκάτ Αχμάντ τόνισε ότι τα ευρήματα αποτελούν «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

mediterranean food 2

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *