Παρά την βαθιά ριζωμένη πεποίθηση για το αντίθετο νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αναλλοίωτη παρέμεινε η συχνότητα μιας πολύ κακιάς συνήθειας εν μέσω πανδημίας. Ποια είναι αυτή;
Η κακή συνήθεια που δεν αύξησε η πανδημία – Δείτε ποια είναι.
Σε ένα παράδοξο της πανδημίας COVID-19 κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. Η οποία, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη από τη Διεθνή Πρωτοβουλία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος. Δεν οδήγησε σε αύξηση του καπνίσματος όπως συμβαίνει συνήθως με ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις όπως οι φυσικές καταστροφές.
Τα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο PLOS ONE προκαλούν εντύπωση. Δεδομένου πως τις ημέρες του νέου κορωνοϊού πλήθος επιβλαβών συμπεριφορών και επιβαρυντικών καταστάσεων για τη σωματική και ψυχική υγεία γνώρισαν ραγδαία αύξηση. Από την μυωπία στα παιδιά και τις διατροφικές διαταραχές έως την κατάθλιψη. Και την αντικοινωνικότητα, η πανδημία έφερε την ύφεση στη ζωή πολλών ανθρώπων. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χώρα μας όπου τρεις στους πέντε πολίτες ανέφεραν ότι η καθημερινότητά τους χειροτέρεψε.
Αντιθέτως, οι λάτρεις καπνού και ατμού δεν άλλαξαν τη συνήθεια του καπνίσματος
Έστω και αν οι μισοί περίπου από τους 6.870 καπνιστές και ατμιστές από οικονομικά ισχυρές χώρες -Αυστραλία, Καναδάς, Αγγλία, ΗΠΑ- που μετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι σκέφτηκαν να προσπαθήσουν να το διακόψουν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Απρίλιο με Ιούνιο 2020.
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που ανέδειξε η μελέτη για την επίδραση της πανδημίας στη συμπεριφορά καπνιστών -σκέψεις για διακοπή ή μείωση της συνήθειας και παράγοντες που συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση-, και στις τέσσερις χώρες:
- μόλις το 1,1% προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα
- 14,2% μείωσαν αλλά
- 14,6% αύξησαν τη συνήθεια
- 70,2% δεν ανέφεραν κάποια αλλαγή.
Γυναίκες, εθνοτικές μειονότητες, οικονομικά «στριμωγμένοι», νέοι ατμιστές, λιγότερο εξαρτημένοι καπνιστές, περισσότερο φοβικοί με τον νέο κορωνοϊό και όσοι θεωρούν ότι η COVID-19 έχει χειρότερη έκβαση στους καπνιστές, ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ομάδας που σκέφτηκε να διακόψει το κάπνισμα.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι αυτό που εξηγεί καλύτερα γιατί το κάπνισμα δεν σημείωσε αύξηση καθώς, σε αντίθεση με άλλα γεγονότα όπως σεισμοί, η σοβαρότητα της νόσησης πράγματι σχετίστηκε με το κάπνισμα όπως επεσήμαναν οι αρχές δημόσιας υγείας, προειδοποίηση που βρήκε ευήκοα ώτα στο 80% του δείγματος της μελέτης.
ygeiamou